СИНАН ХЕБИБОВ С АПЕЛ ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ДА

...
СИНАН ХЕБИБОВ С АПЕЛ ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ДА
Коментари Харесай

В Русе почетоха паметта на жертвите на Холокоста

СИНАН ХЕБИБОВ С АПЕЛ ДА ПОМНИМ ИСТОРИЧЕСКИТЕ ФАКТИ И ДА НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ТЯХНОТО ПРЕИНАЧАВАНЕ

С едноминутно безмълвие и поднасяне на цветя в Русе означиха 77-ата годишнина от освобождението на нацисткия концентрационен лагер „ Аушвиц-Биркенау “. Почит към паметта на милионите еврейски дами, мъже и деца, убити по време на нацизма, отдадоха представители на държавната и локална власт, както и на Регионалната организация на евреите „ Шалом “. На събитието участваха заместител регионалният шеф Синан Хебибов, ръководителят на Общинския съвет Иво Пазарджиев, заместник-кметът по стопанска система и интернационално съдействие на Община Русе Златомира Стефанова, ръководителят на „ Шалом “ в крайдунавския град Панайот Тотев, както и членове на организацията.

„ Историческите обстоятелства би трябвало да се помнят. Това е наше обвързване и отговорност. Обратното е израз на липса на почитание към предишното. Нека бъдем рационални и не позволяваме повече сходни зверства. Съвременната международна конюнктура изисква от нас разсъдък, приемливост и от време на време примирение. “, съобщи заместител регионалният шеф. „ Русенските евреи постоянно са били част от живота на града. Тяхното наличие е значителен фактор в културния и политическия живот. “, добави още Хебибов.

От своя страна Панайот Тотев благодари на представителите на държавната и локална власт за оказаното внимание и засвидетелстваното почитание и съпричастност.

Началото на кошмара, наименуван Холокост, бива даден в нощта на 9 против 10 ноември 1938 година. Тогава стартира вълна от погроми против евреи в Германия и Австрия, а нощта бива наречена Кристална. Наименованието идва от звука от потрошените стъкла на хиляди витрини на над 750 магазини, благосъстоятелност на евреи. Опустошени са даже и синагоги. 30 000 евреи са задържани и изпратени в съществуващите към този момент концлагери, а 91 са убити. Зад набезите стои паравоенната организация на ръководещата Националсоциалистическа немска работническа партия и те са осъществени по самодейност на нейния лидер Адолф Хитлер. Няколко години по-късно следва и така наречен „ Общ проект за окончателното разрешаване на еврейския въпрос в Европа “ – в действителност това е заповед с подписа на Хитлер от януари 1942 година, която планува депортирането на 11 милиона евреи в концентрационни лагери. Част от този лист е и страната ни. България обаче съумява да избави своите 48 000 евреи. Във войните за национално обединяване на България в интервала 1885 – 1945 година умират към 1000 български евреи. Няма документи, които да свидетелстват за изменничество, дезертиране или отклоняване от военните отговорности, позволени от български евреи офицери и бойци. Факт, който приказва еднопосочно за техния безвъзмезден национализъм.

Днес се прекланяме и пред паметта на всички останали жертви на нацизма. Сред тях са стотици хиляди роми, синти, инвалиди, военнопленници, хора непремили се с мерзавщината на този режим. Според разнообразни източници общият брой на жертвите на Холокоста надвишава 10 милиона.

27 януари е разгласен за Международен ден в памет на жертвите на Холокоста с резолюция на Общото заседание на Организация на обединените нации на 1-ви ноември 2005 година. Мемориалът в Русе, отдаден на жертвите, бе повдигнат през 2018-а. Година по-късно екип от Областна администрация Русе осъществя 7 събития, отдадени на приноса на България в спасяването на евреите от Холокоста. Всяка от самодейностите включваше постерни изложения на архивни фотоси, показване на видеоматериали, полемики и показване на истории, свързани с героизма на голям брой българи в името на човечността. Всяко от събитията беше осъществено взаимно с читалищата на територията на региона и Регионалната организация на евреите в гр. Русе „ Шалом “. От там изричат благодарност на българския народ, че всички евреи, живеещи на сегашната територия на страната, са били избавени от този невиждан акт на свирепост. Ръководството на Областна администрация – Русе декларира, че ще продължи да работи интензивно и да предизвиква всяка самодейност, отдадена на предварителната защита на езика на омразата.

Присъстващите на церемонията през днешния ден в Русе се причислиха и към международната самодейност „ Ние помним “, а заместител ръководителят на Регионалната организация на евреите Стела Дионисиева описа мемоари на свои близки и родственици. Тя прочете и едно от стихотворенията на татко си Адриан Василев – „ Пещите на Аушвиц “.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР