Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита са били домакини на среща

...
Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита са били домакини на среща
Коментари Харесай

Кралица Елизабет посъветвала Симеон II: Търпение със завръщането в България

Симеон Сакскобургготски и доня Маргарита са били домакини на среща с „ Децата на Национална движение „Симеон Втори" “. Бившите министри, депутати, чиновници в Национална движение „Симеон Втори" с техните фамилии се събраха в градината пред двореца „ Врана “ преди новата образователна година, оповестяват от пресофиса на Симеон II. 

В началото на диалога си с децата Негово Величество благодари на уредниците за прелестната самодейност след толкоз години да се срещнат. Каза, че му е прелестно да види доста познати лица на хора, които са му помагали и да се съберат не две, а даже три генерации. „ Сред толкоз доста деца и младежи накарахте и нас с Царицата да се почувстваме млади. “, сподели Царят.

„ Въпреки рецензиите за прословутите 800 дни, аз мисля, че свършихме доста неща за България, което беше видяно в Европа и направи допустимо влизането ни в Европейски Съюз. Ние може би най-вече се съобразявахме с девиза на страната „ Съединението прави силата “, продължи Негово Величество.

Спомням си една фраза на уважавания от мен проф. Андрей Пантев, който бе споделил, че в никакъв случай няма да извиним на Симеон, задето се опита да ни отучи да се ненавиждаме.

Децата имаха опция да задават въпроси на Цар Симеон. Единият от тях беше обвързван с кончината на Кралица Елизабет II и с какво Царят ще я запомни. Негово Величество съобщи, че тя е имала неповторимата дарба да изслушва деликатно всеки, с който се среща и с подобен интерес, че да се почувстват надали не в центъра на света.

Царят описа по какъв начин през 1993 година след демократичните промени в България Кралицата го е поканила на обяд и тактично му е споделила да бъде толерантен с връщането си в България, тъй като търпението е добродетел на монарсите.

При едно от визитите си в Лондон, пътувайки в колата на Кралица Елизабет II, Царят се впечатлява как  спират на всеки светофар и до момента в който чакат, доста хора я поздравяват на кръстовищата, а тя знае някои от тях  поименно.

При свое неотдавнашно посещаване в Лондон пред авторитетното издание „ Daily Мail “ Царят сподели за Кралица Елизабет II: 

„ Изпитвам такова безпределно удивление, освен за 70-те години на трона, само че и за нейната мъдрост, за безспорното професионално самообладание на Нейно Величество. Няма суперлатив, който да мога да намеря, с цел да кажа какво усещам към този блажен човек, който имате за Кралица. ”

На въпрос за какво е решил да направи Княз Борис „ Пазител на короната “ Царят отговори, че заради гибелта на първородния си наследник Кардам, който беше и престолонаследник, му се е сторило практично да даде тази почетна купа на неговия наследник, с цел да се запазят традициите и идеалите на Третото българско царство. По-нататък децата зададоха на Царя въпроса: „ Може ли един Цар да има другари? “,  на който Негово Величество отвърна, че обратно на това, което множеството хора мислят-да. Царят има своите отговорности, само че в свободното си време и той е човек и има другари, на които да се радва.

Негово Величество съобщи, че за него образованието е доста значимо, само че също по този начин е основно и възпитанието. Да можеш да изслушваш деликатно хората и да се държиш с тях, както би очаквал да се държат те с теб. На въпрос за обичаната му просвета, Царят сподели, че това е историята, тъй като е прекомерно значимо да познаваме предишното си и на второ място са естествените науки.

Децата попитаха за какво и петте деца на Царя и Царицата носят имена с буквата „ К “. Тогава Царят им описа,  че когато се е родил първият са търсили име, което да е българско, на някой държател, който не е воювал с всичките си съседи, а е съграждал и в същото време да се произнася елементарно на непознатите езици и по този начин избрали името Кардам. Кирил е кръстен на чичото на Цар Симеон. Кубрат отново на български държател. Константин-Асен е кръстен на гръцкия крал Константин, чийто  първороден наследник е кръщаван от Цар Симеон. Като се родила Калина Царят желал да я кръстят Клементина на прабаба му, само че Царица Маргарита се възпротивила, тъй като на испански език има вид мандарина, която се споделя по този начин. „ С такова име детето в никакъв случай няма да си откри брачен партньор “, пошегувала се Царицата.

Към срещата се причислиха Княгиня Калина, брачният партньор й Китин-Муньос и Княз Симеон-Хасан.

След диалога си с Царя всичките деца, дружно с него засадиха бреза пред двореца и най-после си направиха обща фотография за спомен от срещата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР