Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините на

...
Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините на
Коментари Харесай

Силвия Георгиева, НСОРБ: Няма да спрем да се борим част от парите от данъците да остават в нашите бюджети

Силвия Георгиева, изпълнителен шеф на Националното съдружие на общините на Република България (НСОРБ), в изявление за предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус "

В София ще се организира Общото заседание на Националното съдружие на общините в Република България (НСОРБ), на което ще бъдат определени новите управителни органи – Управителен съвет и Контролен съвет. Сега на директната ни телефонна линия е Силвия Георгиева – изпълнителен шеф на НСОРБ. Здравейте, г-жо Георгиева.

Здравейте. Благодаря за поканата.

Какъв мандат изпраща НСОРБ?

Изпращаме мандат 2019-2023, който беше най-динамичният, най-трудният мандат за локалните управляващи в България в последните 30 години. Все още не са забравени спомените от пандемията, която преживяхме дружно страна и общини, и целият свят. Това беше в действителност доста мъчно начало на миналия мандат. Преживяхме и доста други рецесии и турбуленции. Освен пандемията COVID-19 – войната в Украйна, икономическата рецесия и вътрешнополитическата неустойчивост, която имаме в България през последните няколко години. И всяко едно от тези условия изискваше от общините оптималната готовност на локално равнище по този начин, че нито една от системите, които общините ръководят, да не пострада. Изпращаме мандата с задоволство, че макар всички компликации, общините съумяха да останат постоянна, устойчива власт в страната, резервираха своята диалогичност на локално равнище със своите жители, в общинските препоръки и редом с това натрупаха огромен опит в ръководството на рецесии. Удовлетвореността идва от обстоятелството, че макар компликациите, нашите учебни заведения, детски градини, уличното осветяване, сметосъбирането, сметоизвозването не стопираха, не пострадаха.

Всички жители в нашите общини, които имаха потребност от помощ, получиха такава помощ от нашите обществени услуги. Бяхме на мястото си във всеки един миг, до всеки един жител, който се нуждае от нашата поддръжка. Успяхме да преодолеем всички компликации, които породи и инфлацията, и икономическата рецесия, и вътрешнополитическата неустойчивост, и макар че две години работихме без признат бюджет на страната, общинските услуги и общинските действия действаха и не престават да действат обикновено.

Казвате, извънредно комплициран мандат. Това, което се случи през миналите години, новата действителност, с която сблъскаха всички наши български общини – какви старания въобще ви е коствало всичко това и на всяка една община, с цел да се оправи с другите провокации? Споменахме, вие ще избирате нови управителни органи. На какво ще заложите, г-жо Георгиева? Новата действителност какво изисква, с изключение на, както разбрахме, еластичност и готовност, и то от време на време в действителност доста бърза и навременна?

Новата действителност е в действителност всекидневието на общините, в което ние живеем към този момент няколко години от миналия мандат, както споделих. Изискват се бързи решения, доста постоянно в рамките дневно или два общините би трябвало да реагират на изменени условия, на изменена нормативна уредба или изменени благоприятни условия за финансиране от страна на централната власт, само че нашите екипи на място, както и общинските управления, имат към този момент насъбрана тази сензитивност към проблемите и към бързината на тяхното решение. Новите провокации, които ни чакат, с изключение на нормалните действия, за които дават отговор общините, са няколко. На първо място ще загатна извънредно отрицателните демографски трендове, които се обрисуват в нашата страна.

Преброяването го сподели – обезлюдяването е реалност за доста общини в страната, и това от своя страна води до усложнение освен в намирането на положителни специалисти за общинските администрации, само че и в даването на главните обществени услуги. Така че едно от провокациите, по които ще работим в сегашния мандат, е по какъв начин да помогнем на все по-обезлюдяващите обитаеми места по този начин, че до тях да стига превоз, да стига доктор, да стига фармацевт и всичко, което е належащо на самотноживеещите възрастни жители, да бъде обезпечено от нашите обществени услуги. Затова приоритет ще бъде работата в поддръжка на дребните общини и на превъзмогването на отрицателните демографски трендове посредством разнообразни типове услуги, които общините ще дават.

Паралелно с това, провокациите на Зелената договорка и на дигитализацията са на дневен ред. Общините към този момент работят доста интензивно по тях и като приоритет в работата им се обрисува фактически повече вложения и повече внимание към детайлите на околната среда – чиста вода, чист въздух, справяне с отпадъците. Тук имаме по-конкретна задача – прекосяване към пресмятане такса " Битови боклуци “ на количество. Друг приоритет и предизвикателство в динамичните времена, в които живеем, е да организираме и да влагаме голям по размер финансов запас, с който ще разполагаме в идващите четири години. Всъщност това ще бъде мандат на доста мощни вложения на локално равнище. Общините разполагат с близо 4 милиарда от държавния бюджет за пътища, улици, публични здания и обществена инфраструктура, за която дават отговор, и още толкоз – от европейските фондове.

Голяма част от плановете са подготвени, в този момент следва към този момент да изберем качествени реализатори и да стартираме работа на терен. И остава, несъмнено, за сегашния мандат като основен приоритет финансовата децентрализация на общините. Ние няма да спрем да се борим част от парите от налозите да остават в нашите бюджети и считаме, че в сегашния мандат тази задача към този момент би трябвало да бъде осъществена.

Изключително мощна роля имат управителните органи, които следва да бъдат определени – Управителният съвет и Контролният съвет. Споменахте плановете, които предстоят, някои са подготвени към този момент. А имахте ли проблеми с някои от европроектите, оперативните стратегии през миналия мандат? И обнадеждена ли сте за идващия?

Всъщност миналата 2023 година беше нулева за европроектите. През нея единствено стремително готвехме нови планове, както по оперативните стратегии, по този начин е по Плана за възобновяване. Нашите цифри демонстрират, че за 2023 година общините приготвиха над 6000 плана, които подадоха към другите източници на финансиране. По-голямата част от тях са утвърдени. Това са планове за улично осветяване, за учебни заведения, за детски градини, за възобновяване на старешки домове, за създаване на юношески центрове и следва тази година да стартира работа по тях. Тук най-същественият проблем при осъществяването на всичките ни планове са така наречен финансови корекции. Те се постановат на общините за позволени неточности, най-често при възлагането на публични поръчки, и на процедура значи, че част от плановете остават за сметка на общинските бюджети.

Казвам, че това е значителен проблем, тъй като доста постоянно тези финансови санкции се постановат по преценка на подобаващ финансиращ орган, която е много субективна и се разминава с преценката на други контролни органи. Има извънредно разнопосочно пояснение на нормативната уредба и общините в доста случаи са затруднени на кой надзорен орган предписанието да вземат поради. Вземайки поради предписанията на един надзорен орган се оказва, че нарушават разпоредбите на различен надзорен орган, и още веднъж биват глобени. И по тази причина нашият нов Управителен съвет ще сложи доста остро пред страната казуса точно с решаването на въпроса с финансовите корекции и с еднопосочното пояснение на законодателството.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР