Силвия Чудомирова е медицинска сестра в Интензивния сектор на детското

...
Силвия Чудомирова е медицинска сестра в Интензивния сектор на детското
Коментари Харесай

Вързаното бебче от клипа ли? Майката изчезнала, никой не го търси!

Силвия Чудомирова е здравна сестра в Интензивния бранш на детското поделение на МБАЛ " Д-р Иван Селимински " в Сливен. Има съвсем 40 години стаж в системата. В Детското поделение работи от 16 години, а от 6 години е и интензивна сестра. Пред " Дир.бг " споделя по какъв начин стартира един работен ден на здравната сестра - приема дежурство, следва доклад, визитация, осъществяване на операции, инхалации, назначения, съвещания и проучвания. Следва попълване на данни и доклади в компютъра. Сестрата е тази, която храни децата в Интензивното поделение. И в това време отива в приемния кабинет за банкет на ново дете, взимане на кръв, слагане на абокат, попълване на документи.

Решава се да приказва след случая с видеото, публикувано от една от майките в отделението, на което се вижда бебе, завързано за леглото в болничното заведение.

Практика ли е да се връзват по този начин бебетата в детското поделение?

Не е процедура да се връзват децата 24 часа. Това се е случвало, в случай че би трябвало през цялото денонощие да текат системи, в случай че по този начин е назначена системата от лекаря. Бебето се отвързва при подсушаване. А по принцип се връзват, когато им включваме назначените системи и няма компаньон, защото те са доста дребни и с цел да не се наранят, с цел да не извадят абоката. Поставянето на абоката при бебета е доста мъчно, изисква се самообладание, състрадателност и професионализъм. После се освобождават.

Видеото е стряскащо, вързани са и двете ръце на детето?

И двете са вързани, тъй като това дете е на към 6 месеца. Може да се обърне по стомах и да се задуши. И най-вероятно по тази причина е вързано, само че не е процедура.

Това в България се прави и в други лечебни заведения, процедура ли е?

Да, няма по какъв начин да не се прави. Правим го, с цел да не се самонаранят.

Има ли различен метод, щадящ, за вливки и обезопасяване на абоката при бебета, с цел да не се връзват?

Аз различен метод към този момент не съм виждала. Дори и шина да се сложи, ръчичките отново би трябвало да са вързани. На мое дежурство особено преди години се случи дете, което си извади капачката на абоката. И в случай че инцидентно, до момента в който хранех другото бебе, не бях се обърнала, щеше да го глътне. Ако измъкне абоката, това е контузия и огромен стрес за самото дете. И отначало започваме да бодем, което не трябва да се прави. Трябва да се щадят децата, колкото може. Специално тази колежка, която е била дежурна въпросната вечер, е огромен експерт. Тя се е потвърдила за 40 години, не мога да си го обясня. Не знам какво е станало.

Само че видеото наподобява доста стряскащо

За страдание, при нас има някои операции, които на видео ще ви се сторят брутални, само че са спасяващи живота. Едно слагане на абокат - майката, в случай че ме види на видео, ще наподобява, че му предизвиквам болежка.

С какво са вързани децата?

С бинт и им слагаме чорапки към китките. Чорапките са, с цел да не се нарани кожата на детето, тъй като е доста нежна.

Майката на бебето от клипа пристигна ли да си го потърси, да си го вземе след абсурда?

Не, не. Никой не се е появил. Казаха, че има още осем деца, не зная. Такива майки още от вратата декларират: " Не мога да остана с детето ". И изключително през лятото - берат череши, оставят си децата. После не помнят, че те са в Детско поделение. И на нас ни се постанова с полиция и посредством обществен служащ да ги търсим. Дават подправени адреси и неверни телефони, с цел да не ги намерим и да могат да си изкарат акцията по беритбата. По същия метод е и по времето, когато берат липа.

Колко най-дълго майка е зарязвала детето си в болничното заведение?

Имало е повече от месец, до 4-5 месеца сме имали случаи.

В този случай съответно, от видеото, което беше публикувано, каква е повода да я няма майката? Не е била позволена за компаньон заради липса тук-там ли?

Това са деца, чиито майки ги изоставят в болничното заведение. Още при постъпването декларират, че не могат да останат с детето, защото у дома имат още доста деца, за които няма кой да се грижи. Но има и такива майки, които не са съответни, не знаят годините, не знаят името на детето си и от време на време такива майки ги връщаме, тъй като ние нямаме потребност от тях. Те единствено могат да ни попречат. Но доста рядко се връща майката.

Колко бебета в отделението са без майки за компаньон?

Имали сме до 10-15 от време на време. Сега, от COVID-епидемията понижиха, само че въпреки всичко има.

Една здравна сестра за какъв брой бебета се грижи, ревизира ли през нощта бебетата без майки в какво положение са?

Не единствено, че е длъжна, само че и това ни е работата. Недопустимо е сестра час-час и половина сестра да не се появи в бранша. Аз стоя зад моята колежка. Тя, най-вероятно през това време е била на компютъра и си е описвала процедурите. Абсурд е някъде да се покрие сестра и тези деца да не са обгрижвани. Попитахте за какъв брой деца се грижи една сестра - зависи в бранша какъв брой деца са, 10-15, може и повече. А на 50-60 деца имаме един санитар. Имаме пет бранша и във всеки бранш има по една сестра, само че от време на време, когато някоя от нас излезе в болнични, ние покриваме и нейния бранш.

Специално в този случай майката, която е снимала видеото, компаньон ли е?

Майката е компаньон на детето си, тя лежи доста постоянно при нас. Предишния месец беше на лекуване с детето поради Коронавирус. По същия метод се заяждаше с всички колежки. Заснемането на клипа не е инцидентно, съгласно мен. Преди това майката си е разрешила, до момента в който колежката е била на компютъра, да изключи системата на детето си, което е неприемливо. И колежката й е направила забележка, че няма право да изключва система. А тя е дала отговор, че има медицински умения, което е парадокс. Видеото е снимано в първи кърмачески бранш.

Защо е изключила системата на личното си дете?

Просто по този начин е решила, очевидно да го подсуши или нещо друго, само че не е потърсила съдействието на здравното лице, а сама е изключила системата. И то не за първи път. И предходния път друга колежка се беше оплакала, че майката е изключила системата.

Имали сме случаи, когато майките са вън, на терасата, с цел да пушат, а децата през това време падат - и от леглата, и по стълбите. Специално на моето дежурство се случи по този начин, че до момента в който майката си говореше на терасата, детето падна на стълбите и чак след 10 минути се появи да си търси детето.

Авторката на клипа беседва ли с личния състав по-късно?

Разбрах единствено, че се е извинила. Казала е, че е визирала единствено една здравна сестра и не е знаела, че ще се стигне дотук. Извинила се е.

Колежката ви осъдена ли е поради видеото?

Още не, написа пояснения.

Каква е атмосферата при вас след този случай?

Ние продължаваме да си вършим работата, обгрижваме си децата, само че просто сме афектирани от всичко това, което се случва. Обидени сме. Тези майки, откакто са недоволни от детското поделение, има и други - в Стара Загора, в Ямбол, за какво идват при нас?

А на протестиращите родители в Сливен против тази процедура в детското поделение какво ще кажете?

Да влизат в болничното заведение с децата си. Ако има задоволително медицински сестри, би било по-добре. Но никой няма предпочитание да работи с деца. Много е мъчно да работиш с деца. Половината ни колежки са в пенсионна възраст, тази колежка от случая също остана след пенсия да работи. Никой от младите не желае да работи в детско поделение, тъй като е най-трудно и най-отговорно. И поради заплащането. Всички бягат. Защото това детенце не може да ти каже какво му е. Твоята отговорност, твоята обич те кара да се грижиш за него. Специално за себе си споделям - това ме удовлетворява, по тази причина останах в това поделение. Просто доста обичам децата.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР