Силвио Берлускони Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се върна на

...
Силвио Берлускони Бившият италиански премиер Силвио Берлускони се върна на
Коментари Харесай

Италианският десен център си търси лидер с наближаването на изборите


Силвио Берлускони

Бившият италиански министър председател Силвио Берлускони се върна на предната линия на италианската политика през уикенда и даде поръчка да оглави намиращата се в напредък умерена десница на парламентарните избори, които се чакат в първите месеци на идната година.

Точно в същия миг неговият съдружник Матео Салвини говореше пред членове на своята партия - Северната лига, и изрази своите упоритости да стане идващия министър председател. " Салвини - министър председател! " се четеше на афиш, закачен на катедрата, от която той говореше.

В реалност за нито един от двамата не наподобява евентуално да оглави идващото държавно управление, ако съумеят да реализират изборна победа, и към този момент се появяват различни претенденти. " Явно е в ход битка за превъзходство сред Берлускони и Салвини, само че тя няма да излезе отвън надзор. Двамата добре знаят, че един открит конфликт сред тях ще бъде гибелен за въздействието им измежду гласоподавателите ", сподели Пиетро Игнаци, професор по политология от Болонския университет.

" Истината е, че двамата ще останат отпред на своите партии, само че нито един от тях няма да бъде идващият министър-председател ", добави той.

Това ще открие пътя за консенсусен претендент, който ще би трябвало да изглади големите разлики сред трите съществени десни партии - от гневната антиевропейска платформа на Северната лига и " Италиански братя " до проевропейската визия, която Берлускони прегърна.

Последните изследвания на публичното мнение демонстрират, че триото на отдавнашните съдружници води в анкетите, съгласно които те ще получат общо 35 % от гласовете, като антиимигрантската Северна Лига с към 15 % има лека преднина пред " Форца Италия " на Берлускони

Другите две огромни партии - антисистемното придвижване " Пет звезди " и ръководещата левоцентристка Демократическа партия (ДП), имат по към 28 %. " Пет звезди " изключа опция да се коалира с който и да било, а електоратът на левия център се свива поради гневните боричкания сред другите леви партии.

Обжалване пред съда

Според сегашната изборна система никоя партия или блок няма изгледи да завоюва задоволително места, с цел да ръководи независимо. Политическите наблюдаващи обаче считат, че вятърът духа в платната на десния център след години на неподходящ за него процес и това му дава избирателен подтик.

Берлускони безславно се отдръпна от властта през 2011 година по време на дълговата рецесия. Затънал в секс кавги и проблеми с правораздаването, той след това бе изпъден от Сената и получи възбрана да заема изборни длъжности поради присъда за данъчна машинация от 2013 година След комплицираната сърдечна интервенция, която претърпя предходната година, множеството анализатори му написаха политически некролог.

Не за първи път обаче медийният магнат, в този момент 81-годишен, се съвзе и в този момент апелира пред Европейския съд за правата на индивида наложената му възбрана да се кандидатира в избори. Заседанието на съда е планувано за ноември, само че решението евентуално ще се забави с няколко месеца, което съвсем несъмнено значи, че той няма да може да се кандидатира в идващите национални избори, които би трябвало да се състоят не по-късно от май 2018 година, а най-вероятно през март.

" Въпреки възрастта си Берлускони гори от предпочитание още веднъж да седне в премиерския стол. Това ще бъде неговото последно " Ура! ". Реално видяно обаче, това едва ли ще се случи ", сподели почитан представител на " Форца Италия ", който отхвърли да бъде назван по име поради деликатността на тематиката.

Многозначително е, че Берлускони направи завръщането си на политическата сцена на събитие, проведено от неговия изтъкнат съпартиец Антонио Таяни, който сега е ръководител на Европейския парламент. Според източници от " Форца Италия " Таяни е на челно място за заместител на Берлускони.

Компромис

Докато името на Берлускони се свързва със спомените за секс купоните, станали известни като " Бунга-бунга ", и с цветистия му език, Таяни е надалеч по-слабо колоритна персона, а неговите проевропейски инстинкти го вършат фигура, вдъхваща доверие на интернационалните пазари.

Именно тези инстинкти биха представлявали проблем за хардлайнерските съдружници на Берлускони, които постоянно клеймят Европейския съюз и нееднократно са упорствали Италия да излезе от еврозоната. " Лидерът на десния център би трябвало да бъде определен по транспарантен метод, евентуално посредством първоначални избори ", сподели в неделя по телевизия " Скай Италия " Джорджа Мелони, която е отпред на " Италиански братя ". " Струва ми се, че Таяни мъчно би се наложил ", означи тя.

" Италиански братя " е дребна националистическа партия, също антиимигрантска и противничка на еврото. Тя се пробва да се разграничи от Северната лига с аргумента, че оперира в цялата страна, а освен в богатия Север.

Окрилен от мощните резултати на Северната лига в анкетите, Салвини споделя, че водачът на партията, която завоюва най-вече гласове на изборите следващата година, би трябвало автоматизирано да стане претендент за министър председател. Но Берлускони, който четири пъти е заемал този пост, изключва предаването на щафетата на властта на Салвини, който се прегърна с европейската последна десница и разгласи поддръжката си за френския Национален фронт.

" Ние създадохме десния център в Италия и постоянно сме били негов водач, излагайки и изпълнявайки неговата стратегия ", сподели Берлускони в неделя. Двамата (със Салвини) не са си говорили от месеци, като споделят, че разискването на тактиката не е незабавен въпрос.

Политически анализатори подмятат тезата, че за настроената в интерес на бизнеса " Форца Италия " може да се окаже по-лесно да сътвори държавно управление на националното единение с Директива за птиците на някогашния министър председател Матео Ренци, в сравнение с със Северната лига. Лоялисти на " Форца Италия " обаче отхвърлят сходна концепция.

" Ние управлявахме години наред в държавно управление дружно със Северната лига, а в този момент управляваме дружно с нея в районите, и то добре ", сподели депутатът от " Форца Италия " Дебора Бергамини. Един подобен образец е районната коалиция в Лигурия, ръководена от Джовани Тоти от " Форца Италия ". Миналия уикенд той участва на предизборни манифестации както на " Форца Италия ", по този начин и на Северната лига, а този уикенд и на протест на " Италиански братя ".
" Тоти деликатно гради мостове сред трите партии и би бил натурален избор да оглави една национална коалиция ", сподели Игнаци от Болонския университет.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР