Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения Наскоро

...
Силви Вартан напуска сцената като идол на няколко поколения Наскоро
Коментари Харесай

Силви Вартан: Била е лице на корица повече от Бриджит Бардо и Катрин Деньов

Силви Вартан напуща сцената като кумир на няколко генерации
Наскоро една вест бе отразена от всички международни медии - че певицата Силви Вартан напуща сцената и завършва кариерата си на актьор с над 60-годишна дейна активност. Финалът ще бъде ознаменуван с три последни заключителни концерта в годината на 80-годишнината на звездата.



Силви Вартан участва на шоуто на Jean Paul Gaultier Haute Couture Spring Summer 2017 като част от Парижката седмица на модата на 25 януари 2017 година в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

За нас, българите, тази вест има изключително сантиментално значение, тъй като никой като Силви не е пял през сълзи " Я кажи ми, облаче ле бяло ", както това всички помним, се случи на родна сцена. Текстът на една нейна песен  пък е за река Марица: " Марица е моята река, както Сена е твоята. Но единствено татко ми си спомня за нея от време на време ".



Френската певица, за каквато я показват на всички места по света, е родена в България и явно носи нашата емоционалност. Тя самата призна преди дни, че всичко в живота си е правила със пристрастеност и не обича " нещата, които свършват ", само че също по този начин е наясно, че един актьор би трябвало да слезе от сцената с достолепие. Това демонстрира черти на характера, които също заслужават реверанс.



Силви Вартан участва на ревюто на Celine Womenswear пролет/лято 2020 година като част от Парижката седмица на модата на 27 септември 2019 година в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

Силви Вартан е изпяла през дългата си кариера над 1500 песни. Има над 65 албума и 50 милиона продадени плочи и дискове. Развива дейна благотворителна активност в България. Заедно с брат си основа фондация за подкрепяне на деца в потребност. Певицата е почетен жител на София и притежател на " Медал за великодушие " на БЧК за извънреден принос към филантропичните дела на организацията.



Силви Вартан участва на премиерата и церемонията по закриването на „ Les Choses Humaines “ по време на 47-ия американски кино фестивал в Довил на 11 септември 2021 година в Довил, Франция / Снимка: Getty Images

Малцина знаят, че певицата е изиграла сериозна роля в освобождението на българските медицински сестри, които бяха задържани в Либия през 1999 година. И една любопитна детайлност: Ако Бриджит Бардо е международен секссимвол на няколко генерации, то Силви е била на кориците на списания над 2000 пъти, доста повече от идолите на екрана Бардо и Катрин Деньов.



Спектакълът на Силви в Олимпия е хореографиран от Рамене от Лос Анджелис през 1972 година / Снимка: Getty Images

Българите познаваме историята на живота й: Едва на 7 напуща България и както сама принава, " оставя детството си на перона на гарата ". Особено покъртителна картина остава в съзнанието на дребното момиченце за цялостен живот - по какъв начин баба й и дядо й тичат след влака, който я води към неизвестността...



Силви Вартан преди Olympia Music Hall, Париж, към 1965 година / Снимка: Getty Images

Силви Вартан ще има блестящо бъдеще, само че по това време никой от роднините й не знае това. Предстои й да пътува с доста влакове и самолети, и не на една гара да бъде вълнуващо посрещана и изпращана от тълпи фенове, само че онази сцена с баба й и дядо й на перона на една българска гара, вечно ще остане като рана в душата й.



Силви Вартан по време на записа на телевизионното шоу „ Special Petula “ в Париж, към 1968 година / Снимка: Getty Images

В биографичната си книга " Между сянката и светлината " Силви Вартан споделя за щастливите и тъжните мигове на своето детство в България; за майка си, с която има невероятна непосредственост. На майка й е отдадена и книгата на Вартан " Мама... ", която тя показа и на Панаир на книгата в София.



Баща ѝ Жорж е арменец, роден във Франция, в България е работил като аташе във френското посолство и това улеснява фамилията да емигрира от България през 1952 година и да заживее в Париж.



Френската певица и актриса Силви Вартан се разхожда по улица Карнаби с лявата си ръка в гипс след автомобилна злополука, Лондон, Обединеното кралство, 10 юни 1968 година / Снимка: Getty Images

Силви, родителите й и брат й Еди цели четири години живеят в една хотелска стая в покрайнините на френската столица. Началото на новия им живот е мъчно, само че както споделя Силви " Нямахме пари, само че имахме всичко - независимост и обич ".

Брат й Еди е приключил право, само че се насочва към музикалния бизнес и с помощта на него дребната му красива сестра записва първата си ария - " Panne d`essence ", в дует с Франки Жордан. Така през 1961 година Силви Вартан става звезда, малко по-късно издава и първата си плоча, а след това се среща с рокендрол идола Джони Холидей.



Френският артист Джони Холидей (1943 - 2017) с партньорката си, певицата Силви Вартан в английската музикална телевизионна стратегия „ Ready Steady Go! “, Англия, 12 ноември 1965 година / Снимка: Getty Images

Как стартира всичко сред тях? - Като в приказките: " Всичко се случи със скоростта на светлината, а също така, бързо се влюбих в един висок рус мъж със сини очи, който ми се струваше прелестен и който също беше артист. Споделих цялата тази полуда с него и откривахме всичко дружно. Беше полуда! ", споделя певицата за съдбовната си среща с иконата на френския рокендрол Джони Холидей.



Френският артист Джони Халидей идва да поздрави брачната половинка си, певицата и актриса Силви Вартан, след нейното осъществяване в музикалната зала Olympia в Париж, 22 септември 1970 година / Снимка: Getty Images

С Джони ще имат дълъг и сложен брак, изпълнен с рецесии и раздели. Но каквото и да са претърпели дружно, през каквито и трудности да са минали, и до през днешния ден двамата са в спомените на хората от по-старото потомство като най-красивата звездна двойка на Франция.

Силви и Джони ще останат близки до края му и тя ще върви до ковчега му дружно със сина им Дейвид, макар че от десетилетия преди този момент живее с втория си брачен партньор - американския артист Тони Скоти.



Силви Вартан, Фарида Келфа и Естел Лефебюр участват на шоуто на Jean Paul Gaultier Haute Couture пролет лято 2017 година като част от Парижката седмица на модата на 25 януари 2017 година в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

През 1997-а година двамата със Скоти осиновяват момиченце от България, кръстено Дарина, което към този момент е огромно момиче. Така Силви Вартан като че ли още веднъж се " сроди " със земята и хората, измежду които бе родена - България и българите, арменците в България.

През август т.г. тя ще навърши 80 като една жива икона на международната сцена. Това е достижение, което изцяло въплъщава разбирането за пълностоен живот. И евентуално поради това, Силви напълно умерено приема и мисълта за края, когато оповести пред френската преса, че към този момент е подготвена със наследството си: нейни наследници ще са брачният партньор й и двете ѝ деца - Дейвид Холидей, роден през 1966 година, и Дарина.



Дарина Скоти и Силви Вартан участват на ревюто на Celine Womenswear пролет/лято 2020 година като част от Седмицата на модата в Париж на 27 септември 2019 година в Париж, Франция / Снимка: Getty Images

Животът на Силви Вартан наподобява в профил на приказка за принцеса, орисана от положителни феи на искра и популярност, само че тя претърпява доста тежки моменти в живота си. Сред тях са освен рецесиите в връзките им с Джони, само че и две автомобилни произшествия, в къс интервал една след друга. В първата оцелява, само че губи най-хубавата си другарка. Във втората - през 1970-а е с Джони - той е зад кормилото и двамата бързат за общ концерт, когато колата излиза от пътя и се блъска в дърво. Лицето на Силви е обезобразено. Освен контузиите, стресът от претърпяното я преследва дълго време по-късно.

Бракът им с Джони е в съвсем непрекъснатото положение на разпад. Основната причина е, че той не се отхвърля от бохемския си метод на живот, даже когато им се ражда наследник. Силви е тази, която непрекъснато прости.

" Винаги съм работила със сърцето и инстинктите си ", сподели Силви Вартан пред Българска национална телевизия и акцентира, че има три основни неща в живота - любовта, фамилията и децата; и че децата са единственото, за което си коства да водиш борби.



Джони Холидей със брачната половинка си Силви Вартан на летище Орли в Париж, 3 януари 1967 година Те са на път за Техеран, в първата обиколка от турнето си в Близкия изток / Снимка: Getty Images

Силви Вартан е родена на 15 август 1944 година в Искрец. Баща й е плод на любовта сред арменец във Франция и българка. Майка й - Илона е щерка на архитекта Рудолф Майер, потомък на маджарски евреи, който след Първата международна война идва да работи в София. Вартан става фамилно име на Силви, когато фамилията се реалокира във Франция.



8 ноември 1969 година: Френската поп певица Силви Вертан по време на последната си подготовка преди шоуто си в London Palladium / Снимка: Getty Images

Вартанян напущат България на два пъти. Първия път - след бомбардировките над София по време на Втората международна война, когато Жорж Вартанян реалокира фамилията си във Франция, само че след войната всички се завръщат назад в София; и втория път, когато си потеглят от България и идват в Париж точно на Коледа през 1952-ра, с цел да останат там за непрекъснато.



Слви Вартан, ок. 1967 година / Снимка: Getty Images

" Париж блестеше по този начин, че ми се завиваше свят от всичките гирлянди и елхи ", споделя певицата за първата си среща с града на любовта. Очарована е от тази хубост и безусловно се влюбва във Франция, само че и в никакъв случай не не помни от кое място е тръгнала и че първата й изява като актьор е в България - във кино лентата на Доко Даковски " Под игото ", в който играе ученичка.



Силви Вартан участва на 16-ия годишен кино фестивал City Of Lights, City Of Angels в Гилдията на режисьорите на Америка на 16 април 2012 година в Лос Анджелис, Калифорния / Снимка: Getty Images

Първоначално Силви желае да стане артистка, не певица. Но когато излиза първата й плоча - " Quand le film est triste " и получава предложения от малкия екран и пее в паметната " Олимпия ", всичко като че ли потегля по съдбоносен път. Именно в този концерт в именитата зала, за която мечтаят всички реализатори в света, въпреки тогава да е единствено подгряваща певица, я вижда за пръв път бъдещият й брачен партньор Джони Холидей, другар на брат й. Той бил толкоз впечатлен от хубостта й, че направил мръснишки намек по неин адрес на ухото на брат й Еди, без да знае, че Силви му е сестра. По това време тя била влюбена в различен, само че ориста ги среща с Джони още веднъж.



Джони Холидей и Силви Вартан ок. 1972 година / Снимка: Getty Images

Няколко месеца по-късно двамата имат взаимно турне и по този начин стартира любовната им връзка. " Връзката ни беше като огън, пламтя буйно, само че остави след себе си единствено пепел ", ще каже по-късно Силви.

В края на 1964 година Джони Холидей отбива военната си работа, а Силви се снима във кино лентата " Patate " ( " Картоф " ) дружно с Жан Маре. След този филм известни френски кино режисьори, сред които Годар, желаят да снимат филми с нея, само че мениджърът й скрито от нея им отхвърля. Силви схваща чак след години за тези оферти, когато към този момент е певица със международна популярност.



Джони Холидей и Силви Вартан излизат от църквата в село Локонвил през странична врата след сватбата си, с цел да избегнат тълпи от почитатели / Снимка: Getty Images

Американският й албум " A gift wrapped from Paris " издават в Германия, Япония, Южна Америка и Съединени американски щати. Силви е поканена в паметното шоу на Ед Съливан. Тя е доста известна, когато взема решение да подписа брак с " неприятното момче на Франция " Джони Холидей. Двамата имали спогодба да се венчаят на загадка гала, само че в последна сметка се оказало, че са измежду две хиляди посетители и над 180 папараци. Франция безусловно изпада в нервност около сватбата им. А бясно влюбените младоженци отпътуват на сантиментален меден месец в Лас Палмас, на Канарските острови.



Силви Вартан по време на турне в Америка, към 1965 година / Снимка: Getty Images

След завръщането, уви, Джони още веднъж се запътва към казармата. Но когато най-накрая отбива военната си работа, двамата със Силви ще създадат общо шоу по френската телевизия и скоро по-късно - кралско шоу в Англия с почетен посетител британската кралица Елизабет Втора. Силви и Джони се трансформират в най-големите звезди на Франция.



12 ноември 1965 година: Френската поп певица Силви Вартан (вдясно) на снимачната площадка на телевизионната стратегия „ Ready Steady Go “ с водещата на шоуто Кати МакГоуън / Снимка: Getty Images

През 1966 година Силви е бременна и понижава темпото на работа като записва единствено няколко песни и отмаря в къщата на родителите си в Локонвил. На 14 август същата година ражда Дейвид. Джони е на върха на щастието, само че и малко комплициран, че като баща има несвойствени за характера си отговорности. Скоро бракът и бебето стартират да го отегчават и той предпочитал нощните купони с разнообразни компании, вместо домашния уют.



Силви Вартан и Александра Смет идват на шоуто на Dior Cruise Collection 2014 на 18 май 2013 година в Монако / Снимка: Getty Images

Джони е в едно парижко кабаре, когато научава, че Силви е подала молба за бракоразвод. Прибира се у дома и се нагълтва с приспивателни в банята. Спасяват го, а разводът е отсрочен.

1967-а година е ужасна за Силви Вартан. Преживява злополука, в която умира приятелката й Мерседес. Още не се отърсила от ужаса, когато катастрофират с Джони. Годината е 1970-а. Двамата бързат за концерт в Безансон. Февруари е, само че пътят е замръзнал. Джони кара неразумно и не чува молбите й да понижи скоростта. Първото, което вижда след удара е обезобразеното й лице. Първоначално даже мисли, че тя е мъртва. Тя споделя: " Събудих се в болничното заведение, погледнах се в огледалото и не можах да се позная - бях обезобразена!... "



Френските артисти Силви Вартан и Саша Дистел извършват на сцената за „ Шоуто на Саша “ по френската телевизия, 11 декември 1969 година / Снимка: Getty Images

Претърпява пластична интервенция в Щатите. Бракът им с Джони е следен под лупа от медиите, само че Силви мълчи за разпада в връзките им поради сина им. В края на краищата двамата с Джони се развеждат през 1980-а, когато Дейвид е задоволително огромен, с цел да одобри раздялата на родителите си.



През 1981 година поканват певицата да журира на конкурс в Япония, а сътрудник в журито е американският продуцент от италиански генезис Тони Скоти. Той е втората й огромна обич, и до през днешния ден. Силви признава, че с помощта на него е усетила любовта като различен тип страст - доверие, опора и естетика.



Консултантът по хотелиерството на Diani Reef Детлеф Хайнц Майслайн, френската певица Силви Вартан и Аман Бхандари театралничат на щанда на Diani Reef Beach Resort & Spa / Снимка: Getty Images

Певицата има две автобиографични книги - " Между сянката и светлината " - за детството й, и " Дума по дума ", в която споделя по-съкровените си секрети от живота си на зряла жена.

От първия си албум - " Sylvie ", публикуван през 1962-ра до през днешния ден Силви Вартан е извървяла дълъг път на един запаметяващ се актьор и невероятна жена.



Съпругът на певицата - Тони Скоти е съумял човек от света на киното и музиката, някогашен изпълнителен шеф на MGM. Силви Вартан има шанса да бъде до човек, на който се доверява за всичко. " Оставих брачна половинка ми да ръководи всичко. Тъй като имаме идентични хрумвания по въпроса, му се поверявам ", споделя звездата.

Другата й огромна горделивост са децата. Силви Вартан споделя, че след злополуката през 1970-а мислела, че с живота и кариерата й е свършено, само че намерила сили да продължи. " Борех се с отчаянието поради Дейвид! ", признава по-късно тя. Дъщеря й Дарина пък е кръстена по този начин, тъй като Силви гледа на нея като на " подарък от Бога ". Тя е живата й генетична връзка с България. " Тя е тъкмо такава, каквато си я представях в фантазиите си. Винаги съм желала да имам огромно семейство. "



Силви Вартан на сцената на Royal Command Performance или Royal Variety Performance в London Palladium, Лондон, Англия, 8 ноември 1965 година / Снимка: Getty Images

Днес Силви Вартан има това семейство. Дарина и Дейвид са близки като родни брат и сестра. Силви се радва на внучките си от Дейвид - Илона и Ема Сме. А всеки от това фамозно и щастливо огромно семейство се гордее с нея - именитата Силви Вартан.

Еми МАРИЯНСКА,
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР