Силовите структури на Европейския съюз не могат да спрат нелегалните

...
Силовите структури на Европейския съюз не могат да спрат нелегалните
Коментари Харесай

Руски вестник: Европа не може да спре финансирането на терора

Силовите структури на Европейския съюз не могат да спрат незаконните парични потоци, декларира съветският в. "Известия " в публикация, озаглавена "Твърде демократични полезности: по какъв начин от Европа се финансират джихадисти ".

Изданието разказва финансирането на салафизма и уахабизма посредством арабската скица за заплащания в брой "хавала " - съгласно него главен метод за доставка на нерегистрирани пари в брой от Близкия изток и Северна Африка в Европа и в противоположна посока. Това е строго секретна и едва уязвима система, тъй като надали някой участник има цялостната информация за всички интервенции. При това услугата е евтина - единствено два % от прехвърляните суми. "Клиентите " не заплащат никакви други такси за изтегляне, няма никакви въпроси за произхода на средствата, никакви ограничавания в размера им.

Понякога обаче изтича информация - по данни на испанската полиция в тази изцяло благополучна страна от Европейски Съюз схемата "хавала " има минимум 250 опорни пункта, легализирани като арабски дюкяни от друго естество. Близо 150 000 мюсюлмани от Пиренейския полуостров движат пари с нейна помощ - основно от Испания към Сирия и Ирак. Постоянно събираните измежду тях дарения се превеждат на джихадистите. По-рядко в противоположна посока - ислямски екстремисти пращат пари от заплатите си на фамилиите, оставени в Испания. Ако са ергени, родителите им получават по 800 евро месечно, а фамилните пращат на околните си по 1200.

По данни от испанския щемпел годишният оборот на средства посредством схемата "хавала " в страната доближава 300 милиона евро. Според "Известия " няма метод да се разбере какъв брой страни е оплела в мрежите си тази система. "От образеца на една страна е елементарно да схванем какво става в многото други ", прави своя извид изданието.

Вестникът прави спогодба, че "хавала " на практика копира напълно аналогичната китайска система "хвърчащи пари ", посредством която се заплаща за доставка на опиати и се изпират средствата. Още през 1984 година Централно разузнавателно управление на САЩ установило, че потокът на легализирани и към този момент некешови пари от Хонконг за Съединени американски щати надхвърлял стокообмена на страната с коя да е европейска страна. Двете схеми се употребявали паралелно в международен мащаб, без да се преплитат, разполагайки със лични мрежи, куриери и т. н.

Чрез испанските поделения на "хавала " са били финансирани съгласно материала редица атентати в Европа, само че през днешния ден "основните парични маси отиват за поддръжка на терористични организации като "Ислямска страна ", Ал Каида, Ан Нусра, водещи огромни бойни дейности в Сирия и в Ирак ", сочат представени в "Известия " данни на испански медии. "С оглед все по-суровата битка на правоохранителните структури с корупцията, укриването на налози и изпирането на незаконни капитали притокът на средства в тази мрежа единствено ще нарасне ", предвижда специалистът от Испания Хуан Карлос Галиндо.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР