Силно заразният нов коронавирус е способен да заразява след часове

...
Силно заразният нов коронавирус е способен да заразява след часове
Коментари Харесай

COVID-19 се задържа до 72 часа върху дръжки на врати

Силно заразният нов ковид е кадърен да заразява след часове наред престой във въздуха и дни наред, когато се закрепи върху повърхности.

Това предизвестяват екип вирусолози от Съединени американски щати в обява в научното списание New England Journal of Medicine и заключенията им би трябвало да се имат поради като упътвания за отбягване контакта с ковид SARS-CoV-2 и провокираното от него заболяване, наречено COVID-19.

Вирусологът Нелтие ван Дормален от американския Национален здравен институт (NIAID) и сътрудниците ѝ от Rocky Mountain Laboratories настояват, че първи проби със SARS-CoV-2 са посочили, че той се задържа върху картон до 24 часа, а върху повърхности от пластмаса и неръждаема стомана - до 2-3 дни (но медни повърхности да вземем за пример го убиват до 4 часа). Изводите им бяха оповестени тази нощ в New England Journal of Medicine и измежду тях е постоянно цитираният, че във въздуха коронавирусът може да се задържи до 3 часа. Иначе казано, COVID-19 може да се разнася от вентилация без филтри часове наред из работни и жилищни пространства, а дни наред да се задържа (ако няма дезинфекция) върху дръжки на порти, работни плотове и пластмасови и хартиени опаковки.

Екипът е работил не с проби от ковид, а с негова реплика, с цел да ревизират какво се случва, когато инфектиран има посредством кашляне контакт с въздуха и посредством допиране - с повръхностите в дома, болница, на публично или работно място. Използвани са аерозоли, имитиращи капчиците от изкашляне или кихане.

Учените показват и какъв е " полуразпадът " на SARS-CoV-2, т.е. с какво движение понижава концентрацията му във въздуха и по повърхности.

Така в капчици във въздуха след 66 минути броят на вирусите понижава на половина. След още час и 6 минути губят жизнеспособност още една четвърт, само че въпреки всичко в идващия час 25% вируси SARS-CoV-2 ще продължат да заразяват. След 3 часа в капчиците въпреки всичко остават още 12.5%.

Върху неръждаема стомана " полуразпадът " е 5 часа и 38 минути, върху пластмаса - 6 часа и 49 минути.

Данните за повърхности от картон не са задоволително безапелационни, споделят създателите, само че посочваткато ориентировъчна дълготрайност 3 часа и половина за понижаване с 50% на SARS-CoV-2.

Повърхностите от мед се оказват най-враждебни измежду употребяваните за проби - върху тях половината коронавируси губят интензивност след 46 минути.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Коронавирусът (642)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР