Силният отзвук срещу сделката докара Гинка Върбакова до изслушване пред

...
Силният отзвук срещу сделката докара Гинка Върбакова до изслушване пред
Коментари Харесай

Контактите на Върбакови

Силният отзив против договорката докара Гинка Върбакова до чуване пред депутатите

© Георги Кожухаров

- Семейството стартира бизнес преди 20 години - от импулсни телефони, през всевъзможни инициативи стига до слънчеви паркове.

- През годините има бизнес партньорства с близки до Васил Божков сдружения, с разследвани за опиати, само че и с издигнал се до началник на приблизително огромна държавна компания.

- Най-значима е връзката с чешкия металургичен магнат Зденек Земек, която не се разгръща до договорката за ЧЕЗ. Още по тематиката
Гинка Върбакова упрекна политиците в конспирация, а съперници в офанзива

Детайлите по финансирането на договорката за активите на CEZ отстават загадка
1 мар 2018
След среща с Върбакова страната влиза в договорката за активите на CEZ

Искането на премиера е за 100%, само че и 34% били допустими
1 мар 2018
Кой дава парите на " Инерком " съгласно справката на Борисов

Замесените банки ББР и ПИБ отхвърлят да вземат участие в заплащането, като Гинка Върбакова в този момент също ги изключва
28 фев 2018
Премиерът към този момент твърдо не харесва договорката за ЧЕЗ*

ГЕРБ доста евентуално ще резервира министъра на енергетиката Теменужка Петкова
27 фев 2018
Кои са Гинка и Славчо Върбакови и какъв е бизнесът на " Инерком "

Основният актив на купувачите на българския бизнес на CEZ са четири слънчеви парка, издигнати с пари на словашкия металургичен магнат Зденек Земек
23 фев 2018
CEZ утвърди продажбата на българския си бизнес на " Инерком "

Надзорният съвет на чешкото сдружение даде авансово единодушие за договорката
22 фев 2018 В бизнеса две десетилетия не са малко, с цел да станеш милионер. Историята изобилства от образци за стартирали в гаража компании, които след плевел напредък получават милиардни корпорации - Disney, Harley-Davidson, HP, Apple, Microsoft, Amazon...

В тази елитна компания, въпреки и с много условности, към този момент можем да включим и български представител. Това е " Инерком ", купувачът на активите на ЧЕЗ, които по баланс са близо 2 милиарда лева Първите бизнес крачки на стоящите зад него семейство Гинка и Славчо Върбакови стартират през 1998 година с едноличен търговец, а по пътя до това да се трансфорат в снабдител на ток за над ⅓ от популацията на страната минават през компании с всевъзможни действия. Сред тях има и партньорства, които седят като петна в биографията, разпалват разнородни страхове и съмнения и дават храна за хипотези кой действително стои зад купувача. А недомлъвките по тематиката, както и за това от кое място са парите не оказват помощ изключително да се изчистят съмнителните моменти.

" Всеки има право на неточности, рискували сме лични пари ", споделя Върбакова през днешния ден и не желае да навлиза допълнително детайлности. И е права, само че това не зачертава бизнес предишното и не почиства тъмните контакти.

Импулсивно начало

Първата компания, която се вижда в регистрите, е въпросното Едноличен търговец " Славчо Върбаков ". За неговата активност се знае малко. През 2000 година името му се появява в относително дълъг лист с разследвани компании за измами с импулсни телефони, за които Национална работа за сигурност твърди, че са източвали тогава към момента държавната БТК.

Насред какофонията след оповестяването на купувача на активите на ЧЕЗ тогавашният на шеф на НСС и в този момент водач на ДСБ Атанас Атанасов съобщи, че Върбаков е бил прочут на службите около тази активност. Няма данни обаче за какви суми става въпрос, както и за какво след 2000 година създаването изцяло изчезва от общественото внимание. Самото Едноличен търговец пък е закрито през 2004 г.q като дружно с още няколко еднолични търговци е трансферирано към едно ЕООД - " Миленов А.С. "

Натрупаното ноу-хау на фамилията в телекомите се демонстрира в най-малко още две компании. През 2005 година четирима съдружници (един от които Гинка Върбакова, която е и управител) основават " Мобайл инфо нет ", а други четирима (сред които и досегашният шеф на " Инерком груп " и други свързани компании Боян Кънчев Миланов) основават " СМС геймс ". Двете сдружения имат аналогично развиване оттук насетне. През 2006 година собствеността се трансформира - с 60% дял влиза обвързвана с Васил Божков компания " Корифи трейдинг ", а с 40% - " В-С-О ". Върбакова остава шеф на първата, а във втората постът е възложен на брачна половинка й. Последват още няколко рокади измежду съдружниците, до момента в който пакетите от по 60% не се озовават в същото това " Миленов А.С. ", а за шеф е назначен незнайният 25-годишен Росен Райчев. Фирмите не са пререгистрирани при измененията в Търговския указател и по този начин изчезват от правния мир.

Малко ъндърграунд

Любопитен контакт изскача и от упоменатата " В-С-О ". Тя е учредена 2001 година от Димитър Дуралийски (50%), Славчо Върбаков (38%) и Олег Попов (12%). Последният е арестуван през 2015 година в акцията против групата " Килърите ", водени от Мила Георгиева, само че незабавно е освободен. Според медийни изявления за това спомага фактът, че брачната половинка му Деница Николова работи в ГДБОП, а майка й Наташа е някогашен шеф на 6-о РПУ. Впоследствие той още веднъж е задържан в средата на 2016 година за владеене на над 100 кг амфетамини, само че е пуснат под гаранция, макар че има обвинявания и за участия в проведена незаконна група.

Попов е и единият от първичните съдружници на Върбакова в " Мобайл инфо нет " и съуправител с нея. От това време датира и взаимно сдружение на Върбаков със собственичката на организацията за модели " Визаж " Евгения Калканджиева. След изнасянето на тази информация от " Биволъ " тя изясни, че проектът е бил компанията да обслужва SMS гласувания, само че по този начин и не стартира активност.

Друг любопитен контакт от ранните години е Стоян Беличев. Той е съучастник на Върбаков в пазарджишката " Атлас - 3 - мъртвец " - ООД. Съвместната им активност продължава към година, до момента в който Беличев напуща сдружението. Той, както и " Инерком " също е вложител в слънчев парк в пазарджишкото село Априлци. В края на 2017 година посред договарянията към договорката за българските компании на CEZ той е назначен за изпълнителен шеф на държавното сдружение " Автомагистрали ".

Семейният дълг

Някъде към 2007 година, наподобява, бизнес моделът на фирмите на групата изпада в рецесия. Дружеството " Тера газ 02 ", което има метанстанция в Пловдив и в което Върбаков още веднъж е сътрудник с Дуралийски, се снабдява със запори от Национална агенция за приходите в резултат на инспекционен акт. През 2009 година дяловете на Върбаков в тази и в други компании са запорирани от частен правосъден реализатор и по искане на Владимир Стоилков поради 198 хиляди евро заем и 14.6 хиляди евро просрочени лихви към него. Впоследствие кредиторът се снабдява и с изпълнителен лист през 2012 година И по негово искане се пристъпва към разпродажба на няколко компании, в които присъединяване има или е имал Върбаков. Партньорът му Дуралийски трансферира каузи си в " Тера газ 02 " на сестрата на Гинка Върбакова - Теодора Пайтакова, тя на собствен ред го продава на Върбаков, а по-късно в интервала 2012-2015 година контролът над " Тера газ " е изменен още пет пъти, като разнообразни физически лица стават притежатели и шефове против суми сред 100 и 500 лева При част от тях договорите са подписани от Пайтакова като прокурист.

През 2012 година поради дълг на обвързваното " Войс инфо систем " по искане на ДСК е разгласен за обмен парцел на " Тера газ " в София. През 2010 поради отговорности на " Риал стейтс ", по което Върбакови са ипотекарни длъжници, са продавани жилища в София и офиси в Пазарджик. През 2013 година ДСК завежда иск и против Славчо Върбаков, " Крам комплекс " (собственост на бащата на автомобилния водач Пламен Кралев) и взаимното им сдружение " БГ енерджи ". По делото банката си търси 4 млн. евро и още неплатени лихви и неустойки, като общата сума набъбва до 9.5 млн. лева По това дело се причислява и Национална агенция за приходите и също има наложени запори на фирмени участия на Върбаков. През 2014 година обаче съдът приключва исковете във връзка с Върбаков и " БГ енерджи " и през 2015 година в окончателното решение е наказано единствено " Крам комплекс ". От 2010 година и " Хипо алпе адриа лизинг " води каузи против компании от групата, само че ги губи.

Самата Върбакова признава за финансови компликации в предишното, само че твърди, че все още нито тя, нито компаниите й имат просрочени отговорности. Интересно, само че след близо 10 години на правосъдни битки безусловно преди дни през февруари Владимир Стоилков отдръпва претенциите си по отношение на Върбаков и запорите са вдигнати, като очевидно е получил търсените суми, които са набъбнали до над половин милион лв..

Спасителният " Земек "

Тези проблеми стартират да отшумяват през 2012 година, когато семейство Върбакови стартира да работи с най-едрия си до момента сътрудник - чешкият металургичен магнат Зденек Земек.

Реално главните активи на " Инерком ", фотоволтаичните паркове, обединени в плана " Хаджийски ливади ", са построени с негова помощ и финансиране (малко над 22 млн. евро). Моделът се повтаря на практика огледално и при четирите компании - " Диана хънт ", " Улер 2009 ", " Евро бетон " и " Еко строй инженеринг ", като разлика има единствено в имената на чешките компании и представителите им.

Всички те допреди това на практика нямат активност, като при започване на 2012 година компании, свързани със Земек, получават по 76% дял във всяка от тях по номинал за по 3800 лева Конкретно в " Диана хънт ", където делът е платен от чешката Promabyt, като шефове влизат самият Земек и двамата му синове Александър и Зденек-младши. Веднага след договорката три компании, следени от Земек (Z group, Zelezarny Vesely и HESCO), отпускат заеми на българските компании, против които са вписани като заложени кредитори. И четирите контракта са огледални, като българските сдружения получават по 5.65 млн. евро за създаване на фотоволтаична централа с 5MW мощ.

Няколко месеца по-късно, през август 2012 година, и четирите заема са рефинансирани от словашката Postova banka. " Диана хънт ", " Улер 2009 ", " Евро бетон " и " Еко строй инженеринг " получават всяко по 7.5 млн. евро заем. След това фирмите на Земек са отписани като заложени кредитори, само че той остава мажоритарен притежател. Това се трансформира чак в средата на 2015 година, когато дяловете от по 76% са върнати на " Солар грийн енерджи ". Любопитно е, че съгласно оповестените в Търговския указател контракти това става още веднъж по номинал - за по 3800 лева, макар че към този момент сдруженията имат построени централи. След излизането на Земек заемите са рефинансирани в ОББ, която и до момента е главен заемодател на сдруженията под шапката на " Солар грийн енерджи ".

Консолидираните активи на компанията с четирите централи са близо 74 млн. лева Приходите за 2016 година са 11 млн. лева, а облагата - 1.8 млн. лева Активите на самото " Инерком " са 17.5 млн. лева, като за 2016 година регистрира 7.7 млн. лева доходи и 3.2 млн. лева облага.

Името на Земек още веднъж се появява към " Инерком " през предишното лято. За малко следен от него фонд закупи 50% от " Инерком груп " и бяха назначени негови представители, което наподобяваше предходните интервенции и говореше за възможен нов взаимен план. Няколко месеца по-късно обаче дяловете са върнати назад на семейство Върбакови, а покупката на активите на ЧЕЗ става през друга компанията от групата - " Инерком България ". Самият Земек пред чешки медии изяснява, че след разделянето на слънчевите им планове няма общ бизнес с " Инерком ", а през лятото на 2017 година е премисляно партньорство за кандидатстване в процедурата на CEZ, само че до такова не се стига.

Попитана от " Капитал " по какъв начин се е срещнала с Земек, Гинка Върбакова сподели, че с разнообразни консултанти са търсили финансиране за слънчевите паркове в Европа, една от срещите е била с чеха и той се е съгласил да ги кредитира. Тя също удостовери, че са го поканили да им партнира в плана за ЧЕЗ, той в началото се е заинтересовал, след това се е отдръпнал и в този момент сигурно не взе участие.

Интересно е, че редом с развръзката към семейство Върбакови в София към семейство Земек в Чехия има друго развиване. След дългогодишна правосъдна сага двамата синове на магната са наказани на по 6 години и 9 месеца затвор. Присъдите са свързани с техни вложения във фотоволтаични паркове в Чехия посредством компанията ZH Sun, която е била и притежател на част от плановете на Върбакови. Делото, което е необятно отразявано в локални медии, е по обвинявания, че през 2010 година две техни централи са нелегално присъединени към локалната енергийна система и са подписани контракти да се изкупува по-скъп ток, като за това обвинен е бил и някогашен началник на чешкия енергиен регулатор. В деня преди договорката за CEZ има оповестено изявление със Земек, в което той декларира, че двамата му синове са почтени и ще продължи да се бори за правораздаване пред Върховния съд, а в случай че би трябвало, и в европейски съдилища.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР