Силният човек в европейския футбол от година насам се нарича

...
Силният човек в европейския футбол от година насам се нарича
Коментари Харесай

Президентът на УЕФА: Мениджърите взимат огромни комисионни

Силният човек в европейския футбол от година насам се назовава Александър Чеферин. Адвокатът от Словения бе определен за президент а УЕФА на 14 септември 2016 година, само че от този момент заобикаля да се появява под светлината на прожекторите като се изключи формалните събития. 49-годишният правист рядко дава изявленията, само че наруши медийното си безмълвие пред немското списание „ Кикер “. В изявлението си той приказва за баснословните прехвърляния, промяната в Шампионската лига и смелата концепция за европейско състезание в 13 страни през 2020 година

– Кристиано Роналдо споделя, през последните 10 години футболът като игра не се е трансформирал изключително, само че отвън терена нещата полудяват. Като гледаме трансферните суми – полудява ли футболът, господин Чеферин
– Наистина, към днешна дата се дават необикновено високи суми за прехвърляния. Но… Такъв е пазарът.

– Докъде стигат границите на европейския футбол като бизнес?
– Аз считам, че всеки бизнес има избрани граници, включително и футболът в Европа. На първо място приказваме за един приказен артикул, който се продава добре. Това е доста радостно, тъй като огромна част от приходите са ориентирани по този начин, че да остават вътре във футбола, като се изразходват за неговото развиване. Проблемът са парите, които излизат на открито от футбола.

– Къде отиват парите от прехвърляния, които се отклоняват от футбола?
– Мениджърите да вземем за пример прибират твърди високи комисионни от прехвърляния. Това са пари, които не се връщат във футбола.

– Полуделият трансферен пазар не е ли признак за заплаха в европейския футбол?
– Няма съображение за суматоха. Работим по финансовия феърплей и за изравняването на силите в нашите шампионати, които се радват на голяма известност.

– Вярвате ли, че прехвърлянията на „ Пари Сен Жермен “ дават отговор на финансовия феърплей?
– Надявам се. Ако не е по този начин, ще се наложи да напомним разпоредбите на финансовия феърплей. Не единствено на „ Пари Сен Жермен “, а на всички клубове. Наблюдаваме деликатно обстановката, повярвайте ми! Проверяваме всеки клуб.

– Политиката на клубове като „ Пари Сен Жермен “ принуждава ли УЕФА да мисли за нови ограничения?
– Времената се трансформират и ние би трябвало да реагираме съответно. Трансферът на Зинедин Зидан от „ Ювентус “ в „ Реал “ (Мадрид) през 2001 година беше в почти същите параметри с този на Неймар от „ Барселона “ в „ Пари Сен Жермен “, в случай че съпоставим бюджетите на клубовете и пазара по това време и в този момент. През юни ние започнахме да работим върху смяната на разпоредбите и подписаните това лято покупко-продажби са факт, който поддържа нуждата от промени.

– Но трансферните правила са в пълномощията на ФИФА.
– Ние можем да оказваме въздействие, защото най-големите прехвърляния, като се изключи Китай, се случват в Европа. УЕФА ще има думата за всичко, което касае финансовия феърплей и балансирането на шампионатите.

– Кой купува футболистите – клубовете или страните?
– Естествено, че клубовете. Усещам за какво ме питате (б.р. – поради връзката на страната Катар и „ Пари Сен Жермен “), само че когато има нещо съответно, ще разясня.

– В предишното „ Пари Сен Жермен “ и „ Манчестър Сити “ са наказвани за нарушение на финансовия феърплей. Нужно ли е глобите да бъдат по-строги?
– Говоря за всички клубове, освен за „ Пари Сен Жермен “. Ние разполагаме с огромен боеприпас от санкции като изключване от шампионати и лишаване на точки.

– Клубовете наясно ли са?
– Знаят го. Ние не сме администрация, която желае да убие клубовете. Комуникираме с тях, с цел да знаят какво би трябвало да се прави. Когато те не чуват какво им споделяме, би трябвало да реагираме. Финансовият феърплей е основан, с цел да обезпечи на клубовете финансова непоклатимост, а не да изравнява силите сред тимовете. УЕФА не може да заличи разликата сред елитните клубове и останалите. През 2010 година клубовете в Европа бяха на минус 1,7 милиарда евро. Днес са на минус 286 милиона евро. Това е триумф за нас.

– През 2016 година казахте, че не трябва 50-те най-хубави футболисти в света да играят в петте най-богати клуба. Как ще го предотвратите – с данъчни ограничения или с таван на заплатите?
– Не знам дали това е допустимо, тъй като е въпрос от компетенцията на Европейската комисия. Има и други ограничения като въвеждане на ограничавания върху картотекираните футболисти или за отдаването чартърен. Има един клуб, който е дал чартърен 22 футболисти. Други купуват играчи, с цел да отслабят противниците си. Един клуб в Италия има 103 футболисти с контракти. Тук може да се намеси единствено Европейската комисия, не УЕФА.

– Като президент на УЕФА удовлетворен ли сте от промяната в Шампионската лига?
– Първо желая ви уверя, че Шампионската лига ще продължи да бъде най-хубавият шампионат в света, не се съмнявайте! Най-хубавото би било всяка страна да има равни шансове. Ние опитваме да увеличим възможностите на тимовете от по-малките страни. Но петте страни с най-силни шампионати генерират 86% от приходите, като 60% остават за тях, останалите 26% се разпределят солидарно. И аз като словенец бих желал всяка година да има словенски тим в групите на Шампионската лига, но…

– Ще бъде ли добре за Шампионската лига, в случай че „ Реал “ (Мадрид) я завоюва за трети път подред?
– Най-добре ще бъде, когато най-силният тим печели. В последните два сезона това беше „ Реал “ (Мадрид). Ще става все по-невероятно новобранец да успее да я завоюва.

– Шампионската лига наподобява като затворено общество …
– …в което през новия сезон взе участие „ Марибор “ с бюджет от пет милиона евро и стадион за 12 000 души.

– Но няма да стигне до четвърт или полуфинал.
– „ Монако “ игра полуфинал, „ Лестър “ – четвъртфинал. Но любимци остават нормалните обвинени.

– През 2020 година за първи път европейското състезание ще се играе на 13 стадиона в 13 страни. Вие бихте ли взел сходно решение?
– Аз не бих повторил сходно решение. Защото ни основава проблеми. Сблъскваме се с разнообразни компликации, даже с валутата, тъй като не всички страни домакини употребяват еврото. Да обединиш алегорично Европа е красива мисъл, само че това състезание не е модел за бъдещето.

" Труд "
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР