Силна провокация отправя еврейско-български център за сътрудничество Алеф“ в навечерието

...
Силна провокация отправя еврейско-български център за сътрудничество Алеф“ в навечерието
Коментари Харесай

Алберта Алкалай включва видео разкази в Х литературен конкурс на „Алеф“

Силна провокация насочва еврейско-български център за съдействие „ Алеф “ в навечерието на Х-то издание на интернационалния книжовен конкурс за младежи " Който избави един човешки живот, избавя цяла галактика ". Освен класическата форма на произведения този път се дава опция на младежите да вземат участие в историческия и живописен план, посредством видео роман. Това заяви в задатък в ефира на Дарик – моторът на състезанието и ръководител на „ Алеф “, Алберта Алкалай.

Темата за идното юбилейно издание е „ Истории за мрак и светлина “ и младежите, които се включат с видео ще имат задача, която дава цялостна независимост на тяхната фикция.

„ Трябва да е малко, в границите на 5 минути. Може да бъде под формата на изявление с непосредствен на свидетел или оживял, може да бъде театрална възстановка… Авторите имат независимост за цялостен полет на въображението, само че въпреки всичко историческата конкретика би трябвало да бъде спазена, както и тематиката, а най-много да бъде разказана една добра история “, показа Алберта Алкалай.

Всички творби изпратени до 1 февруари 2023 година, ще бъдат оценени от жури, оглавяваноот журналистаи журналист Георги Тошев.

Х-то издание на интернационалния конкурс съответствува с главната тематика на литературното събитие, а точно 80-годишнината от спасяването на евреите в България от лагерите на гибелта. По този мотив уредниците от „ Алеф “ ще надградят младежкият конгрес с още един трогателен план, още веднъж ориентиран към младите и надарени актьори:

Най-добрите произведения на младежи през годините са въодушевили млади актьорски гении, дебютанти да създадат късометражен филм. Той ще бъде премиерно излъчен в Бургас по време на съпътстващия награждаването от състезанието фестивал „ Приятелството смисъл и избавление “.

Проектът към този момент е изпратен за утвърждение в Министерството на образованието. Той ще се реализира под вещото управление на проф. Иван Ничев, режисьор и сценарист, създател на кино лентата „ Българска рапсодия “, който влезе в селекцията за „ Оскар “ за чуждоезикови филми.

До месеци се чака кино лентата да бъде подготвен. Уникален по своето наличие, филмът е изработен от млади сценаристи, артисти и режисьори въз основа на ученическите разкази за 80-годишнатата от мрачната история и героичните събития на българите.

До момента център „ Алеф “ е издал пет сборника с най-хубавите разкази на стотици младежи от страната и чужбина, а тези от последното 9-то издание, когато тематиката беше „ Необикновени действия на елементарни хора “ следва да излезе до броени дни. То ще бъде преведено на няколко езика, а българските издания са приети от Просветното министерство като образователни пособия, в които възпитаници споделят посредством творчество на възпитаници исторически събития от страшните години на Холокоста.

За събитията, които тази година ще завладеят Бургас и за вълнуващия креативен ентусиазъм на младежите, чуйте повече в звуковия файл от създателя на плана Алберта Алкалай:
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР