Варненски полицай от Специализираните сили на МВР и воденото от

...
Варненски полицай от Специализираните сили на МВР и воденото от
Коментари Харесай

Четириногият Оскар от Варна ще охранява Олимпийските игри в Париж

Варненски служител на реда от Специализираните сили на Министерство на вътрешните работи и воденото от него полицейско куче ще охраняват Олимпийските игри в Париж, съобщи.

Белгийската овчарка Оскар е профилирано полицейско куче. Негов лидер е Ивайло Стойчев, който има близо 20-годишен опит в системата на Министерство на вътрешните работи. В момента Оскар е на 6 години, само че образованието му е почнало, когато е бил едвам на 4 месеца.

" Самото образование протича под формата на игра. Трябва животното да е щастливо в самото образование, в постигнатите резултати. Обучението е всеки ден, по тази причина най-добре е при всички типове служебни кучета да се отглеждат в домашни условия, като в тези случаи се получава доста по-голям контакт със самото животно. Не на последно място е и социализацията, която всеки един ден се развива, когато животното се гледа в домашни условия. Всичко е по-добре, когато сте непрекъснато дружно ", описа Ивайло Стойчев, бранш СПС при ОДМВР - Варна.

Четириногите нормално се образоват за следене и разкриване на взривни субстанции и оръжия. Все по-често в Министерство на вътрешните работи се образоват белгийски овчарки като Оскар, тъй като са дисциплинирани и интелигентни животни, а също и доста енергични.

" Трябва да е много темпераментно животно, съществено, с потвърдени работни качества, каквото в действителност е и моето. По време на тренировките под формата на игра се развива ориентация, която е базата на изцяло образование, без значение дали става въпрос за смирение или профилирана активност ", добави Ивайло Стойчев.

Службата на едно полицейско куче продължава приблизително към 8 години, като всичко зависи от физическото му положение. Всяка година четириногите служители на реда минават изпити, с цел да се ревизира дали са работоспособни.

" Подложени са на много съществени тествания за узаконяване на самото животно по отношение на специалността и работата, която прави ", изясни Стойчев.Той е взел участие в доста полицейски интервенции, само че с друго патрулно куче, с което има огромни достижения.

" Едно от първите, с които съм много горделив и благополучен, е откриването на възрастен човек след 48 часа, зимно време. Намерихме го жив. С Оскар особено работим вероятно по предварителна защита и претършуване на стратегически обекти при делегации, при визити на министри и на държавни глави ", сподели Ивайло Стойчев.

Полицейският тандем не инцидентно е определен за защитата на Олимпийските игри в Париж. Отговорностите и на лидера, и на полицейското куче са големи.

" Не недооценявам самото мероприятие. Доста съществено подобавам аз и останалите сътрудници, които сме командировани за там. Защото знаем, че е много отговорно и това не е екскурзия ", подчертава Стойчев.

Полицейското куче Оскар и неговият лидер упражняват интензивно за провокациите, които ги чакат във френската столица. Предстои им и профилиран лагер дружно с другите патрулни екипи, определени да наблюдават за реда по време на Лятната олимпиада в Париж.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР