Силна прашна буря във вторник е притеснила жителите на град

...
Силна прашна буря във вторник е притеснила жителите на град
Коментари Харесай

Силна прашна буря от черното езеро на ТЕЦ Брикел е притеснила жителите на гр. Гълъбово


Силна прашна стихия във вторник е тормозила жителите на град Гълъбово, оповестиха БНР и Нова телевизия. Проблемът не е нов. Досега, когато се говореше за запрашаване на Гълъбово нормално се упрекваха всички ТЕЦ-ове на територията на комплекса „ Марица Изток “.

Сега за пръв път се прецизира, че запрашаването породено от така наречен „ черно езеро “ на Топлоелектрическа централа „ Брикел “, което е формирано от големи площи с обработени въглища.

Сгуроотвалът се простира върху повърхност от над 1000 дка и се намира покрай града. При стихия или при мощен вятър и когато времето е изсъхнало черната пепел се подвига и замърсява въздуха в региона. Преди две години са подхванати дейности по тампониране и запечатване на откритите въглищни площадки. От всички терени на „ Брикел “ обаче е обработен единствено един.

„ Вечерта на 9 юли се появи ураганен вятър с много мощен ентусиазъм. Това са форсмажорни условия, които доста мъчно могат да бъдат спрени. През актуалната година не се е случвало друго запрашване като това. При такива случаи няма по какъв начин да се вземат ограничения, с изключение на превантивните”, разяснява пред Нова телевизия Христо Христозов от Топлоелектрическа централа „ Брикел”. По-късно обаче стана ясно, че въпреки всичко при започване на годината е имало сигнал за още едно запрашаване.
„ В Регионална инспекция за опазване на околната среда не са получени сигнали за случилото се, ние научихме от медиите. Разпоредена е инспекция на място, а специалистите са открили, че оборудванията, които се употребяват в депото, са работили”, сподели основният специалист в Регионална инспекция за опазване на околната среда инж. Минчо Минчев.
Той посочи също по този начин, че най-вероятно ще бъде формирана наказателна процедура за това, че операторът не е алармирал Регионална инспекция за опазване на околната среда за запрашаване.

Заместник-кметът на Гълъбово Пламен Бараков разяснява пред БНР, че „ общината няма никакви контролни функционалности – нито върху издаването на сложно позволение, нито върху издаването на рекомендации, нито върху каквито и да било дейности в тази посока. Нито една община в страната няма безусловно никакви благоприятни условия да въздейства на производителите за съблюдаване на екологичното законодателство “, сподели той.

Както е известно Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “, Топлоелектрическа централа „ Контур Глобал “, както и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “ разполагат с съвременни системи за ликвидиране, в това число и отделят обилни средства за съвременни системи за отнасяне на отпадъка от централите.

Отпадъците, формирани вследствие на процесите на горене и сероочистване са дънна пепел (шлака), пепелина и гипс. В Топлоелектрическа централа „ AES Гълъбово “ да вземем за пример тези боклуци краткотрайно се съхраняват в затворени силози, оборудвани с обезпрашителни системи. След това се депонират на особено конструирано оборудване за депониране на боклуци, ситуирано на 7 км от централата. Транспортирането им се реализира посредством тръбен лентов превозвач и камиони.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР