Силите на Вагнер не са се изтеглили от Африка в „значителен“ брой, казва представител на отбраната

...
САЩ не са видели изтегляне на силите на Вагнер от
Коментари Харесай

САЩ не са видели изтегляне на силите на Вагнер от Африка „в значителни или смислени количества“, каза високопоставен служител на отбраната на САЩ, докато Кремъл продължава да претегля какво да прави с руската наемническа група след смъртта на нейния лидер миналия месец.

Броят на силите на Вагнер в цяла Африка, съсредоточени най-вече в Централноафриканската република, Мали и Либия, остава „доста стабилен“, каза служителят пред малка група репортери, пътуващи с министъра на отбраната до Африка.

Има също така признаци, че силите на Вагнер се „опитват да експлоатират“ опита за преврат през юли в Нигер, за да навлязат там, каза служителят, без да уточнява подробности.

В крайна сметка обаче „Вагнер изглежда отива там, където са парите“, каза служителят. „Често те се фокусират върху места, където има природни ресурси, където тяхното ръководство е готово да плати цената на сигурността – буквално парите – за да има тяхното присъствие.“ Някои държави, които са сключили подобни сделки с Wagner, са казали на САЩ, че съжаляват, каза служителят.

Междувременно САЩ все още не са видели „решителна промяна“ в отношенията на Вагнер с Кремъл или признаци, че Москва е погълнала операциите на групировката на целия континент, каза служителят. Това вероятно отразява факта, че Кремъл все още решава какво да прави с наемните сили, след като дългогодишният лидер на групата Евгений Пригожин е мъртъв, добави служителят.

„Има признаци за посещение на официални руски военни делегации в много страни, които проверяват дали официалните руски военни ще имат възможност да действат“, каза служителят.

„Но не изглежда да е имало решителна промяна и мисля, че това отразява, че в Москва все още има несигурност какво точно да се прави с Вагнер – дали да продължи да се използва като неофициална ръка на руското правителство. , дали да го подкопаят, по някакъв начин да го подкопаят, или сега, когато има промяна в собствеността, дали да го предадат на нечий друг частен контрол.

Остава открит въпросът какво ще е бъдещето на военната групировка "Вагнер" след смъртта на нейния лидер Пригожин.

Военачалникът беше на борда на самолет, който се разби край Москва през август, точно два месеца след като започна краткотраен бунт в Русия.

Повечето експерти по сигурността се съмняват, че Вагнер може да оцелее без Пригожин, поставяйки големи въпроси за това какво ще се случи с бойците, оръжията и операциите на групировката.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР