Сигурността на прифронтовите държави в НАТО сега зависи от войната,

...
Сигурността на прифронтовите държави в НАТО сега зависи от войната,
Коментари Харесай

Балтийските страни са слабото звено, където Путин може да тества решителността на НАТО

Сигурността на прифронтовите страни в НАТО в този момент зависи от войната, която Русия води в Украйна. В района нараства заплахата, че Владимир Путин може да тества решимостта на НАТО посредством провокации или даже с непосредствено нахлуване над балтийските страни, написа в своя публикация Financial Times, представено от УНИАН.

„ С вълна от предизвестия за допустима съветска офанзива против НАТО през идващото десетилетие бяха белязани последните месеци. Поразителното е, че освен Вилнюс, Рига и Талин сигнализираха за тази опасност, само че и министри в Стокхолм, Берлин и Лондон, като всички намекнаха за допустима борба от две до осем години. Регионалните водачи виждат трите балтийски страни - с тяхната дребна територия и тесни сухопътни връзки с останалата част от НАТО, като място, където един войнстващ Путин може да се опита да тества единството на алианса и да реши казуса посредством дестабилизиращи провокации или даже посредством директна военна офанзива ", написа изданието.

Тези терзания се ускоряват от вероятността Доналд Тръмп да се върне в Белия дом след президентските избори в Съединени американски щати. Русия може да употребява ръководството на Тръмп, с цел да покаже, че НАТО е изцяло разграничено, което се отнася и до балтийските страни “, споделя Янис Казоцин, някогашен консултант по националната сигурност на Латвия и някогашен началник на Латвийската работа за външно разузнаване.

Казоцин вижда два вероятни сюжета за развиване на събитията в близко бъдеще. Първият е, в случай че Русия реализира триумф в Украйна и се пробва да се възползва от отслабения Запад. „ Начинът да създадем това е бърз coup de main (изненадваща атака) в балтийските страни, последвана по-късно нуклеарна опасност “, показва той.

Вторият сюжет: в случай че Украйна и западното единение устоят, тогава Русия може да се опита да отклони вниманието, употребявайки провокации, като и десетки благоприятни условия за хибридни офанзиви - от саботажи и убийства, до мощна пропаганда измежду локалното рускоезично население.

В същото време балтийските страни в този момент имат по-голяма сигурност, в сравнение с са имали от епохи, с помощта на участието си в НАТО.

„ Само преди няколко години проектът на НАТО да отбрани трите балтийски страни се свеждаше до това първо да разреши на Русия да ги окупира и по-късно да отблъсне всеобщо съветските военни в границите на няколко месеца. Днес тактиката е да се отбрани всяка педя земя от територията на НАТО, като не разреши на съветските нашественици да унищожават градове, както направиха в Украйна. А това би направило съветската офанзива непостижимо сложна и скъпа задача “, написа FT.

В същото време Томас Джермалавичюс, откривател в Международния център за защита и сигурност мозъчен концерн в Талин, отбелязва, че балтийският район в този момент се усеща изключително уязвим.

Той отбелязва, че двете гаранации в балтийската политика за сигурност след оповестяването на независимостта - в никакъв случай повече да не бъдат окупирани и в никакъв случай повече да не се бият сами, са под сериозна опасност. Първо, мащабът на съветската атака в Украйна демонстрира, че съюзническите сили, ситуирани в района, не са задоволителни, с цел да сдържат Москва, а Западът е прекомерно муден, с цел да отговори на експанзията на Путин. Второ, войната в Украйна концентрира вниманието към продължаващите различия сред прифронтовите страни и членовете на НАТО, които са надалеч по-назапад по отношение на същинското естество на съветската опасност.

„ Ако алиансът и съдружниците се обединят и консолидират, а този развой в доста връзки тече, мисля, че ще излезем от тази патова обстановка с много по-малко старания “, споделя Ермалавичюс.

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР