Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е

...
Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е
Коментари Харесай

Как и защо да дезинфенкцираме гъбата за миене?

Сигурно си мислите, че най-мръсното нещо в дома ви е тоалетната паница или пък мивката в кухнята и банята. Това обаче не е по този начин. Най-мръсна е гъбата, с която миете чиниите си. Да, може да е иронично, само че точно по този начин. Всъщност, с нея се опитваме да въдворим непорочност и я използваме за всяка една повърхнина. В това се състои и грешката ни. Всеки път, когато бършем плот, мием чинии или пък почистваме дъската за рязане, останки от това, което сме чистили, остават в порите на гъбата.

Проучване в университета в Аризона демонстрира, че кухненската гъба е покрита с огромно количество бактерии. Смело може да се каже, че тя е най-малко 200 хиляди пъти по-мръсна от тоалетната паница. Д-р Чарлз Герба е професор по микробиология и специалист по предаването на патогени посредством вода и храна. Според нея, гладката повърхнина на тоалетната паница не разрешава на мухъл и плесен да се задържат сполучливо, колкото топлата и влажна кухненска гъба. Все отново, тези патогени обичат влагата и топлината, с цел да могат да се развиват.
Топ трик – ето за какво опитните домакини поставят гъба в пералнята
Опитните домакини постоянно разчитат на трикове, с които да улеснят живота си. Днес ще ви разкрием един от тях, а той е обвързван точно с п...
Прочети повече
Проучването, което се е провело от Герба, демонстрира от 1000 употребявани кухненски гъби и кърпи, че 10% от тях съдържат салмонела. Топлата вода и сапун не постоянно съумяват да убият микробите. Всъщност, водата би трябвало да бъде най-малко 70 градуса, с цел да може да се измият всички микроби. Следователно, когато миете чиниите и по-късно избършете плота, то вие пренасяте всички мръсотии и бактерии от чинията върху повърхностите.

За благополучие има няколко метода, с които можете да почистите кухненската гъба:

·         Бял оцет – той съдържа огромно количество органични киселини, които пречат на бактериите и плесента да се популяризират и развиват. Той също оказва помощ за премахването на упоритите мазнини и неприятните миризми. За да дезинфекцирате гъби с бял оцет кипнете една чаша вода. Към нея прибавете една чаена чаша оцет. В тази примес оставете гъбата за към 20 минути. След това изплакнете

·         Етерично масло от чаено дърво е доста ефикасно за стерилизация. С него можете да премахвате мухълът и плесента Процедурата е същата като при белия оцет, единствено към водата прибавете 20 капки от маслото.

·         Микровълновата фурна също е вид. Важно е по гъбата да няма железни частици. Накиснете я във вода, може и оцет и я пуснете за 30-60 секунди. Ако не я навлажните, може да я стопите от топлината. Методът е ефикасен за разчистване на мухъл.
Защо всяка стопанка стартира да държи гъба за чинии в хладилника си?
Знаете, че хладилникът е едно от тези места в дома ни, от където може да идва неприятната миризма. Ако не желаеме това да ни се случва и все...
Прочети повече
·         Използвайте веро, само че сложете една супена лъжица във вряща вода. Накиснете гъбата за 20 минути и по-късно изплакнете добре.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР