Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не

...
Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не
Коментари Харесай

Някой има полза “Желяз и момчетата“ да е Биг Брадър – сълзи и сополи

Сигурно е, че Желяз и четирите момчета от колцентъра не са и сънували, че ще станат известни за нула време. Едно писмо от Съединени американски щати, безразсъден арест, несъответстващи дейности на властта и те към този момент са „ звезди “. Дали това ще им помогне в обстановката, в която са се оказали? Едва ли. Думата въпреки всичко е на закона.

Призивите да спасяваме Желяз от янките бе пласиран с подобен възторг, че подсети за това „ грабвайте телата “ на Шипка… Трябва да внимаваме с страстите. Десетки близки, познати и непознати се хвърлиха да бранят " Желяз и момчетата ". Колко от тях обаче знаят защо става дума? Каква е идеята има в техния митинг? Не осъзнават ли какъв брой е неуместно да приканват да не „ даваме българските младежи на Съединени американски щати ", когато стотици хиляди българи избраха точно Съединени американски щати за своя втора татковина? Май са прави турците, когато споделят: Да им имам акъла на българите, но по-късно.

Съжалявам, само че нямам доверие, че Желяз и сътрудниците му не са имали разбиране какво продават и на кого. На 29 години човек не е толкоз беззащитен и доверчив. Освен това е смешно обяснението на „ 29-годишното момче “, че се чуди, за какво работодателите му са наказани в Съединени американски щати преди към година, а чак в този момент управляващите в Маями се сетили за него и още четири „ момчета “. Със сигурност американските институции имат пояснение и причини, които би трябвало да чуем.

И стига с това „ момчетата “ - смешно е. Марк Зукърбърг е на 33 години, само че пое цялата отговорност за гафовете с Facebook, извини се, декларира какво ще промени…

Другаде е заровено кучето. Властта и медиите насочиха вниманието ни върху престоя на Желяз в „ страшния арест без тв приемник “ и кръвожадността на американците. Целта бе ролята на българската прокуратура и ръководещи да остане на назад във времето. Именно държавното обвиняване разпореди задържането на Желяз. Следователи пък измислиха „ хитростта “ да го извикат в полицията сякаш поради някакво ПТП, каквото не съществува. Той отишъл с майка си, само че там нещата се объркали. Хайде в ареста, никакви срещи с юрист, никакви сведения – такава била практиката по празници. Лъжа, естествено, само че тъкмо тази неистина на прокуратурата, Министерство на вътрешните работи и Министерство на външните работи за часове трансфораха Желяз в жертва и „ звезда “. Каквато е била задачата.

Три дни по-късно научихме, че още четирима българи от същия колцентър, съставляват интерес за американското правораздаване. Така след Желяз по малкия екран се появи и Искрен Георгиев. Със брачната половинка си. И започнаха да ни убеждават, че не се интересувал и не питал какво продава. Тя – брачната половинка, - изясни кокетно, че имат „ малко богатство “ и благодари на свекърва си, че пособия в гледането… (Очаквайте продължение при Гала…) Искрен обаче призна, че той и сътрудниците му вярвали на притежателите на компанията, само че след това почнали да се съмняват, тъй като държанието им се трансформирало радикално. Искрен даже обучавал младите фрагменти по какъв начин да оферират стоката.

Адвокати се включиха с пояснение за „ напън от най-силната военна страна “ върху българските управляващи. Сами ли се сетиха?

Време е да се запитаме, за какво прокуратурата реши да задържи Желяз и огласи случая по толкоз безразсъден метод?

Толкова могат – е лесният отговор.

Сбъркали – едва ли.

А може би има нещо друго? Например следствието в Съединени американски щати по закона „ Магнитски “, което може да потвърди (не)участие на основния прокурор Сотир Цацаров и депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски в сриването на КТБ и в нарушение на цивилен права. Напрежението към Сирия и „ Скрипал “ към този момент забавят оповестяването на резултатите от това следствие, само че това е краткотрайно. Прокуратурата съзря опция да показва преданост и експедитивност пред Вашингтон. Но пък нямаше доказателства. И съдът логино пусна Желяз.

Последваха протестни пориви в отбрана на Желяз и момчетата и Цацаров побърза да разгласи, че няма да ги дава на американците. Засега. По този метод Цацаров опита да завоюва публично утвърждение.

Реакциите на българите рядко могат да бъдат обяснени с логиката. Вече месец в общественото пространство се написа и разяснява открадването на 16 млрд лв. от Данък добавена стойност, само че митинги и гледище за откриване на крадците и техните настойници няма. 16 милиарда са без значение за нашенеца, макар че могат да трансформират радикално живота му към положително.

Извършват се ремонти в закони и Наказателно-процесуален кодекс, сравними само с времената на Сталин. Но ние сме заети да гледаме към колцентъра.

Проблемите с инвалидите стават все по-драматични, само че и тази вест не доближава да колцентъра.

Първи сме по смъртност в Европа.

Последни сме по приходи, стандарт на живот, образование… Кой ще стачкува против политиките, довели до този провал?

Майките и съпругите на „ момчетата “ ще им разрешат ли да се опълчат на това или им е задоволително да са в сюжет за пуканки и бира? Трябваше да се усетят в мига, в който медиите „ захапаха “ техния случай както ротвайлера детето в учебния двор. Водевилността обаче не им оказва помощ, а те в действителност имат право да се пазят с всички законови средства. Достатъчно огромни и образовани са, с цел да са били наясно какво правят притежателите и какво самите те оферират и продават. Имат право на обективен развой и това би трябвало да го обезпечат на първо място българските институции. Тяхно обвързване е. Начело с прокуратурата.

Татяна Белева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР