Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов

...
Сигурен балотаж между Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов
Коментари Харесай

Алфа Рисърч: Сигурен балотаж в Пловдив между кандидатите на ГЕРБ и ПП-ДБ

Сигурен балотаж сред Костадин Димитров от ГЕРБ и Ивайло Старибратов от коалиция ПП-ДБ, и относително висока изборна интензивност на локалния избор на 29 октомври в Пловдив. Това са някои от изводите в изследването на електоралните настройки в града под тепетата, направено от „ Алфа Рисърч “ в интервала 29 септември-5 октомври измежду 802-ма пълнолетни поданици на Пловдив по поръчка на уеб страницата „ Под тепето “. Според данните преднината на Димитров и Старибратов в борбата за Пловдив пред останалите претенденти е забележителна.

В момента Костадин Димитров (ГЕРБ) влиза има поддръжката на 30.1% от твърдо решилите да гласоподават, а Ивайло Старибратов (ПП-ДБ) - на 24.6%.

Други трима кандидати за кметското място започват с близки между тях позиции: Славчо Атанасов („ Съединени за Пловдив “) – 10.4%, Ангел Георгиев (Възраждане) – 8.9%, Костадин Палазов (БСП) – 8.2%. По-ниска е началната поддръжка за претендента на Има Такъв Народ Станислав Балабанов.

Както на предходни локални избори, по този начин и в този момент, Пловдив се обрисува като общината с едни от най-ярките и оспорвани кметски съревнования. Електоралните настройки на гласоподавателите на старта на актуалната акция демонстрират, че водещите национални партии и техните претенденти ще водят оспорвано съревнование както между тях, по този начин и със мощни локални представители. Което обрисува поредна остра борба и конспирация до преброяването на последните бюлетини

Изследването сочи по-висок спрямо предварителните парламентарни избори през април интерес към локалния избор. На старта на акцията 45 на 100 от интервюираните декларират твърдо желание да гласоподават, други 27 на 100 към момента се двоумят. 28%, най-вече най-младите генерации, не считат на този стадий да отидат до урните. От акцията зависи, дали те, които ще градят бъдещето на Пловдив, ще  определят с гласа си посоката, в която да се развива града, или ще оставят тази отговорност на поколенията преди тях.

Към момента пловдивчани демонстрират по-слаб интерес към изборите за Общински съвет. Около една пета от решилите да гласоподават към момента не са избрали коя листа да поддържат, или пък имат намерение да дадат гласа си само за кмет. Дали преференциите ще вдигнат вота за общинските листи следва да забележим, само че все още картината на идващия локален парламент е към момента прекомерно несигурна, регистрират от „ Алфа Рисърч “.

Относително ясно е, че той ще е също по този начин фрагментиран, както до момента и нито една политическа мощ няма да има болшинство в него. С водещи позиции в акцията за общински съветници влизат ГЕРБ (26.6%), следвани от ПП-ДБ (23.7%), Възраждане (9.2%), Българска социалистическа партия (7.8%).
Проблемите на града

Очаквания за бързо усъвършенстване на инфраструктурата и преобразяване на Пловдив в един по-добре благоустроен град. В топ 10 на най-чувствителните проблеми преобладават: положението на улиците и тротоарите (53%); на парковете и местата за отдих (43%); усъвършенстване на чистотата и сметосъбирането (42%); решение на проблемите с паркирането (39%); облагородяване на междублоковите пространства (36%); модернизиране на градския превоз и обезпечаване на по-добри транспортни връзки (28%); сигурност и публичен ред (26%).
----

Настоящото проучване е извършено в интервала 29 септември  – 5 октомври 2023г. от Алфа Рисърч, по поръчка на „ Под тепето ". Проучването е извършено измежду 802 пълнолетни поданици на община Пловдив. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по главните социално-демографски признаци. Информацията е събрана посредством директно стандартизирано изявление с таблети по домовете на интервюираните лица.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР