Сигнализирайки подкрепата си за Украйна, Израел започна да тества в

...
Сигнализирайки подкрепата си за Украйна, Израел започна да тества в
Коментари Харесай

Израел тества система за предупреждение за ракети, която дава на Украйна

Сигнализирайки поддръжката си за Украйна, Израел стартира да тества в Киев система за предизвестие за ракети за отбрана на популацията от съветски офанзиви , оповестява " Ал-монитор ".

Посланикът на Украйна в Израел Евгений Корничук сподели в сряда, че Киев е почнал да тества създадената от Израел система за ракети, целяща да предизвестява цивилни, когато ракети или други снаряди са изстреляни в региона, където са ситуирани.

Обещанието да се помогне на Украйна със система за предизвестие за цивилни беше направено още при предходното държавно управление на Бенет-Лапид , само че съответни стъпки за прогрес в доставката на системата бяха подхванати по време на визитата на външния министър Ели Коен в Киев в средата на март, когато той се срещна с президента Володимир Зеленски. Подготвяйки се за пътуването на Коен до Киев, държавното управление на Израел утвърди бюджета за създаване и внедряване на такава система.

Самият Израел употребява гражданска алармена система от доста години, изключително против ракетен обстрел от Газа и против ракети от ливанската граница. Все отново системата трябваше да бъде приспособена към географските параметри на разнообразни области в Украйна , за да работи оптимално , развой, чието осъществяване лиши няколко месеца. Системата, която в този момент е доставена в Киев, би трябвало да разпознава изстрелването на ракети и други типове снаряди, с цел да пресметна къде се чака да паднат и какъв брой време имат хората в тази зона, с цел да потърсят леговище.

Обявявайки, че тестването на алармената система е почнало, Корничук сподели: " Надяваме се, че ще завършват предупредителната система бързо и можем да я копираме и сложим във всички огромни градове . Украинското държавно управление управлява шест града с над милион поданици и несъмнено ще използваме израелска технология, с цел да спасим живота на хората. Той добави: " Това е доста значимо за нашата гражданска и военна инфраструктура. Това е съоръжение, което ще ни разреши да спасяваме животи ".

В изказването си от сряда Корничук също по този начин повтори настояването на Киев за израелска помощ за почистване на мини . " През последните шест месеца освободихме територия, два пъти по-голяма от Израел, която е цялостна с мини. Нашите фермери бяха взривени в тракторите си ", означи посланикът, като добави, че водещият украински специалист по разминиране е работил в предишното в Африка с израелски компании, профилирани в тази област. Посланикът акцентира, че макар че в Украйна имат знанията да разминират, те нямат задоволително съоръжение, с цел да покрият огромните минирани площи , изключително в този момент напролет, когато сезонът на засяване е почнал.

На среща в Брюксел във вторник с еврокомисаря по въпросите на съседството и разширението Оливер Вархели Коен разиска, наред с други неща, вероятното присъединяване на Европейския съюз в план за разминиране на Украйна . Двамата мъже се съгласиха да прегледат самодейност за тристранно съдействие, при която израелски компании, финансирани от Европейски Съюз, ще оказват помощ на Украйна в разчистването на мини .

След съветското навлизане в Украйна на 24 февруари 2022 година Киев неведнъж е молил Йерусалим за военна помощ . В началото Израел отхвърли изрично, страхувайки се от реакцията на Русия. IDF координира с съветската войска своите дейности в сирийското небе. Русия също е непрекъснат член на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и главен участник в иранското досие. За Израел провокирането на Москва е еднакво на стратегически риск , който той не желае да поеме. Все отново, изправен пред напън от страна на Съединените щати, Европейски Съюз и Украйна, тогавашният министър на защитата Бени Ганц се съгласи да изпрати в Украйна отбранително съоръжение - основно каски и жилетки. Системата за предизвестие , предоставена в този момент на Киев, отразява по-нататъшното присъединение на Израел към проукраинския лагер .

Израелски дипломати обясниха пред " Ал-монитор ", че съдейки по езика, употребен неотдавна от Киев, наподобява, че украинското управление се е примирило с това Израел да не им дава оръжие . След като Зеленски облекчи натиска, в този момент и европейците са. Това от своя страна разрешава на Израел да се концентрира върху това, което може да даде: системата за предизвестие. Израелските дипломати означиха, че това съдействие за отбрана/защита с Украйна е в крайник със задълбочаването на връзките сред Израел и НАТО.

С премахването на натиска върху доставката на оръжия, Израел наподобява откри своя метод да поддържа Украйна против Русия . Това беше явно тази седмица и при визитата на заместник-председателя на Върховната рада на Украйна Олена Кондратюк в Израел. Кондратюк се срещна с ръководителя на Кнесета Амир Охана и с генералния шеф на външното министерство Ронен Леви. На 1 май тя посети град Ашкелон, ситуиран на 10 километра от границата с Газа, където видя инсталирането на израелската система за предизвестие за ракети. 

Засега става въпрос единствено за радари, не се загатва Противовъздушна отбрана системата " Железен купол ".
 Украйна - най-голямата минна зона в света
Украйна - най-голямата минна зона в света

За цялостното й пречистване ще са нужни 2700 години
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР