Сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата

...
Сигнал за съмнения за извършени престъпления при сделката за продажбата
Коментари Харесай

Чешки сенатор е поискал прокурорска проверка на сделката за ТЕЦ Варна

Сигнал за подозрения за осъществени закононарушения при договорката за продажбата на Топлоелектрическа централа " Варна " от чешката ЧЕЗ на българската компания " Сигда " е внесъл на 21 ноември в Софийската градска прокуратура членът на Сената на чешкия парламент Лукаш Ватенкнехт. Според него има подозрения за умишлено подписване на неизгодна договорка, за занемареност, за отбягване на налози в огромни размери и за незаконно потребление на служебно състояние, съэбощиха от Антикорупционния фонд в петък.

Неправителствената организация напомня, че същите подозрения към продажбата на въглищната централа на компания без опит в енергетиката са били подадени и в чешката прокуратура. Подозренията в неправда се ускоряват от това, че месеци след продажбата, компанията " Сигда ", която е на децата на някогашния транспортен министър от кабинета на Пламен Орешарски, минава под контрола на почетния водач на Движение за права и свободи Ахмед Доган.

Според Вагенкнехт разглеждането на обстоятелствата по договорката от прокуратурата " е в полза на одобряване върховенството на правото и общите Европейски полезности и е в интерес, както на чешките, по този начин и на българските жители и данъкоплатци “, споделя инж. Вагенкнехт в сигнала си.

От Антикорупционния фонд (АКФ) напомнят, че от юни 2019 година са алармирали разнообразни институции за голям брой тревожни условия по проблема " Топлоелектрическа централа Варна ", само че все още няма никакъв резултат.

Неправителствената организация напомня сигнала си до Държавната организация " Национална сигурност”, Министерството на енергетиката и Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) от юни 2029 година поради контракта на Електроенергийния систематичен оператор " с Топлоелектрическа централа " Варна " за обезпечаване на леден запас в случай, че е под подозрение техническата редовност на миналата на природен газ мощ. Така се предпоставя и възможна опасност за енергийната сигурност, като част от националната сигурност на България, сямат от АКФ.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР