Сигнал в социалните мрежи стана причина за проверка на Прокуратурата.

...
Сигнал в социалните мрежи стана причина за проверка на Прокуратурата.
Коментари Харесай

Сватбари потъпкаха исторически артефакти във Вила Армира

Сигнал в обществените мрежи стана причина за инспекция на Прокуратурата. Става въпрос за сватбено празненство в античната вила „ Армира” в Ивайловград, на което гостите са стъпвали по античните мозайки.

В събота следобяд семейство Иванови посещават "Армира " край Ивайловград, където има антични мозайки на 2000 година, само че с изненада се натъкват на женитба в единствената непокътната у нас древноримска вила.

„ Започнаха да идват гостите от сватбата и ми направи усещане, че те безусловно не се преценяват с обстоятелството,че вървят по мозайките. Всички от дамите бяха в публично облекло, на високи токчета, разхождаха се по мозайките, като всъщност стъпваха по артефактите на музея “, споделя пред БТВ от първо лице за скандалния случай Димитър Иванов.



Ритуалът на младоженците е бил на място, където е позволено да се върви, а гостите е трябвало да бъдат на стъклени платформи. Част от тях обаче предпочели да следят церемонията в така наречен зала за пиршества, стъпвайки върху неповторимите мозайки. Мъжът прави забележка на длъжностното лице, извършващо бракосъчетанието. Оказва се, че това е персонално кметът на Община Ивайловград – Диана Овчарова.

„ Госпожа Овчарова сподели, че не е моя работа да се занимавам с това по какъв начин се съблюдават разпоредбите. В следствие тя изясни на посетителите, че мозайките са здрави и могат да се тъпчат “, споделя Иванов.

Заместник-кметът на Ивайловград удостовери, че е в този случай е позволена неточност. Днес кметът е в болничен. „ Община Ивайловград регистрира грешката си, за това, че е позволено по мозайката да бъде струпвано. Предполагаме, че това се е случило с оглед съблюдаване на противоепидемични условия и отстоянието от метър и половина “, изяснява зам.-кметът Светла Молова.

Утре от Министерството на културата ще ревизират нанесени ли са вреди на паметника от национално значение.

„ Това несъмнено е нарушаване на Закона за културното завещание, Община Ивайловград, която стопанисва обект, а би трябвало да го пази от разрушение, в което несъмнено не се включва ходенето по мозайката. ", безапелационен е районният контрольор от Групово дело „ Инспекторат за запазване на културното завещание “ в МК Слави Славов.

С решение на Общински съвет Ивайловград, против 50 лв., всеки може да се бракосъчетае във "Вила Армира ". Тя е антична вила е монумент на културата. Една от четирите в света, които са непокътнати до през днешния ден. Открита е през 1964 година при градежа на язовир. Наричат я „ Бижуто на Източните Родопи “, в това число поради изцяло непокътнати антични мозайки. Част от тях бяха реставрирани преди 6 години, а вилата изцяло – реновирана с близо два милиона лв. от Европа.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР