Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският ръководител на

...
Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският ръководител на
Коментари Харесай

ГЕРБ - Свищов със сигнал до прокуратурата за злоупотреби при събирането на подписи за издигане на независим кандидат

Сигнал до Районна прокуратура – Свищов изпрати общинският началник на Политическа партия ГЕРБ доктор Кристиян Кирилов. Сигналът е по отношение на подадени в Общинската изборна комисия документи за регистрация на самостоятелен претендент за кмет и получена информация за злоупотреби, осъществени при събиране на подписката за издигането му. Това оповестиха от Политическа партия ГЕРБ.

Нарушенията, за които алармира доктор Кирилов се състоят в подправяне на данни в описите с гласоподаватели, подкрепящи самостоятелния претендент. Манипулираните описи са били предоставени на ОИК от инициативния комитет, който провежда издигане на кандидатурата на Никола Терзиев.

Съгласно изборните правила, право да показват и записват самостоятелен претендент за кмет в градовете с до 50 000 поданици, какъвто е Свищов, имат минимум 500 гласоподаватели от общината. На съображение чл.418, ал.2 от Изборния кодекс и Решение № 645-МИ/22.08.2019г. на Централната изборна комисия, Териториалното звено на ГРАО е направило инспекция на данните от лист на гласоподаватели, подкрепящи регистрацията в ОИК на самостоятелния претендент за кмет на Община Свищов.

От инспекцията се открива, че от показаните в листата общо 737 броя гласоподаватели, правилните записи, открити от ГРАО, са едвам 491. Поради дефицитът на 9 гласа е подаден нов лист с 19 лица, за които няма данни по какъв начин са събирани и дали това са действителни гласове.

Вносителят на сигнала доктор Кирилов обаче оповестява за достигнали до него сведения за подправяни данни /подписи/ на лица от листата с гласоподаватели, подкрепящи регистрацията в ОИК.

Едно от тези лица е гражданин на с. Ореш, който попада в подписката, само че твърди, че не се е подписвал. В допълнение, в листата с гласоподаватели, подкрепящи кандидатурата, подаден от инициативния комитет, има подписани умряли хора, информация за които вносителят на сигнала е дал на прокуратурата.

Един от вписаните покойници да вземем за пример е жена, която о години живее в Гърция, като наскоро е умряла там, без въобще да се е прибирала в България.

Според вносителя на сигнала, явно са налице голям брой злоупотреби с данните на хора.

„ Като общински началник на Политическа партия ГЕРБ – Свищов съм угрижен за законосъобразното осъществяване на локалните избори в нашата община, като точно тези фалшификации в изборните описи срутват доверието на съгражданите ни в изборния развой “, се показва в в сигнала. В него доктор Кирилов моли способените органи да извършат подробна инспекция по случая, с цел да не се допусне провеждането на незаконосъобразни избори.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР