Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл

...
Сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близкия до Кремъл
Коментари Харесай

Карадайъ, Пеевски и Хамид със сигнал до прокуратурата за българското гражданство на близък до Кремъл руски бизнесмен

Сигнал до прокуратурата за българското поданство на близкия до Кремъл авторитетен съветски предприемач Роман Савушкин и тримата му синове внесоха в прокуратурата водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ, националният представител Делян Пеевски и зам.-председателят на ПГ на Движение за права и свободи Хамид Хамид. Сигналът бе входиран и в деловодството на Народното събрание.  

Сигналът е по отношение на обществено публикувана в медиите информация (материал от 03.07.2023г. в уеб страницата www.mediapool.bg със заглавие „ Синовете на непосредствен до Кремъл предприемач може да получат българско поданство “). С него се упорства да бъде осъществена обстоятелства и условия, свързани с съветския жител Роман Савушкин, прецизират от пресцентъра на Движение за права и свободи.

Правомерно ли е получено българско поданство от лицето Роман Савушкин (генерален шеф на “Обединена вагонна компания ” - структуроопределящо дружество в Русия) през 2019 година, в случай, че в медиите са налице данни за тесните му персонални и бизнес връзки с лица, доближени до съветския президент Владимир Путин, в това число Александър Несис, Сергей Чемезов и Дмитрий Медведев, питат Карадайъ, Пеевски и Хамид.

Те упорстват да знаят спазени ли са били законовите предпоставки за приемане на такова поданство (извършена ли е била дейно нужната инвестиция по закон, или същата е била единствено привидна), както и взели участие ли са български медиатори при приемане на поданството.

Обосновано и законосъобразно ли е било позитивното мнение (ако такова е налице) от страна на Министерство на вътрешните работи и ДАНС, по подадената от синовете на Роман Савушкин през 2021г. молба за приемане от тях на българско поданство, написа още в сигнала до прокуратурата.

" Политиката на Движение за права и свободи за цялостна бистрота и осъществяване на цялостна, задълбочена и всеобхватна инспекция от способените органи на всички преписки за приемане на българско поданство против вложения (включително и когато в процедурите са взели участие посредници), е била постоянно поредна, като в тази връзка до сегашния миг сме подали няколко сигнала до прокуратурата и ДАНС ", стимулират настояването си Карадайъ, Пеевски и Хамид.

" В тези сигнали настояхме, при положение, че бъдат открити съответни лица, направили нарушаване на законовите процедури и/или лица, получили българско поданство без да е било налице законовото съображение за това съгласно настоящото законодателство, да бъдат подхванати нужните дейности за отбрана на публичния интерес и търсене на съответната отговорност ", акцентират те.

" Считаме, че нуждата от сходна инспекция се явява обусловена от продължаващите спекулации в публичното и политическо пространство в страната по тематиката „ златни паспорти “, основаващи се на медийни изявления, в които се излагат изказвания и/или подозрения за вероятно непозволено приемане на българско поданство от чужденци благодарение на медиатори, без обаче изискващите се по закон вложения да са били действително осъществени ", се споделя в сигнала до прокуратурата.

В случай, че при осъществената инспекция бъдат открити нарушавания от съответни лица на законовите процедури при приемане на българско поданство от Роман Савушкин, респективно от неговите родственици по директна низходяща линия (при които процедурата към момента не е завършена), молим да бъдат подхванати нужните дейности за отбрана на публичния интерес и търсене на съответната отговорност, упорстват Карадайъ, Пеевски и Хамид.

С сегашния сигнал представяме само обществена информация, като преценката за това дали в същата се съдържат задоволително данни за осъществени непозволени дейности и надлежно за търсене на наказателна отговорност, е само и единствено на способените органи, акцентират народните представители от Движение за права и свободи. Те желаят  своевременно да бъдат известени за резултатите от инспекцията.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР