Сиамските котки принадлежат към късокосместите породи котки, за които обикновено

...
Сиамските котки принадлежат към късокосместите породи котки, за които обикновено
Коментари Харесай

Как да се грижим за козината на сиамската котка?

Сиамските котки принадлежат към късокосместите породи котки, за които нормално се счита, че нямат потребност от поддръжка, тъй като космите са къси и не основават проблеми. Това не дава отговор изцяло на истината. Козината на това красиво творение има потребност от обгрижване, въпреки и минимално, поради късите косми и неналичието на подкосъм.

Поради характера на космената завивка на сиамката, при нея не се следят присъщите за дългокосместите заплитания, само че въпреки всичко и космите от козината на сиамката умират и скапват останалата четина, в случай че не се поставят грижи.

Известно е, че множеството мъртви косми падат сами, само че тези, които остават в кожата, към този момент не извършват функционалността си, те единствено скапват лъскавия тип на козината на котето. Освен това мъртвите косми провокират сърбежи, котето се чеше и може да нарани кожата си с нокти.

Какви грижи да се поставят за козината на сиамката?

 Сиамска котка

Ресането е нужда за козината на котката, за която е нужно да се закупи естествена четка, гребен с фини зъби или елементарен гребен със ситни къси зъби. С гребена се сресва главата, тялото и гърдите по посока на растежа на космите, а крайниците и корема се решат в противоположна на растежа на косъма посока. Опашката на писанката не се разресва, тъй като космите там се отделят доста елементарно и при постоянно повторение на процедурата се получават плешиви петна.

След финия гребен козината на сиамската котка се минава с четка за масаж с железни зъбци в същия ред. Трябва да се подбере четка с антистатично покритие и заоблени зъбци, с цел да не нарани нежната кожа на сиамката.

Краят на процедурата е минаване на цялата четина с влажна забрадка или с намокрени ръце по посока на растежа на космите, с цел да се оберат падналите косъмчета.

Тъй като тя е с къси косми, грижите за поддръжка на козината на сиамката един път на 7-10 дни са задоволителни. Добре е да се знае, че тази порода не понася добре студа и при преохлаждане козината става по-тъмна.

Ако сиамката взе участие в изложения, тогава грижата изисква повече старания и инвестиции и би трябвало да се повери на умел грумер преди представянето на животното пред аудитория.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР