Швейцарците винаги са имали разумно поведение на референдуми и неизменно

...
Швейцарците винаги са имали разумно поведение на референдуми и неизменно
Коментари Харесай

Защо в богата Швейцария гласуваха да има и 13-а пенсия

Швейцарците постоянно са имали рационално държание на референдуми и непроменяемо са отхвърляли всевъзможни начинания за разширение на обществената страна, пише . Но не и този път. Как се стигна до сензацията за 13-а пенсия?

С 58,2 % швейцарците одобриха  въвеждането на 13-а пенсия. Мотото на акцията гласеше  " За по-добър живот на старини ". Ефектът от референдума ще е следният: базисната пенсия в страната, която сега е най-много 2450 франка (5000 лева) ще бъде увеличена с 8,3 %.

Само преди няколко години сходна самодейност за увеличение на пенсиите бе изрично отхвърлена от популацията, напомня АRD. Но времената към този момент са други: растящите цени за силата, жилищата и храните тежат даже и на хората в богата Швейцария. В страната, която обичайно е демократична в стопански проект, пораства потребността от по-силна страна.

До момента постоянно са доминирали причините на стопанската система

Според политолога Михаел Херман, представен от АRD, резултатите от референдума са доказателство за поврат: " Това е в действителност историческо решение – в никакъв случай до момента не е било одобрявана самодейност за  разширение на обществената страна. Това се случва за първи път. И сигурно ще се отрази на цялата политическа конструкция на Швейцария ", споделя той.

В страната постоянно до момента са доминирали причините на стопанската система и на бизнеса, отбелязва АRD. Икономическите съюзи непроменяемо успяваха да се наложат с аргумента, че предлаганите начинания са прекомерно скъпи, показва Херман.

" Зюддойче Цайтунг " от своя страна написа, че страната в Швейцария по традиция не е склонна да пръска пари. Вместо това важи следният принцип: хората да бъдат независими – както в положителни, по този начин и в неприятни времена: ниски данъчни ставки, малко обществени облаги, огромна персонална отговорност. Тази формула до момента сякаш функционираше добре за всички, по тази причина швейцарците рядко се възползваха от правото си да желаят увеличение на държавните помощи. Но не и този път. " Ди Велт " даже дефинира резултатите от референдума като  " сензация "  и  " неуспех "  за държавното управление.

Защо швейцарците са разочаровани от страната

" Зюддойче Цайтунг " разяснява аргументите: хората схванаха какъв брой доста пари е наляла страната във компаниите по време на пандемията. А преди към година видяха какъв брой бързо страната поддържа с милиарди скандалната банка Credit Suisse, вместо да я остави да банкрутира. Тези два образеца демонстрираха на швейцарците, че пари за помощи очевидно има задоволително. Защо тогава да няма и за пенсионерите? Още повече, че цените за хранителни артикули, наеми и здравни услуги в последно време набъбнаха доста. Според " Зюддойче Цайтунг " държавното управление и Народното събрание не са взели тези проблеми на съществено, а в противен случай – са били  срещу увеличението на пенсиите, очаквайки самодейността ще се провали на референдума.

Депутатката Бригите Хеберли-Колер споделя пред АРД, че в този момент на младежите ще им се наложи да финансират спомагателната пенсия. " Тяхната покупателна дарба ще намалее, удръжките им ще се усилят, цените ще порастват и те ще би трябвало някак да се оправят с всичко това. "
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР