Швейцарското селце Албинен ще предлага по 25 000 швейцарски франка

...
Швейцарското селце Албинен ще предлага по 25 000 швейцарски франка
Коментари Харесай

Швейцарско село плаща по 25 000 франка, за да привлече млади хора

Швейцарското селце Албинен ще предлага по 25 000 швейцарски франка (25 000 долара) на младежи, които пожелаят да се заселят в него. Така локалните се надяват да спрат обезлюдяването - проблем, който визира много планински обитаеми места в Швейцария, съобщи ДПА. Агенцията се базира на онлайн изданието " 20 минути ".

Жителите на селото поддържаха предходната седмица необичайния проект, въпреки че през последните дни, откакто медиите писали за него, в селото изненадващо пристигнали доста посетители - и от Швейцария, и от чужбина, с цел да разпитат за детайлностите.

Според жителите на селцето - общо 250 души - от Италия даже пристигнала група хора с куфари, очаквайки да получат обещаните пари. Офертата обаче важи при избрани условия. Заселниците би трябвало да се под 45-годишна възраст, да си купят или построят дом за минимум 200 000 франка и да останат най-малко 10 години в селото.

Преди гласуването кметът предизвести съселяните си, че Албинен може напълно скоро да изчезне. Последните 30 години изгубихме доста - нямаме към този момент поща, нямаме учебно заведение, сподели той и предизвести, че следващата година повече от половината поданици на селото ще са пенсионери.

Други швейцарски села също оферират тласъци, с цел да се преборят със застаряването на популацията и миграцията към градовете, в това число по-евтини имоти за градеж или публичен превоз. Отдалеченото селце Гондо употребява евтиното електричество, с цел да притегли софтуерна компания.

В Ииалия също има сходен случай. Кметът на планинско селце в Италия предложи 2 хиляди евро на искащите да заживеят там в опит да се оправи с обезлюдяването му. Идеята му обаче бързо закупи международна известност и локалната администрация бе залята от вълна евентуални поданици, а това сътвори главоболия./БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: На път (1462)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР