Швейцарският търговец Glencore ще може да сключи сделката за излизане

...
Швейцарският търговец Glencore ще може да сключи сделката за излизане
Коментари Харесай

Швейцарската Glencore напуска Руснефт

Швейцарският търговец Glencore ще може да подписа договорката за излизане от капитала на петролната компания " Руснефт " след повече от 20 години владение на акции, откакто съответното позволение беше подписано от президента на Руската федерация. Според участниците на пазара цената на 23,5% от акциите на " Руснефт " е намаляла, откогато договорката беше контрактувана в края на 2021 година Източници на ТАСС считат, че получателите на акциите ще бъдат, както в началото бе планувано, структури, близки до създателя на " Руснефт " Михаил Гуцериев.


Президентът Владимир Путин е разрешил покупко-продажби с акции на " Руснефт ", като съответната заповед е оповестена на формалния уеб страница на Кремъл на 2 февруари. Документът дава опция за подписване на договорката по излизането от компанията на швейцарския търговец Glencore, който от началото на 2000 година взе участие в основаването на " Руснефт ", предоставяйки заеми на нейния създател Михаил Гуцериев. Glencore беше и в действителност монополен покупател на суровините, създавани от " Руснефт ". Делът на търговеца в капитала на сдружението в един миг доближава съвсем 50%. Но през 2016 година делът на швейцарската компания беше разводнен до 24% вследствие на спомагателна емисия акции в границите на подготовката на " Руснефт " за първично обществено предложение.

В момента Glencore, посредством своята конструкция Rambero Holding, има 23,46% от уставния капитал на " Руснефт " (31,28% от елементарните акции). Glencore реши да се отдръпна от " Руснефт " още през 2021 година

Страните имаха намерение да приключат договорката през първата половина на 2022 година, само че началото на военните дейности в Украйна и рестриктивните мерки за евакуиране на задграничен капитал от Русия изискваха продължителни утвърждения.

" Разрешението за осъществяване на покупко-продажбите разрешава да се преведат средства по сметките на новия притежател и по този метод да се завърши договорката по продажбата на каузи на задграничния акционер, както и да се продължи редомициализацията ", съобщи събеседникът на ТАСС, осведомен със обстановката. Според него покупател няма да бъде самият Михаил Гуцериев, който от дълго време няма надзор в " Руснефт ", а структури, близки до предприемача./БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР