Швейцарските избиратели си определиха допълнителна месечна пенсия на национален референдум,

...
Швейцарските избиратели си определиха допълнителна месечна пенсия на национален референдум,
Коментари Харесай

В Швейцария гласуваха за 13-а пенсия на референдум

Швейцарските гласоподаватели си дефинираха спомагателна месечна пенсия на народен референдум, отдаден на живота на възрастните хора. 13-ата пенсия би трябвало да бъде давана всяка година, заяви Би Би Си. Правителството предизвести, че това ще коства доста на бюджета, само че 60% от гласоподавателите гласоподаваха с " да " на референдума. 

Пълната месечна държавна пенсия в Швейцария е 2550 евро, само че мнозина споделят, че това не стига да се живее в тази страна. Швейцария е една от най-скъпите страни, а Цюрих и Женева са едни от най-скъпите градове в света. 

Отделно медицинските застраховки порастват непрестанно и на старите хора е мъчно да ги заплащат. 

Жените, които са прекъсвали работа, и имигрантите, които нямат цялостен стаж, мъчно свързват двата края с непълна държавна пенсия, написа в. " Сега ".

Все отново мнозина получават и нелоша така наречен работна пенсия. Но от ден на ден швейцарци са принудени да работят и над 70-годишна възраст. 

Предложението за повдигането на пенсията е на профсъюзите, само че против него са държавното управление, Народното събрание и бизнесът с аргумента, че страната не може да си разреши такива разноски. 

Швейцарските гласоподаватели постоянно се вслушват в препоръките на държавното управление по финансовите въпроси. Преди няколко години се отхвърлиха от спомагателна седмица отпуска. 

Но този път не се довериха на управляващите и се възползваха от швейцарската система за директна народна власт, с цел да гласоподават за спомагателната пенсия. 

Резултатът бе наименуван " историческа победа на пенсионерите " от швейцарската асоциация Avivo, която пази правата им. Този ход приравнява пенсионерите с работещите, които съгласно швейцарската система получават 13-а заплата всеки ноември. Смисълът на 13-атата заплата е да подкрепи работещите преди Коледа и в навечерието на заплащането на налозите. 

На предходен референдум швейцарците отхвърлиха предлагането за повишение на възрастта за пенсиониране от 65 на 66 година Правителството предизвести данъкоплатците, че тези решения ще им костват скъпо. Но гласоподавателите, гледайки бурно разрастващата се стопанска система в Швейцария, чийто триумф е свързан от техния твърдоглав труд, очевидно считат, че страната може да си го разреши. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР