Швейцарски учени са разработили нов тип дървено подово покритие, което

...
Швейцарски учени са разработили нов тип дървено подово покритие, което
Коментари Харесай

Създадоха дървен под, който генерира електричество при ходене върху него

Швейцарски учени са създали нов вид дървено подово покритие, което може да генерира електричество, когато се върви по него.

Разработката е разказана в което обгръща общата област на материалознанието.

Обикновено при търкане върху дървена повърхнина не се генерира електричество, защото дървото не притегля или отблъсква електрони. За да прибавят това свойство към материала, експертите са решили да употребяват особено покритие – полидиметилсилоксан, вид силикон, който елементарно притегля електрони. Към втория дървен пласт на пода учените са нанесли нанокристали, наричани ZIF-8, които имат свойството да отблъскват електрони. По този метод са постигнали 80 пъти повече електропроводимост, в сравнение с единствено с естествено дърво.

От двете дървени плоскости и два тънки електродни пласта учените са сглобили " сандвич " с по-малка повърхност от лист A4 и са създали тест. Той е посочил, че генерираното електричество е задоволително за зареждането на елементарна крушка или устройство с ниска мощ, да вземем за пример калкулатор.

Така формираният „ дървен генератор “ на електрическа енергия е бил ефикасен при 1500 цикъла.

Учените са тествали разнообразни типове дървесина, с цел да намерят идеалния материал за този под. Най-добрият вид се е оказал смърч, който постоянно се употребява за подови настилки.

Специалистите ще продължат да тестват разнообразни способи на обработка, с цел да намерят най-екологичните разновидности за потреблението на дървесни генератори в подовете на жилищни домове и неутрални къщи. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР