Швейцарски експерти предричат мрачно бъдеще за Германия: през 2040 година

...
Швейцарски експерти предричат мрачно бъдеще за Германия: през 2040 година
Коментари Харесай

Мрачна прогноза за икономиката на Германия през 2040-а


Швейцарски специалисти предсказват тъмно бъдеще за Германия: през 2040 година в страната по всяка възможност ще липсват най-малко 3,3 милиона квалифицирани фрагменти. Ето какви ограничения за противопоставяне оферират швейцарците:

" Липсата на квалифицирани фрагменти се трансформира във все по-голямо предизвикателство за немските концерни ", твърди Кристиян Бьолхоф, началник на швейцарската консултантска компания " Прогноз ". От нейно настоящо проучване излиза наяве, че в близко бъдеще немската стопанска система ще изпитва доста сериозен дефицит на квалифицирани фрагменти.

Според изчисленията на " Прогноз ", през 2030 година в Германия ще липсват към 3 милиона експерти, а през 2040-та - най-малко 3,3 милиона. " Ще има дефицит на квалифицирана работна ръка в съвсем всички сектори на стопанската система, защото през тези години в пенсия ще излязат най-многочислените генерации трудещи се ", установи " Прогноз ".

Причините

В проучването се споделя още, че броят на хората в трудоспособна възраст ще продължи да понижава със съществени темпове - с към 10% до 2040 година. Към това се прибавят и други неподходящи фактори. Засилващата се интернационална конкуренция, промененото потребителско държание, дигитализацията на съвсем всички стопански сфери - всичко това ще докара до постепенната маргинализация на избрани специалности. В същото време ще се усеща мощен дефицит на експерти, разполагащи с основни за бъдещето квалификации, настояват анализаторите на " Прогноз ".

Според прогнозите на швейцарската консултантска компания, в бъдеще ще отпаднат доста от сегашните работни места в областта на защитата и контрола на сигурността. Същото се отнася до водачите на камиони и опаковчиците, чиято работа в бъдеще вероятно ще бъде осъществявана от машини и роботи. Мрачна е прогнозата и за счетоводителите и брокерите на недвижими парцели да вземем за пример, които в дълготраен проект ще бъдат заместени от електронни системи. Швейцарската компания предсказва също по този начин, че още през 2020 година ще се усеща дефицит на мениджъри, откриватели, инженери, лекари и болногледачи. Ще има липса и на фрагменти в креативните специалности.

В нов отчет на немското държавно управление, който излиза през днешния ден (30.8.), също се акцентира потребността от незабавни дейности за компенсиране на дефицита на квалифицирани фрагменти. В изявление за " Нордвест Цайтунг " министърката на труда Андреа Налес настоя за ограничения, които да противодействат на неподходящите трендове. " Застоят и бездействието биха били пагубни предвид на предстоящите промени на трудовия пазар ", съобщи министърката и предложи да се сътвори " Фонд за професионално развиване ", който да отпуска средства за спомагателна подготовка на трудещите се.

Пакет от ограничения за противопоставяне

Мерки за понижаване на дефицита на квалифицирана работна ръка оферират и швейцарските специалисти от " Прогноз ". Те считат, че е нужна " просветителна атака ", в границите на която целеустремено да се подтиква професионалното обучение, тъй че доста повече младежи да излизат на трудовия пазар с съответни познания и умения. За тези пък, които към този момент работят, в бъдеще ще е нужна по-ефективна система за рационализиране и преквалификация, която да ги приготвя за специалностите на бъдещето.

Швейцарските специалисти считат също по този начин, че родителите, употребили отпуск по майчинство, би трябвало да се връщат по-бързо в професионалния живот. От " Прогноз " молят и за ограничения, които да стимулират по-възрастните да не се пенсионират прекомерно рано. Последните две оферти биха могли да допринесат за доста понижаване на дефицита на квалифицирани фрагменти - с към 2 милиона души, настояват швейцарските анализатори и оферират още една мярка: хората, които се трудят на повърхностен работен ден, да бъдат стимулирани да удължат работното си време.

Всички сюжети за бъдещото развиване на трудовия пазар изхождат от догатката, че Германия ще приема приблизително по 200 000 мигранти на година. Изследването на " Прогноз " не съдържа оценки до каква степен пристигналите напоследък претенденти за леговище биха могли да спомогнат за понижаване на дефицита на квалифицирана работна ръка.

Институтът за проучване на трудовия пазар, на чиито разбори се осланя немската Агенция по труда, не счита, че дефицитът на фрагменти ще бъде чак толкоз трагичен, колкото предсказват швейцарските специалисти. Германските анализатори приказват само за проблеми в обособени сектори - да вземем за пример в машиностроенето и автомобилостроенето.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР