Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват

...
Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват
Коментари Харесай

Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват над седмица

Швеция остава в плен на унищожителни горски пожари, които бушуват повече от седмица. В гасенето се включиха екипи от близо 10 страни. Очаквания за дъжд обнадеждават шведските управляващи, само че вероятността от мощни ветрове заплашва да утежни обстановката.


Близо 10 дни огнената буря върлува из централната и западната част на Швеция. Унищожени са десетки хектари горски масиви. През последното денонощие са изгасени 30 от към 80 огнища, само че съгласно локалните управляващи, част от пожарите няма по какъв начин да бъдат потушени. Огънят се доближава към столицата Стокхолм.
Брита Рамберг, гражданска отбрана: Има четири огнища, които са най-големи и рискови. В момента главният ни приоритет е да им попречим да се разрастват, само че на този стадий няма по какъв начин да ги потушим. Можем единствено да се надяваме на дъжд, а в същото време да ограничим периметъра на огъня.
Това са най-сериозните горски пожари в страната от десетилетия. Огън гори даже оттатък Северния полярен кръг. На апела на шведските управляващи, които признаха, че нямат подготвеност за пожари с подобен мащаб откликнаха Франция, Дания, Норвегия, Италия, Полша и няколко други страни. Десетки доброволци се включиха в потушаването на огъня по земя и въздух.
Лейтенант Жан-Пол Моне, Франция: Гасенето ще продължи дълго време, тъй като регионът е мъчнопроходим, само че ще създадем всичко, което е по силите ни.
Продължават евакуациите на хора от засегнатите региони. Засега няма данни за жертви и потърпевши. Причина за стихията са рекордните горещини по Скандинавския полуостров, където термометрите регистрираха необикновените за тази част на света 32 градуса - най-топлото време от 260 години насам. Това, в композиция с продължителна суша, направи големите горски масиви елементарно запалими.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР