Швеция не трябва да очаква Турция да подкрепи кандидатурата ѝ

...
Швеция не трябва да очаква Турция да подкрепи кандидатурата ѝ
Коментари Харесай

Ердоган: Швеция да не чака Турция да я пусне в НАТО! - Свят

Швеция не би трябвало да чака Турция да поддържа кандидатурата ѝ за участие в НАТО, съобщи турският президент Реджеп Таип Ердоган в понеделник, дни откакто копие на Корана беше изгорено по време на митинг в Стокхолм, съобщи Би Би Си. Швеция подаде молба за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, само че се нуждае от утвърждението на Турция, която към този момент е член на организацията.

Протест в Швеция, на който бе окачено плашило на Ердоган и изгорял Коранът, обаче стана мотив за бурната реакция на турския президент. Проведе го Расмус Палудан, водач на датската крайнодясна „ Страм Курс “ („ Твърда линия “).

" Швеция не трябва да чака поддръжка от нас за НАТО - сподели Ердоган в отговор. - Ясно е, че тези, които предизвикаха подобен срам пред посолството на нашата страна, към този момент не могат да чакат отзивчивост от нас във връзка с кандидатурата си. " За приключилия учебно заведение за имами Ердоган извършеното е осквернение, което не би трябвало да се пази със свободата на словото.

Шведските управляващи също разкритикуваха митинга. " В Швеция има огромна независимост на изложение, само че това не значи, че шведското държавно управление или аз самият поддържаме изразените отзиви ", съобщи външният министър Тобиас Билстрьом в събота. Той избегна директния отговор на думите на Ердоган с аргумента, че първо желае да чуе какво тъкмо е споделил турският президент. " Швеция ще съблюдава съглашението, което съществува сред Швеция, Финландия и Турция във връзка с участието ни в НАТО ", добави той.

Швеция и Финландия подадоха молба за присъединение към НАТО след нахлуването на Русия в Украйна, само че неотдавнашните митинги ускориха напрежението.

Отношение по случая с митинга взе и генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Свободата на изложение е " скъпа стока " в страните от НАТО и че тези дейности, въпреки и неуместни, не са " автоматизирано противозаконни ", уточни той.

По същото време Анадолската организация организира свое изследване в Туитър, резултатите от което през днешния ден цитира Българска телеграфна агенция. Макар и непредставително, 92,5% от взелите отношение споделят НЕ на утвърждение от Турция за кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО. Гласували са 50 155 души за 24 часа. Въпросът бе " Смятате ли, че Турция би трябвало да поддържа кандидатурата на Швеция за присъединение към НАТО? ".

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР