Швеция е получила конкретни обещания от Обединеното кралство и Съединените

...
Швеция е получила конкретни обещания от Обединеното кралство и Съединените
Коментари Харесай

Великобритания и САЩ ще поемат защитата на Швеция

Швеция е получила съответни обещания от Обединеното кралство и Съединените щати за отбрана по време на процеса на кандидатстване в НАТО, заяви „ Афтонбладет”, базирайки се на свои източници.

Става дума за усилване на военното наличие, задълбочени военни учения и „ мощна политическа” поддръжка.



Въпросът за гаранциите за сигурността на Швеция преди утвърждението на влизането ѝ в НАТО от всички страни членки е настоящ през последните седмици.

Член 8 от Северноатлантическия контракт категорично показва, че страните от НАТО не могат да дават публични гаранции за сигурността на страни, които не членуват в алианса.



Бившият шведски дипломат във Вашингтон Кристер Брингеус обаче разяснява, че на процедура Швеция ще бъде третирана като пълновръстен член на НАТО, откакто подаде декларация за интерес за присъединение към алианса.



„ Необходимо е да се прави разлика сред гаранции за защита и усъвършенствания на сигурността. Ще получим гаранции, когато процесът на ратификация завърши в края на годината. Но де факто това е мощно подсилване на нашата сигурност още от момента, в който сме взели решение в Швеция”, разяснява различен източник на „ Афтонбладет”.

Според „ Афтонбладет” Швеция възнамерява да подаде молба за участие в НАТО към 20 май, по едно и също време с Финландия.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР