Шведското население е станало по-отворено към идеята за приемане на

...
Шведското население е станало по-отворено към идеята за приемане на
Коментари Харесай

Шведите може да се обърнат към еврото след почти рекордно дъно за кроната

Шведското население е станало по-отворено към концепцията за приемане на еврото, защото националната валута – шведската крона – се търгува покрай рекордно дъно напоследък.

Анкета, оповестена от Статистическата работа на Швеция в сряда, сподели, че 30.6% са „ за “ приемането на еврото. Докато 50.5% остават срещу изоставянето на кроната, поддръжката за общата валута в този момент е на най-високото си равнище от началото на европейската дългова рецесия преди повече от десетилетие.

Стабилният спад в цената на шведската валута направи вносните артикули по-скъпи и въпреки да усили облагите на експортната промишленост, също по този начин увеличи загрижеността, че локалните производители няма да имат задоволително тласъци да усъвършенстват и усилят дълготрайната конкурентоспособност.

Радвам се да видя, че нараства инерцията за Швеция да се причисли към валутния съюз “, сподели създателят на Cevian Capital Кристър Гардел, който е измежду най-гласните бизнес водачи, подкрепящи приемането на еврото.

Той добави, че гласът на Швеция няма да бъде задоволително мощен в Европейския съюз, в случай че не се причисли към еврозоната.

Все отново политическият вкус за този ход остава стеснен, като единствено една партия в Народното събрание – либералите – интензивно упорства за преосмисляне. Докато либералите са младши сътрудник в тройната държавна коалиция на Швеция, техните апели за обсъждане на вероятно участие във валутния блок към момента не са получили никаква мощ в алианса.

Досега Финландия остава единствената скандинавска нация, която е приела еврото, до момента в който Дания е обвързала валутата си с еврото без да се причисли към 20-членния съюз.

Гласоподавателите в Швеция отхвърлиха приемането на еврото на референдум през 2003 година и публичното мнение беше отрицателно за присъединение към паричния съюз, откогато дълговата рецесия обхвана континента при започване на 2010 година

Националистическите Шведски демократи, които стоят в основата на ръководещия блок, макар че официално не са част от обединението, приканиха Швеция да напусне Европейския съюз най-късно през 2019 година и остават твърдо срещу приемането на общата валута.

Скорошното намаляване на шведската валута по отношение на еврото е единствено последният стадий от наклонност, траяла минимум десетилетие. Така в този момент кроната е с 30% по-евтина в евро, в сравнение с беше през по-голямата част от 2013 година Като валута тя се приближи до най-слабото си равнище по отношение на еврото и това също по този начин породи угриженост в централната банка на страната, чиито старания за ограничение на инфлацията са частично осуетени от по-високите цени на вноса.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР