Шведският министър-председател Улф Кристершон е много щастлив, че Швеция е

...
Шведският министър-председател Улф Кристершон е много щастлив, че Швеция е
Коментари Харесай

Облекчение в Швеция след падането на турското вето за НАТО: Правим много голяма крачка

Шведският министър-председател Улф Кристершон е доста благополучен, че Швеция е постигнала съглашение с турския президент Реджеп Таип Ердоган да поддържа кандидатурата на страната за участие в НАТО, съобщи Агенция Франс Прес.

" Правим доста огромна крачка към формалното одобрение на участието на Швеция в НАТО. Това е добър ден за Швеция. " - съобщи Кристершон пред кореспонденти преди основната среща на върха на алианса във Вилнюс.

Ердоган се съгласи да съобщи молбата на Швеция за присъединение към НАТО на своя парламент за утвърждение, заяви ръководителят на алианса Йенс Столтенберг.

Беше оповестено настрана взаимно изказване, в което се акцентира съглашението сред Швеция и Турция.

Турция блокира кандидатурата на Швеция за участие, обвинявайки Стокхолм, че приютява кюрдски деятели, които Анкара счита за терористи.

" Президентът Ердоган се ангажира да пристъпи към одобрение на присъединението на Швеция към НАТО допустимо най-скоро ", уточни Кристершон.

Той добави, че двете страни " не престават взаимните си старания в битката с проведената престъпност и тероризма ", както и че са се договорили да " задълбочат съдействието в региона на стопанската система, търговията и вложенията ".

Ердоган също по този начин изиска от Европейския съюз да съживи спряната кандидатура на Турция за участие в Европейски Съюз като авансово изискване за присъединението на Швеция към НАТО.

" От шведска страна продължаваме да се застъпваме за по-тясно съдействие сред Съюза и Турция ", съобщи Кристершон.

Но Кристершон съобщи, че Швеция не се е заела с нищо отвън изказването. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР