Шведският художник криминалист Оскар Нилсон е пресъздал облика на човек,

...
Шведският художник криминалист Оскар Нилсон е пресъздал облика на човек,
Коментари Харесай

Човекът преди 8000 години вероятно е изглеждал така

Шведският художник криминалист Оскар Нилсон е пресъздал образа на човек, живял преди 8000 години, оповестява LiveScience.

За да направи възстановката, Нилсон е употребявал череп, открит през 2012 година на дъното на бивше езеро в днешна Мотала, източно-централна Швеция. Открити са повече от черепа, които принадлежали на хора на друга възраст, измежду тях имало и череп на кърмаче. Два от черепите били сложени на колове.

Първо Нилсън сканирал черепа и направил тримерно копие, от което можело да се откри, че мъжът, живял във времената на каменната епоха, е имал огромно чело и изострен нос.

Челюстта липсвала, по тази причина художникът я възстановил по наличните измервания от черепа. Мускулите на лицето, цветът и структурата на кожата са пресъздадени от Нилсон с криминалистични способи, които се концентрират върху фактори като примерния растеж, тежестта и етническата принадлежност на притежателя на черепа. Например този човек принадлежи към група ловци и събирачи, чието генетично завещание включва хора, пристигнали в Скандинавия от север и изток, както и от юг към 2000 години по-рано, споделя Нилсон.

Художникът е избрал прическата, окосмяването на лицето и облеклата, изхождайки от откритите на мястото на разкопките движимости. Например там са открити остатъци от кафява мечка, дива свиня, елен, лос и сърна. В резултат Нилсон решил да облече героя си в кожата на глиган. Нещо повече, мъжът има къса коса при реконструкцията – „ фризьорът му по това време би трябвало да е употребявал изострен кремъчен инструмент, споделя Нилсон – и мъжът има кичур коса в задната част на главата, като опашка на прасе. “

„ Нямаме причина да имаме вяра, че тези хора са били по-малко заинтригувани от външния си тип и да изразят своята характерност, в сравнение с сме през днешния ден “, прибавя художникът.

Късата коса обаче разрешава да се види белегът от сериозна рана – пострадване с дължина към 2,5 сантиметра, върху главата на мъжа.

Тази рана обаче не е причина за неговата гибел – най-малко не незабавно. Нараняването на главата, както и раните по главите на останалите открити във водното заравяне, са били лекувани, сочат заключенията на археолози.

Подобно на доста от другите творения на Нилсон, в това число антична кралица на Уари, чиито остатъци са открити в Перу, и 18-годишна жена от каменна епоха от Гърция, този мъж от мезолита наподобява умислен.

„ Той очевидно следи нещо, като надзирател или ловджия “, споделя Нилсон.

„ Може ли да ни види? Ако е по този начин, той би бил също толкоз сюрпризиран, колкото и ние. Почти 8000 години ни разделят, генетично си приличаме толкоз доста, само че би трябвало да приемем, че има големи разлики в това, по какъв начин гледаме на света. “

Бюстът към този момент е изложен в имението Шарлотенборг в Мотала, Швеция.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР