Шведските власти издирват руския бизнесмен Станислав Алешченко за неплатени данъци.

...
Шведските власти издирват руския бизнесмен Станислав Алешченко за неплатени данъци.
Коментари Харесай

Швеция издирва руски олигарх за военен шпионаж. Той има български паспорт

Шведските управляващи търсят съветския предприемач Станислав Алешченко за неплатени налози. Дотук тази вест не звучи изключително скандално. По-интересното обаче е, че въпросният Алешченко е подозиран във боен шпионаж в Швеция, обвързван е с някои от най-важните за Москва съветски компании и има български паспорт. Това излиза наяве от шведския цивилен указател.

От Алешченко се изискват 70 милиона евро налози. Данъчната работа му е изпратила първата сметка, която той би трябвало да заплати до края на януари.

За Алешченко не се знае доста. Съпругата му идва в Швеция през 90-те години на предишния век. Официалните ѝ приходи са скромни, само че това не ѝ е попречило да закупи в страната активи на стойност 96 милиона $.

„ Пентхаус в най-скъпия квартал на Стокхолм, „ Порше “ и „ Ролекс “ - тя има всички качества на елементарна рускиня със скромни средства “, написа саркастично шведската преса.

Алешченко е на 50 години и има три паспорта: съветски, български и кипърски. За него не се знае съвсем нищо, като се изключи че е изтеглил пари от Русия посредством комплицирана скица благодарение на адвокатската фирма „ Mossack Fonseca “, за която се чу в абсурда с „ Досиетата от Панама “. Припомняме, че „ Досиетата от Панама “ е интернационален журналистически план, обвързван с 11,5 милиона финансови документа, изтекли в немския вестник „ Зюддойче Цатйунг “. В съдействие със 100 новинарски организации от целия свят тя разкри по какъв начин корумпирани висши политици и милиардери крият своите активи и заобикалят налози.

Документите са изтекли от панамската адвокатска адвокатска фирма " Mossack Fonseca ", профилирана в корпоративни и банкови схеми, които прикриват същинския притежател.

Алешченко твърди, че не живее в Швеция, а идва понякога, с цел да види фамилията си, само че банковите му транзакции потвърждават противоположното. Именно те са предиздвикали шведските управляващи да одобряват, че е локално данъчно лице и да изискат налозите си.

За да потвърди на шведските данъчни управляващи, че живее в Русия, Алешченко е зяавил, че е член на Руския стрелкови съюз, занимава се със самбо, колекционира марки, поправя музикални принадлежности, гледа руски филми, върви на спектакъл, взе участие в походи и ловни излети, плува и води обществен живот в Русия.

Най-голям интерес управляващите в Швеция обаче демонстрират точно към парцела, закупен от него,  точно до входа на свръхсекретната военноморска база Муско в Стокхолмския архипелаг.  

Според шведския вестник „ Експресен “ бизнес-интересите на Станислав Алешченко са разтревожили няколко шведски управляващи. 

 Под изключително внимание е най-много парцелът му - частно имение с повърхност от 1,6 хектара, дълга брегова линия и 270-градусова панорама към морето, която се простира на километри.

От парцела се открива безпрепятствена панорама към входа на едно от най-потайните места в Швеция - военноморската база Муско, която е описвана като дребен град с докове за подводници и пристанища, скрити в скални камери. 

Той купува парцела си там през 2017 година. По това време военноморската база е затворена, само че към този момент са почнали спекулации дали ще бъде отворена още веднъж. През 2019 година базата е отворена още веднъж и в този момент в нея се обитава щабът на шведските военноморски сили.

Купувач на парцела е брачната половинка на Станислав Алешченко.  До 90-те години на предишния век регионът към Муско е бил изцяло неразрешен за чужденци, само че в този момент всички сходни правила са анулирани.

Жител на региона споделя, че от мястото, на което е къщата, има цялостна видимост към военните кораби, когато те влизат или излизат от базата.

Имотът в Муско накара шведските управляващи да създадат паралел с добре известния случай във Финландия, където през 2018 година полицията в съдействие с няколко органа на властта влезе в компанията „ Айристон Хелми “ и нейния съветски главен притежател, мултимилионера Павел Мелников. „ Айристон Хелми “ има 17 парцела на финландския архипелаг, постоянно на стратегически места, като да вземем за пример морски пътища и военни убежища. Формално наказателното следствие е за стопански закононарушения като пране на пари и данъчни закононарушения, само че цялата полемика по случая се характеризира с аспектите на сигурността и същинското предопределение на парцелите, които не могат да бъдат обяснени с чисто търговски аргументи.

За да потвърди, че Алешченко е живял в Швеция, Шведската данъчна организация е поискала от швейцарската му банка описи с всички преводи с кредитни карти сред 2016 и 2021 година Според органа покупките с кредитни карти демонстрират, че през 2016 година той е прекарал толкоз доста време в Стокхолм, че би трябвало да се смята за поданик в Швеция.

Според документите от регистъра на популацията Алешченко е както съветски, по този начин и български жител. Разследването на Шведската данъчна организация показва също, че той има кипърско поданство.

В Русия той има няколко компании, измежду които и компания, занимаваща се със специфични текстилни произведения, която, наред с други неща, продава на доста държавни клиенти - в това число съветски затвори.

Друго сдружение, в което той е бил мажоритарен акционер, упоменато в следствието на данъчната организация, е ЗАО " PSZ SPETSENERGOPROEKT ".  Според следствието на вестник „ Експресен “ компанията е сключила няколко контракта с компании, които създават съветски нуклеарни оръжия. Сред тях е и " Комбинат електрохимприбор ", който се разказва като водеща компания в нуклеарния оръжеен комплекс на съветската държавна група " Росатом ".

" Основната задача е да се създават артикули за въоръжените сили ", написа в описанието на компанията.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР