Шведски стартъп предлага местни продукти в супермаркетите в страната с

...
Шведски стартъп предлага местни продукти в супермаркетите в страната с
Коментари Харесай

Иновативна технология: В Швеция изпробват „вертикално земеделие“

Шведски стартъп предлага локални артикули в супермаркетите в страната благодарение на високотехнологични отвесни ферми. От компанията настояват, че блестящо осветените ферми не изискват пестициди и не създават високи излъчвания при превозването на реколтата.

Босилек, мащерка, кориандър, копър - каквото се сетите, го има, само че най-изненадващото е, че го отглеждат на към 200 метра от мястото, където се продава. Тази отвесна плантация се намира в супермаркет в Стокхолм. Шведският стартъп Swegreen започва през 2019 година, като в този момент разполага с осем " ферми " в цяла Швеция.
Ние отглеждаме от семена до краен артикул, ядлива просвета. При множеството растения бихме желали да стартираме с поникване, тъй че това става тук, в оборудването. След това, то отива в нашия разсадник, където узрява при подобаващи условия, с цел да стане задоволително мощно, с цел да бъде пресадено.
Лоренс Пост, академик в региона на растенията

Няма ниви, няма почва, няма пестициди и няма превоз сред фермата и рафта на магазина.
Ние не сме фермери, а високотехнологична компания. Разработили сме решение за произвеждане на храна в хиперлокален смисъл, в супермаркети, заведения за хранене и магазини за хранителни артикули. Правим го по друг метод, тъй като произвеждаме храната по целия път, от семето до изцяло развитото растение.
Сепер Мусави, основен шеф по нововъведенията, SweGreen

Вертикалните ферми стават все по-разпространени в международен мащаб. Технологията, която стои зад тези ферми, се назовава хидропоника. При нея растенията се отглеждат в дребни кутии от фибри, направени от каменна вата, вместо в почва. След това растенията се напояват с богата на хранителни субстанции вода.

Вертикалното земеделие има капацитета, който демонстрира, че ще бъде огромна част от изхранването на планетата в бъдеще, считат от компанията. Така от ден на ден и повече артикули ще се създават в такива ферми. Само след няколко седмици растенията ще бъдат подготвени за продажба.

В тази ферма-супермаркет те се събират най-малко три пъти седмично. Пакетират се и по-късно просто се придвижват на ръка до рафта на магазина.
За нас това е безвредна технология. Знаем тъкмо какъв брой можем да произвеждаме всеки ден, няма възходи и падения, външният свят съвсем не въздейства на производството ни.
Фредерик Ристер, притежател на магазина, където се намира отвесната плантация

Swegreen предлага своята отвесна плантация на супермаркетите като абонаментна услуга. Цената се договаря въз основа на броя на растенията, които супермаркетът може сполучливо да прибере. Експерти настояват, че културите, отглеждани във отвесни ферми, заобикалят някои бактерии, които се срещат в почвата. През идващите години Swegreen се надява да направи своя модел на земеделие наличен за 80 % от супермаркетите в света.

Може би един ден те ще стигнат и до Марс.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР