Шведски съд позволи на група природозащитници, сред които и Грета

...
Шведски съд позволи на група природозащитници, сред които и Грета
Коментари Харесай

Шведският съд позволи на екоактивисти, сред които и Грета Тунберг, да съдят държавата

Шведски съд разреши на група природозащитници, измежду които и Грета Тунберг, да заведат иск против страната на съображение, че съгласно тях тя не е положила задоволително старания за запазване на климата.
Прочетете още
Младежката самодейност " Аврора ", която желае да заведе делото, разгласи на уеб страницата си, че " шведската страна не се отнася към рецесията с климата като към рецесия ".

Миналата година над 600 души на възраст до 26 години се подписаха под документ, който ще стане основата за груповия иск. В него бе посочено, че с климатичната си политика Швеция е нарушила човешките права на жителите си. На 25 ноември стотици деятели, измежду които беше и Тунберг, която държеше афиш с надпис " в този момент ще съдим страната ", проведоха шествие по улиците на шведската столица до постройката на съда, с цел да внесат публично настояването си да заведат дело против страната.

Новината за решението на съда пристигна на фона предизвестие на учени, че вероятността да се ограничи световното стопляне до 1,5 градуса спрямо температурите от прединдустриалната ера става все по-малка.

Районният съд в Нака, Стокхолм, даде три месеца на шведското държавно управление да отговори на отправените обвинявания.

В известието не беше конкретизирано по кое време ще стартира гледането на делото и в какви периоди се чака да завърши.

През последните години екоактивисти заведоха редица каузи против държавни управления и компании, приключили с спорен триумф.

По едно от най-знаковите от тях немският Върховен съд постанови през 2021 година, че държавното управление би трябвало да поправя задачите си за запазване на климата, с цел да избегне налагането на незаслужено задължение на младите. Кабинетът отговори на това, като изтегли с пет години по-рано заложената преди този момент цел до 2045 година стопанската система да спре да отделя въглеродни излъчвания и дефинира по-амбициозни кратко- и средносрочни стъпки за постигането ѝ.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР