Шведската прокуратура обяви, че приключва разследването на взривовете на двата

...
Шведската прокуратура обяви, че приключва разследването на взривовете на двата
Коментари Харесай

Швеция прекрати разследването за взривовете на Северен поток

Шведската прокуратура разгласи, че завършва следствието на гърмежите на двата съветски газопровода „ Северен поток “ , съобщи Асошиейтед прес. Разследването се приключва заради липса на пълномощия от шведска страна.

Новината идва повече от година откакто през септември 2022 година серия от „ Северен поток 1 “ и „ Северен поток 2 “. Това са съществени канали за доставка на съветски природен газ за Германия и други страни в Европа. Собственост са на съветската държавна компания „ Газпром “ .

След детонациите шведските полиция и прокуратура започнаха следствие за. Дания и Германия също се захванаха с сходни следствия, а представители на европейските институции.

В сряда шведските прокурори споделиха, че са добили „ добра визия “ за случая и не са разкрили шведски жители или представители на формалните управляващи да са били въвлечени в офанзивата.

Швеция е решила да приключи следствието по случая заради липса на пълномощия, която да ѝ разреши да продължи по-нататък. Атаката, която, се случи в интернационалните води.

„ Предварителното следствие е систематично и задълбочено. Бяха оценени доста придвижвания на кораби, с цел да се разбере какво се е случило. В допълнение към това е осъществено обстойно следствие на мястото на престъплението и са извършени няколко разпита “, гласи изказването на шведската прокуратура.

То приключва със заключението, че липсва шведска пълномощия по случая. Разследванията на Дания и Германия не престават да текат.

На 26 септември 2022 година имаше няколко гърмежа на дъното на Балтийско море източно от датския остров Борнхолм. Те провокираха големи течове от газопроводите „ Северен поток “ и се възприеха като рискова офанзива против европейската енергийна инфраструктура.

Това се случи половин година след началото на непровокираното навлизане на Русия в Украйна . Заради войната при започване на септември 2022 година, а „ Северен поток 2 “ по този начин и не проработи.

Взривовете бяха открити с помощта на остатъчния газ от цялостните тръби, който изплуваше на повърхността. Не е известна окончателната причина за детонациите.

Западните водачи в началото насочиха обвинявания към Русия, че употребява газовите си доставки като оръжие. Москва на собствен ред упрекна Запада и акцентира, че няма интерес да взривява енергийна връзка, която е толкоз значима за износа на Русия.

Двата газопровода „ Северен поток “ са издигнати от Русия, с цел да доставят газ в Европа през Германия, като заобикалят Украйна, Полша и други страни, които имат изострени връзки с Москва.

От години насам Съединени американски щати предизвестяват, че газопроводите носят риск за сигурността на Германия и други европейски страни поради нарасналата взаимозависимост от съветска сила.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР