Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната

...
Шведската министър-председателка Магдалена Андершон днес заяви пред парламента на страната
Коментари Харесай

Ясно парламентарно мнозинство в Швеция да влизане в НАТО

Шведската министър-председателка Магдалена Андершон през днешния ден съобщи пред Народното събрание на страната си, че вижда " историческа смяна " в шведската политика в миг, когато страната се готви да кандидатства за участие в НАТО, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

" Швеция се нуждае от публични гаранции за сигурност, които идват с участието в НАТО ", съобщи Андершон по време на парламентарни диспути и добави, че работи дружно със прилежаща Финландия.

Очаква се дебатът да е условност, защото има ясно болшинство от депутати, подкрепящи присъединението към НАТО., и още през днешния ден Швеция да подаде публична молба за участие в 30-членния боен алианс.

Швеция, която е отвън военните съюзи от края на Наполеоновите войни, разисква през днешния ден присъединението си към НАТО, откакто през вчерашния ден Финландия разгласи, че също ще се стреми да влезе в пакта. И двете страни бяха подтикнати да вземат това решение поради нахлуването на Русия в Украйна.

" Швеция е най-добре предпазена в границите на НАТО ", сподели Андершон. " За страдание, нямаме учредения да считаме, че наклонността (в дейностите на Русия) ще се обърне в обозримо бъдеще``.

Вчера шведските социалдемократи нарушиха дългогодишната позиция на партията, че Швеция би трябвало да остане необвързана и проправиха пътя за ясно болшинство в Народното събрание за участие в НАТО.

Днешният спор дава опция на социалдемократическото държавно управление да показва, че има голяма поддръжка за присъединението към НАТО. От осемте партии в Швеция единствено две по-малки леви партии са срещу.

В Хелзинки водачът на републиканците в Сената на Съединени американски щати Мич Макконъл през днешния ден съобщи, че в Конгреса на Съединени американски щати има " доста забележителна " поддръжка за влизането на двете северни страни в НАТО и той чака бърза ратификация, като добави, че Швеция и Финландия ще " внесат доста в алианса НАТО ". Сенаторът изрази вярата, че приемането на двете страни в северноатлантическия пакт ще стане допустимо най-бързо. По думите му гласуването може да се организира преди ваканцията на Конгреса през август и добави, че се надява Съединените щати да бъдат " първите, които ще ратифицират " приемането на Швеция и Финландия.
Шведска делегация в Анкара за изглаждане на несъгласията
След неофициални диалози с турската страна в границите на срещата на външните министри на НАТО в Берлин Швеция разгласи, че ще изпрати дипломатическа делегация в Турция, която да разиска кандидатурата на Стокхолм за присъединение към НАТО и запасите на Турция по отношение на хипотетичната шведска поддръжка за Кюрдската работническа партия (ПКК), заяви „ Дейли Сабах “, представен от Българска телеграфна агенция.

Шведската министърка на външните работи Ан Линде удостовери, че делегацията ще бъде изпратена в Анкара скоро за разискване на решението на шведската ръководеща Социалдемократическа партия в поддръжка на влизането на страната в Северноатлантическия алианс.

Решението за контактите е взето, откакто Турция изрази запаси към кандидатурите на Швеция и Финландия за участие в НАТО и ги упрекна, че оказват поддръжка на ПКК, която е обсъждана като терористична организация от Турция, Европейски Съюз и Съединени американски щати. На неофициалната среща на външните министри на НАТО в Берлин през уикенда турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че сред съдружниците в НАТО е нужна взаимност по тематиките на сигурността и Швеция и Финландия би трябвало да трансформират позицията си по въпроса, в случай че желаят да се причислят към Алианса. Освен това Анкара упорства за анулация на рестриктивните мерки, наложени от двете скандинавски страни за износа на отбранително съоръжение за Турция.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР