[Shutterstock] В нормални дни на пазара крипто е почти синоним

...
[Shutterstock] В нормални дни на пазара крипто е почти синоним
Коментари Харесай

Има ли спасение в криптовалутите

[Shutterstock] В естествени дни на пазара " крипто " е съвсем синоним на " риск ". Последните няколко седмици на фондовите пазари обаче са всичко друго, само че не и естествени. Светът се приготвя все по-сериозно за световна криза, цени и наказания летят от изток на запад и назад от към този момент над година, а всички погледи са ориентирани към бъдещите ограничения на огромните централни банки. В тези необикновени времена се ражда една още по-необичайна концепция: за криптовалутите като леговище от международните земетресения.

На пръв взор тези свръхволатилни активи мъчно могат да бъдат категоризирани като каквото и да било, покрай " несъмнено ". Скоковете и спадовете с сред 5 и 10% към момента са постоянно срещано събитие в цената на bitcoin, като постоянно тези земетресения следват кривата на огромните борсови показатели. Останалите огромни криптовалути доста постоянно пък просто следват това, което се случва с bitcoin. Големият коз на цифровите активи обаче е различен: когато всички гледат централните банки и политиката наподобява също толкоз значим фактор, колкото и икономическият цикъл, децентрализираните криптовалути може да се окажат надалеч от несвързани с търсенето и предлагането земетресения.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Изцяло нов сюжет

" Дали криптовалутите са пригодни за леговище е комплициран въпрос заради една причина – до момента не е имало сериозна криза и толкоз развъртян пазар на криптоактиви ", разяснява пред " Капитал " Цветослав Цачев от " Елана ". Според него най-близкото съпоставяне, което може да се направи, е от 2015 и 2016 година, когато международната стопанска система претърпя къс интервал на спад, който завърши точно с решение на централните банки да наливат пари в системата. Тогава bitcoin значително следва посоката на пазарите. " Но разликите сред тогава и в този момент са обилни. "

Една от тях са светкавичните корекции на Уолстрийт, които към този момент мъчно могат да бъдат наречени " изненадващи ", тъй като се случват по всевъзможни аргументи: от нови мита сред Съединени американски щати и Китай до туитове на президента Тръмп. Спадовете с над 500 пункта на Dow Jones да вземем за пример до неотдавна бяха водещи вести за медиите в Съединени американски щати, само че в този момент са по-скоро странични заглавия, тъй като единствено през последната година това упражнение се повтори над пет пъти.

" Възможно е в такива случаи спекулантите да одобряват bitcoin като несъмнено място за парите си ", разяснява още Цачев и добавя: " Причините за това не са единствено в страха от загуби, а в упованията, че централните банки ще се намесят оптимално, с цел да спрат срив на тържищата. Именно това наливане на пари кара златото и bitcoin да се качват толкоз мощно. "

Големият плюс на bitcoin несъмнено е неналичието на централна банка, само че активът има и огромен минус: всеобщата търговия с него е спекулативна за покупка на по-ниска цена и продажба на по-висока, а потреблението като действително разплащателно средство остава мощно лимитирано. Според Благовест Белев, шеф на Blockchain.bg, това значи, че в случай че апетитът за риск на пазарите се намали, криптовалутите също ще изгубят от цената си.

" Това е главната причина да считам, че няма да бъдат доста положително леговище при криза, споделя Белев. Ако на по-късен стадий има огромна банкова и финансова рецесия, криптовалутите, които могат да се употребяват за разплащане и предпазване на средства отвън общоприетата система, евентуално ще станат такова леговище. "

Надеждите на криптообществото бяха, че след огромната промяна през 2018 година идващият огромен скок на цената на bitcoin ще бъде подбуден от действително потребление на криптовалутата като разплащателно средство. Тази прогноза се оказа прекомерно оптимистична и през днешния ден bitcoin още веднъж разчита на първо място на спекулацията, като цената остава мощно волатилна.

Има ли корелация

Друг значим въпрос е до каква степен придвижването на криптовалутите има корелация с пазара на акции. Поне на пръв взор те са надалеч от това да вървят ръка за ръка, изключително във връзка с мащаб на скоковете и спадовете. Но в по-широк проект показателите и криптовалутите следват едни и същи трендове.

" Ако вземем корелацията на фондовите пазари и криптовалутите на дневна или седмична база, то такава наподобява няма, споделя Белев. Но в случай че разгледаме годишната корелация, се оказва, че вървят съвсем напълно дружно. " Той дава за образец мощната за пазарите и криптовалутите 2017 година, слабата и за двете 2018 година, както и общото възобновяване през 2019 година

Разлики също не липсват. Bitcoin да вземем за пример постоянно претърпява шокови спадове от няколко %, които се възвръщат в рамките дневно, или в някои рискови случаи – в границите на час. Рисковите вложители може да не харесват тази концепция, само че алтернативата също не е изключително привлекателна – спадовете на фондовите пазари през последните години са също толкоз светкавични, само че връщането до първичното равнище рядко е толкоз бързо.

Истинският тест за криптовалутите като леговище най-вероятно ще стартира от есента, когато всички погледи ще бъдат ориентирани към централните банки, равнищата на лихвите, стратегиите за стимулиране на стопанската система, силата на $, еврото, юана и паунда. Защото, до момента в който политици и банкери забъркват коктейла за прекъсване (или най-малкото смекчаване) на рецесията, на пазара на криптовалути още веднъж ще има единствено търсене и предложение.

Цената на bitcoin леко заседна

Търговците на най-масовата криптовалута в света към момента таят очаквания, че тя ще се върне до историческия си връх от цена 20 хиляди $ до края на годината, само че най-малко към този момент, устремът на bitcoin наподобява мъртъв. Криптовалутата е заседнала на цена към 10 хиляди $ и когато се мести, е в границите на 9 до 11 хиляди $. Тази цена въпреки всичко е доста по-висока, в сравнение с в дългите месеци след огромната промяна, която видя цената на цифровия актив да се срутва от 20 до 3 хиляди $. Тогава догатките на пазара бяха, че когато цената се вдигне, това ще се случи поради действително прилагане като средство за разплащане, само че казусът не се оказа подобен и спекулацията към момента е основната движеща мощ в цената на bitcoin. Същото важи и за другите по-масови криптовалути, които значително " следват водача " - ethereum, litecoin, biтcoin cash и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР