[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед

...
[Shutterstock] Увеличаване Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване Увеличаване Преглед
Коментари Харесай

Искам бърз заем, но банков или не

[Shutterstock]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Лихви и годишен % на разноските (ГПР) на експресните банкови заеми са малко над равнищата на тези за общоприетите потребителски заеми на банките и по-ниски от тези на общоприетите бързи заеми. Още по тематиката
Пощенска банка навлиза на пазара на бързи заеми

Новите заеми ще са с нов бранд и ще се отпускат в изнесени центрове
17 сеп 2017
БАКБ пуска експресен банков заем

Цялата процедура от заявката за искане на заема до приемането на средствата лишава 10-15 минути
30 май 2017
Още по-ниски лихви. Докога?

През февруари равнищата им още веднъж се намалиха, само че банкери предизвестяват, че " няма да е единствено лято "
7 апр 2017
Потребителските заеми са ни скъпи

За разлика от ипотеките, където лихвите падат с по-чувствителни темпове, при заемите за ползване това не се случва
28 мар 2017
Бързите заеми: 10 правила за сигурност
2 дек 2016
Небанковите заеми нарастват с 15%

Размерът им се усилва за шесто следващо тримесечие
20 ное 2016 В търсене на повече бизнес и лихвен приход банките навлизат в сегмента на дребните бързи заеми. Това не са типичните заеми " до заплата ", които отпускат небанковите финансови компании, само че имат и много прилики с тях. Най-общите са експедитивност, облекчени процедури без условие за доказване на приход, застраховки и наложителния превод на работна заплата. Банките ги назовават експресни, с цел да се разграничат от класическия вид, който познаваме. Целевият им сегмент обаче не са клиентите на типичните бързи заеми, а по-скоро се насочват към нормалните си клиенти, само че за облекчаване на други техни нужди – платежоспособни клиенти с чиста кредитна история.

Вече две банки – Пощенска и Българо-американската кредитна банка, сътвориха обособени точки за предложение на тези заеми отвън обичайните им офиси. Кредити с утвърждение до два часа имат Уникредит Булбанк, Райфайзенбанк. По-малки банки като БАКБ, Тексим банк отпускат и заеми с най-малък размер 150 лева При по-големите банки толкоз невисок предел няма.

При типичните дребни бързи заеми размерът е всекидневно до 1000 - 2000 лева, периодите на погашение са по-къси, а годишният % на разноските доближава 40 - 50%. Вече и някои от по-големите небанкови компании за кредитиране оферират по-дългосрочни заеми и за по-големи суми. В тези случаи е удачно да се ревизира какви са изискванията на банките за съответните периоди и суми.

Трудното съпоставяне

Практиката на небанковите институции е да не дават рента за интервала, а седмична/месечна вноска и извънредно дължима сума, както и годишен % на разноските (ГПР). Затова и сравнението сред продуктите на банките е малко мъчно. Най-добрият ориентир е ГПР, като при банките той е по-нисък, демонстрират образците. По закон той не може да е по-голям от 50% и нормално при небанковите заеми той е толкоз. При някои по-малки и неутвърдени играчи на пазара има риск от неточно показване на информация за клиентите и неетична процедура за начисляване на огромни неустойки при просрочие на заема, което може доста да оскъпи продукта.

Кои банки имат заеми в сегмента

Уникредит Булбанк

Потребителски заем " Бързо заем " - кандидатства се единствено с персонална карта, без поръчители, без превод на работна заплата, без поръчителство. Може да се кандидатства и онлайн и по телефон.

Райфайзенбанк

Потребителски заем с отговор до 2 часа, без поръчители, без превод на работна заплата, против персонална карта.

Пощенска банка

Съвсем скоро пуснат нов експресен заем без такса за кандидатстване, без условие за превод на работна заплата, без наложителни застраховки и без такса за разплащателна сметка, обслужваща заема. Предлага се в специфични центрове за бързо финансиране под нов бранд - " Моменто ", в огромните търговски центрове. Средствата по утвърден заем може да бъдат получени по открита банкова сметка, да се изтеглят в брой от най-близкия офис на банката или да се изтеглят от всеки сътрудник на Western Union в страната с превод с преференциална за България услуга на цени от 5 до 30 лева, съгласно сумата.
В образец на уеб страницата на банката е посочено, че за заем от 10 000 лева за период от 84 месеца при променлива рента от 16.24% ГПР е 17.51% , месечната вноска е 199.99 лева, а общата дължима сума е 16 799 лева От банката показват и различен образец, съгласно който за заем от 2000 лева клиентите биха могли да заплащат месечна вноска от 40 лева, а за 10 000 лева по 199.99 лева на месец.

БАКБ

Експресен потребителски заем " БАКБ Експрес " се отпуска против персонална карта, чиста кредитна история, доказване на кредитоспособност. Средствата може да се изтеглят от банкомат с услуга CashM посредством SMS код. Предлага се в специфични центрове за бързо финансиране в огромни търговски центрове.

Ти Би Ай банк

Кредит " Бързи пари " е без поръчители и гаранции. Може да се кандидатства онлайн през интернет страницата на банката, по телефон или на място в банков офис. Погасяването на отговорностите е допустимо и през каси на Easy Pay, посредством уеб страницата на ePay, на касите на Fast Pay, електронно банкиране. За сума от 300 лева за период от 3 месеца без застраховки по заема на интернет страницата на банката е изчислено, че месечната вноска е 106.03 лева, а ГПР е 38.66% .

Тексим банк

Експресен овърдрафт, който се отпуска на касите на Easy Pay, които участват в разнообразни търговски вериги, с утвърждение за 15 минути, без поръчители, против персонална карта, без превод на заплата. В образец на интернет страницата на банката е посочено, че за заем от 3000 лева със период 1 година общата дължима сума с включени лихви и такса е 3864 лева, а ГПР е 32.92% .

Небанкови компании

" Профи заем "

Бързи заеми с размер от 100 до 5000 лева, период на погашение от 4 месеца до 24 месеца, против персонална карта и доказуеми приходи от трудов или цивилен контракт или пенсия. Може да се кандидатства по телефона, онлайн или в офис.

На интернет страницата на компанията има даден финансов образец за заем " Профи заем стандарт " в размер на 1000 лева за период от 24 месеца с месечна вноска 100.52 лева Посоченият ГПР е 49.9% , като образецът е със закупен пакет от спомагателни услуги " Екстра ". Общата дължима сума в тази ситуация е 2412.48 лева

" Изи заем "

Компанията има заеми за разнообразни целеви групи, с разнообразни варианти и разновидности на периоди и честота на погасителните вноски. " Кредит за всеки " има вид за погасяване на седмични и на равни месечни вноски " Изи месец ". В този случай размерът е от 200 лева до 2500 лева, със период на погасяване 4, 6 или 8 месеца. Кандидатства се по телефон или онлайн, утвърждение до 24 часа, обслужването е от вкъщи.
На интернет страницата на " Изи заем " като характерен образец е посочен заем от 1000 лева за период от 6 месеца с месечна вноска на погашение с ГПР 49.02% , като е посочено, че ГПР по всеки заем се дефинира според от периода за погасяване и употребената сума.

" Кеш заем "

Малки краткосрочни заеми от 100 лева до 2000 лева, заем до заплата " Кеш дневно " от 100 до 399 лева и кредитна линия от 200 лева до 2000 лева със период на погасяване от 1 до 18 месеца, отпускат се против персонална карта, утвърждение до 6 минути. При втория тип срокът за връщане е до 30 дни, има закрепена рента дневно. Може да се кандидатства и през Фейсбук и Viber. На интернет страницата на компанията е посочено, че " оптималният размер на годишния % на разноските (ГПР) е 50% за всички комбинации сред сума и период на заема ", само че не се открива образец с съответни параметри.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР