[Shutterstock] ПрофилД-р Славейко Джамбазов e управляващ директор на консултантската компания

...
[Shutterstock] ПрофилД-р Славейко Джамбазов e управляващ директор на консултантската компания
Коментари Харесай

Споразуменията за споделяне на риска между здравната каса и фармацевтичните компании осигуряват достъп до новите терапии

[Shutterstock] Профил
Д-р Славейко Джамбазов e ръководещ шеф на консултантската компания НТА. Той има интернационална експертиза като съветник за здравни политики, ръководство на мрежи от лечебни заведения, фармацевтично произвеждане, стратегическо обмисляне и маркетинг. Доктор на науките в региона на оценката на здравните технологии, има МВА от Американския университет и магистратури по медицина и публично здраве, приключен курс при проф. Портър и проф. Каплан в Harvard Business School за премерване на изгодите в опазването на здравето. Консултира в региона на оценката на здравните технологии, фармакоикономика, данни от действителния живот, премерване на значими за пациентите резултати. Д-р Джамбазов е зает като съветник, член на ръб, консултант или вложител в голям брой компании. Преподава здравен мениджмънт и оценка на здравни технологии, съавтор в книги за оценка на здравни технологии и клинични изследвания. От 2017 година развива дейна консултантска активност в региона на развиване на здравеопазните и осигурителни системи в няколко африкански страни.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Множество нови и скъпоструващи лечения бяха въведени в практиката през последните 10 години. В този развой успеваемостта на тези медикаменти отвън клиничните изпитвания постоянно остава незнайна. Това от своя страна основава риск за заплащащите институции - да вземем за пример здравната каса, защото резултатът от тези медикаменти в действителната клинична процедура е посипан с неустановеност все още на навлизането им на пазара.

През последните 10 години бяха въведени доста нови и скъпи лекарствени лечения. В процеса на въвеждането им успеваемостта на тези медикаменти отвън клиничните изпитвания постоянно остава незнайна. Това от своя страна основава риск за заплащащите институции, защото резултатът от тези медикаменти в действителната клинична процедура е посипан с неустановеност все още на навлизането им на пазара.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Споразуменията за шерване на риска ( ССР ) са все по-често използван способ за реализиране на договорености сред платците и притежателите на позволение за приложимост (ПРУ) . ССР нормално са строго конфиденциални съглашения и това е повода да липсват многочислени научни изявления с точни данни. В последна сметка ССР съставляват набор от принадлежности, имащи за цел да улеснят достъпа до нови лечения, като в оптималната степен обезвреждат несигурността за двете страни - ПРУ и длъжник.

ССР обезпечават на производителите на лекарства опцията да получат бърз достъп до пазара, изпреварвайки конкуренцията, а от позиция на платците ССР спомагат за превъзмогването на несигурността във връзка с представянето на новия лекарствен артикул и неговитедействителни клинични и стопански резултати в действителни условия.

ССР са положително решение, удовлетворяващо и най-важната страна – пациентите, защото те имат достъп до най-новите евентуално ефикасни лекувания. В този смисъл ССР съставляват и една добра инвестиция в събирането на доказателства.

ССР са и средство за реализиране на диференцирано ценообразуване и тяхната конфиденциалност пази фармацевтичните компании от външното референтно ценообразуване. Освен диференцирано ценообразуване ССР са и доста повече от техника за ръководство на несигурността - в страните от района на ЦИЕ те са и мотор за стартирането на интегрирани регистри в съществуващите системи за събиране на данни. Платците са по-благоприятно настроени към ССР, които не прибавят административни разноски за тяхното ръководство и следене на резултата, а и разчитат на мониториране на процедури, които към този момент се реализират на таргетната популация.

Тъй като не са обществено налични съответни данни от ССР, можем да обобщим типовете ССР в идната таблица. В най-общ проект ССР се разделят на такива, които се основават на финансови индикатори, и такива, които се основават на индикатори за премерване на здравните резултати на продукта.

Финансово основани ССР
Целта на този тип съглашения за шерване на риска е по-лесното и предвидимо ръководство на бюджета. Данните, които залягат в основата на съглашението, могат да бъдат както на равнище пациент, по този начин и на равнище популация.

На равнище пациент финансово основаните ССР биват: Patient Utilization Cap - лимитира броя дози на равнище пациент, над който ПРУ заплаща лечението; това може да става на правилото на тегло, body surface area, междинна дозировкаPrice Cap - лимитира разхода на равнище пациент, да вземем за пример доза за пациенти до 100 кг, над която ПРУ заплаща лекуването на съответния пациентManufacturer funded diagnostics - характерната диагностика, която съпътства лекуването на съответните пациенти, е за сметка на ПРУManufacturer funded initial treatment - началното лекуване е за сметка на ПРУ, да вземем за пример при титриране на дозата.
ССР на равнище пациент водят до усъвършенстван достъп до лекуване, предвидими разноски на равнище пациент и не оказват въздействие върху външното референтно ценообразуване. В същото време те носят със себе си нараснала административна тежест, изискват време за обработка на данните, съществуване на осведомителни системи, които да разрешават техния надзор както от позиция на платеца, по този начин и от позиция на ПРУ.

На равнище популация финансово основаните ССР биват:Market share - даване на спомагателни рабати при превишаване на авансово дефиниран пазарен дял; значимо е авансово да се дефинира пазарът, от който ще се пресмята пазарен дялPrice-volume - ограничаване на общия размер разноски за даден артикул посредством съглашение за съответен обемPortfolio deal - когато съглашението обгръща цялото портфолио на ПРУ, което се реимбурсира от платеца.
ССР на популационно равнище водят до предвидимост на бюджетния разход, достъп до лекуване и разширение на портфолиото от налични типове лекувания, както и до лимитирана административна тежест за тяхното ръководство.

ССР с премерване на индикатори за здравните резултати на продукта

Тези ССР включват премерване на резултати от действителния живот или такива, които продуктът показва по време на епидемиологично изследване. Целта на този тип съглашения е да обвържат реимбурсацията на продукта с съответни индикатори за здравни резултати, които той дава, измерени в действителния живот - real-world data (RWD).

Този тип съглашения за шерване на риска, обвързани с премерване на индикатори за здравни резултати, биват:Outcomes-guarantee - платецът не заплаща лекуването при липса на резултат, т.е. ПРУ подсигурява 100% резултата от лекуването (например лекуване на хепатит С)Patient level - за всеки съответен пациент, за който има данни, че лекуването не е довело до резултат, ПРУ заплаща лекуването на съответния пациент (например ПРУ връща назад на платеца сумата за лекуване за остеопороза при пациент с фрактура на тазобедрена става)Population level - в този тип съглашения рискът се пресмята с епидемиологични данни, да вземем за пример за смъртност при съответна диагноза, за дефинираната популацияConditional treatment initiation - когато реимбурсацията визира единствено избрана пациентска субпопулация от таргетната популация - да вземем за пример високорисковите пациенти, и изключва тези със междинен и невисок рискConditional treatment continuation - реимбурсацията продължава единствено за тези пациенти, които са постигнали съответен промеждутъчен резултат.
ССР с премерване на индикатори за здравни резултати от действителния живот обезпечават достъп до лекуване, клинично обоснована реимбурсация, съществуване на други възможности за лекуване, само че, въпреки това, изискват по-сложно администриране, от време на време пренастройване на осведомителните системи, време за обработка на данни.
Въвеждането на този тип съглашения за шерване на риска е сполучливо, когато е добре признато от клиничните лекари, само че и от платеца. От огромно значение е съществуването на значими клинични резултати, които могат да бъдат измерени за относително малко време, в тъкмо избран миг и са контрактувани с ПРУ и научните общности. Не на последно място, да се предефинират добре съществуването и достъпът до източници на информация, както и въвличането на трета страна при обработката на данните.

ССР с премерване на индикатори за здравни резултати по време на епидемиологично изследване

Целта на този тип съглашения е да подсигуряват реимбурсация единствено когато продуктът е в клинично изследване или по време на лекуването се организира обсервационно изследване, да вземем за пример only with or in research.

ССР имат капацитет за намаляване на отрицателното влияние във връзка с несигурността, като в същото време обезпечават и по-бърз достъп до пазара. Всички заинтригувани страни наподобяват по-склонни, в случай че не друго, най-малко да договарят и разискват ССР. Въпреки това има обилни провокации, свързани с приложението на ССР, които е нужно да се вземат под внимание, когато се прави избор кой от другите типове съглашения да бъде прибавен. Трябва да бъдат прегледани всички вероятни сюжети (с плюсовете и минусите на всеки) и да бъде определено решение за съответния артикул, индикация, таргетна популация, което да е строго самостоятелно. Това значи, че даден ПРУ може да подписа няколко типа ССР с платеца за другите си лекарствени артикули, в това число общо съглашение от вида portfolio deal. Поради тази причина е добре да се познават в елементи всички типове съглашения. Само по този начин ще може да бъде взето най-правилното, осведомено и осъзнато решение. Изграждането на аналитични отдели с готови фрагменти, както и на осведомителни системи, които да улеснят процеса, биха били стъпка напред в приложението и използването на ССР.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР