[Shutterstock] През лятото сме на път все по-често, дори и

...
[Shutterstock] През лятото сме на път все по-често, дори и
Коментари Харесай

Пътнико свиден, пътнико здрав

[Shutterstock] През лятото сме на път все по-често, даже и единствено за уикенда. Да поддържаме добра форма (и плажните фотоси да отразяват резултата) е всеобща цел, изключително за тези, трансформирали спорта в неразделна част от всекидневието си. Когато човек пътува, поддържането на здравословни привички е същинско предизвикателство – ранните или късни полети разстройват режима на сън, все има някой локален специалитет за опитване, потребната храна не всеки път е леснодостъпна, а на ново и непознато място е мъчно да се спортува. Ако чувствате потребност от дейни тренировки, това може да бъде доста затормозяващо, а пък в случай че по този начин или другояче стигате мъчно до фитнеса, неналичието на рутина при едно пътешестване може напълно да стопи мотивацията ви.
Никой не желае да прекара цялата си почивка, затворен в някакъв хотелски фитнес или на диета. За благополучие има някои трикове, с които можем да избегнем тези страдания.
Апликации за спорт
Ако имате потребност от малко спомагателна помощ със спортуването на път, приложенията за телефон могат да се окажат потребни. Няколко образеца:
Sworkit: Предлага спортни проекти от 5 до 60 минути, съобразени с формата и с задачите ви.
Charity Miles: Дарявате за щедрост чрез вървене пеш, джогинг или каране на колело.
Freeletics Bodyweight: Комплекс от извършения, определени съгласно задачите и времето ви, за които е нужна само личната ви тежест.
Endomondo: Засича интензивността ви, като можете да изберете сред десетки типове спорт.
На дълъг път
Да прекарате часове в кола, рейс или аероплан значи неуместна, статична поза на тялото и стеснен избор от храни. Въздухът, изключително в самолетите, е фалшив и доста изсъхнал, от което тялото страда извън и от вътрешната страна.
Нели Насева е съсобственик на йога студио, където и преподава. Често пътува до Азия, с цел да усъвършенства практиката си, и споделя: " Винаги е предизвикателство, изключително в случай че пътуването продължава повече от 20 часа. Справям се, като нося със себе си плодове и ядки. Искам да се усещам леко, до момента в който пътувам, по тази причина заобикалям да хапвам тежки храни преди тръгване. На множеството летища и гари към този момент се продават смутита и леки здравословни закуски. Купувам главно тях, без значение коя част на деня е, и акцентирам на течностите, като избирам вода пред всичко останало. Желанието за сладко удовлетворявам със сушени плодове - фурмите, смокините и кайсиите са ми обичани. " Що се отнася до физическия дискомфорт, който едно дълго пътешестване може да аргументи, Нели прибавя: " Опитвам се да упражнявам повече, преди да потегли, като се концентрирам най-много върху пози за мощ и еластичност, такива, които освобождават напрежението в гърба и тазобедрените стави – това доста оказва помощ. По време на самото пътешестване употребявам всяка опция да се разтегна. Йогата към този момент е по-популярна и не ме гледат чак толкоз необичайно, когато направя стойка на ръце в центъра на салона, до момента в който всички останали отегчено чакат полета. "

Тренировки
Все повече места за настаняване разполагат със зона за тренировки, само че има и по-интересни способи да спортувате на път.

Интензивни кръгови тренировки
В последните години набират все по-голяма известност и може елементарно да приложите правилото, без някой да ви наставлява, до момента в който си почивате от забележителности. Стоян Стефанов е фитнес треньор с дълготраен опит и поучава: " Независимо дали сте в хостелската си стая, на плажа или в някой парк, методът е еднакъв – асортимент от извършения на кръгообразен принцип, които вършиме с бързо движение. Например най-много повторения лицеви опори, клекове, коремни преси и така нататък едно след друго, последвани от 30 - 60 секунди отмора. Целият комплекс се повтаря 4-5 пъти, като с всяка серия се предизвиквате да се доближите до максимума на опциите си. Това е значимо, с цел да бъде в действителност потребна тренировката. На път разполагаме основно с тежестта на тялото си и би трябвало да я използваме оптимално дейно, с цел да компенсираме неналичието на тежести и уреди. След това бърз душ и назад по забележителности. "

Бягане
Има едно огромно преимущество – по едно и също време спортувате и опознавате новата си дестинация. Ако сложите телефона си в спортна лента за ръка и имате приложение за тренировки, ще засичате резултатите си, а всякога щом видите нещо забавно, елементарно може да го запечатате. Освен това в доста градове джогингът по тротоарите е известен и по този начин ще се доближите до навиците и културата на локалните.
" Когато тичате, добре е да добавите скокове на дължина и спринтове на 30 - 50 метра, като още веднъж следвате кръговия принцип, с цел да се натоварите оптимално, без да губите ненужно време ", предлага Стоян Стефанов.

Тренировка в парка или на плажа
Ако сте се изморили от шумотевица и туристи, които щракат ли щракат иззад големи обективи, някой зелен оазис би ви се отразил добре. Какъв по-добър метод да видите по какъв начин локалните релаксират от това да прекарате време измежду тях? Много паркове имат зони за тренировки, където да ваете тяло един до друг с локалните спортисти, само че и да нямат – можете просто да употребявате тревата за постеля, до момента в който вършиме лицеви опори или практикувате йога да вземем за пример.
Стефан Димов е съсобственик на компания за софтуерни решения, за който времето във фитнеса е значим миг от деня. През лятото взима преносимия компютър си и реалокира офиса си на морския бряг, като продължава да поддържа физическо натоварване, сходно на това във фитнеса: " Сутрин търча на плажа 3-5 км, по-късно върша 15-20 серии лицеви опори, към 15 серии набирания и 10-15 серии стомах. Следобед дублирам същото, само че заменявам с волейбол, плуване или просто коктейли с мента. "
Workout gadgets
Тези спортни джаджи елементарно ще се поберат в багажа ви, като в това време вършат тренировките по-ползотворни и разнородни.

Раница за джогинг/чанта за кръста
Тези раници са компактни и измислени по този начин, че да пасват добре на тялото по време на бързо придвижване. Някои от тях имат вградени резервоари за вода, с цел да утолите жаждата, без да се постанова да спирате. Ако просто ви би трябвало нещо, в което да държите документите и парите си (за освежаваща напитка след тренировката например), различен вид са чантите за кръст. Тази година те още веднъж са на мода, тъй че никой няма да ви гледа по този начин все едно сте излезли от видеокасета с извършения по аеробика от 80-те.

Фитнес ластици
Един от най-леките, лесни за пакетиране и потребни уреди за пътешественици. В взаимозависимост от вида ластик може да го окачите и да имитира функционалностите на фитнес уреди за гръдна и гръбна мускулатура, или пък да употребявате самото му противодействие, с цел да упражнявате краката и ръцете си. Плъзгащи дискове С тях упражненията за коремна и гръбна мускулатура стават по-трудни и надлежно по-ефективни.
Тежести за глезени и китки
Подходящи за потребление при джогинг или до момента в който вършиме останалите си извършения. Така ще се изморите с по-малко повторения.

Въже за скачане
Един от най-простите принадлежности, който обаче няма еднакъв в кардионатоварването. Не инцидентно множеството професионални спортисти също го включват в подготвителния си режими.

Bluetooth слушалки
За да се надъхвате с обичаната с музика, без да се оплитате в кабели. Как да изберем най-хубавите облекла и обувки за спорт на път?
Никой към този момент не желае да спортува със остаряла тениска и спортен екип. Затова доста фешън линии както на дизайнери, по този начин и за бърза мода оферират екипировка за трениране. Освен естетиката материите за спорт също са от огромно значение, изключително когато сте на път:
- Преди да тръгнете, помислите какъв вид тренировки ще практикувате и в каква среда. Така по-лесно ще избегнете непотребния багаж и по-трудно ще забравите нещо значимо.
- Дрехите от мериносова вълна и изкуствените бързосъхнещи материи постоянно се оказват по-удобни от памука, който задържа влага и натежава. Компресионното облекло усъвършенства кръвообращението и може да помогне при схващания.
- Пластовете са значими, изключително в случай че отивате на планина или ще упражнявате най-много на открито, когато времето е хладно. Незадържащо влагата долни дрехи, последвано от термобельо, поларен суичър и яке с заряд от синтетичен изолатор (пере се елементарно и е по-леко от пуха) е най-препоръчваната композиция.
- Що се отнася до обувките, някои компании оферират леки и сгъваеми, които носят чувството за необут крайник. Ако въпреки всичко предпочитате да спортувате с маратонки, изведете един остарял чифт и погледнете коя част от стелката е най-износена. След това изберете подобен модел, който предлага най-вече упора и непоклатимост тъкмо в тази част.

Хранителен режим
" Когато се храните на открито, не се тормозете да дадете инструкции какви съставки да бъдат махнати или добавени. Ако имате предпочитание за спазвате чисто хранене, това не значи да се лишите от локалните специалитети, просто не би трябвало да има добавени мазнини, панировки, тежки запръжки или мазни сосове за салатите. Полезно е да спазвате правилото 80/20 – през 80% от времето ядете здравословна храна, а през останалите 20% хапвате какво пожелаете и задоволявате любознанието си към локалните ястия ", поучава Стоян Стефанов.
За да се храните добре, до момента в който пътувате, тези правила може да са от огромна изгода:
Яжте постоянно и по малко – безконечното предписание на положителната форма може да е малко по-трудно изпълнимо на път. Опитайте да вземем за пример да си поръчвате единствено предястие вместо цяло меню в заведенията за хранене, само че го правете по няколко пъти дневно. Освен това можете да носите в себе си сурови ядки и сушени плодове, които са леки и задоволяват апетита сред храненията.
Дори мястото ви за настаняване да не разполага с кухня, някои така наречен суперхрани са подготвят доста елементарно и са засищащи. Например може да накиснете семена от чиа в плодов или зеленчуков фреш за няколко часа.
В биомагазините се оферират сурови десерти и протеинови шейкове от естествени артикули, които са елементарен и бърз метод да се заситите.
Д-р Райна Стоянова, диетолог, предлага непременно да заобикаляме пакетираните храни, защото в тях има прекомерно доста захар и консерванти.

Инстаграм ентусиазъм
Тези профили могат да ви дадат спомагателни хрумвания за пътувания и здравословна храна.
Nimai Delgado: Пътува по света, до момента в който се поддържа в страхотна форма. Споделя някои от тренировките си, както и хранителния си режим
Nisha (rainbowplantlife): Получила образованието си по право в " Харвард ", само че един ден решила да напусне работа, с цел да пътува по света. Сега създава лични здравословни предписания, които споделя в обществените медии.
Earthyandy: Семейство с две деца, което пътува по целия свят, само че живее главно на Хавайските острови. Предлагат забавни хранителни провокации като това да внесете всички цветове на дъгата в ястията на фамилията си.
Edgarraw: Майстор-готвач, фотограф и странник. Освен че разгласява фотоси на изкусителни ястия, прибавя и рецептите за тях.
MinimalistBaker: Здравословни предписания с не повече от 10 съставки, които лишават най-много 30 минути.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР