[Shutterstock] Още по темата Internet of Things #1: Добре дошли

...
[Shutterstock] Още по темата Internet of Things #1: Добре дошли
Коментари Харесай

Internet of Things #2: Как интернетът на нещата ще промени центровете за данни

[Shutterstock] Още по тематиката
Internet of Things #1: Добре пристигнали в епохата на Internet of Things

България прави първи стъпки по улиците на " умния град "
21 сеп 2018
" Виваком " регистрира повече клиенти и доходи за 2017 година
от Дневник,9 мар 2018 Може и да не ви се има вяра, само че в напълно близко бъдеще датчиците на всеки безжично обвързван самостоятелен автомобил ще генерират информация от порядъка на 4 терабайта на ден. А в този момент си представете какъв потенциал за транспорт и обработка на данни ще е необходим, когато самоуправляващите се транспортни средства престанат да са екзотика на пътя и стартират автоматизирано да споделят между тях без намесата на своите пасажери...

Отварянето на от ден на ден бизнеси към цифровата сфера и изключително възходът на интернета на нещата (Internet of Things, или IoT) основават потребността от системи, които да поддържат тези нови услуги и да обработват масивите от данни, генерирани от тях. В основата им разумно ще бъдат към този момент познатите ни центрове за данни, оформящи се на собствен ред като преуспяващ бизнес в световен мащаб, а от ден на ден и в България. Работата с големи количества IoT данни в действително време неведнъж ще усили натоварването на центровете и ще изправи доставчиците на този тип услуги пред нови провокации във връзка с потенциала, сигурността и осведомителната архитектура.

За огромните софтуерни компании като Intel производството на процесори за центрове за данни към този момент е разрастващ се бизнес с доходи, балансиращи затихналия интерес към процесорите за лични компютри. У нас центровете за данни и по-конкретно предлаганите посредством тях услуги за облачни решения и колокация занапред стартират да набират известност, което се дължи на интерес от локални, само че и от навлизащи в страната компании. " Причината задгранични компании да търсят основани в България центрове за данни се дължи на по-ниското забавяне при преноса на информация, което в доста случаи е от основно значение ", споделя Милен Нинов, старши управител продажби на едро във " Виваком ". Типичен образец за това са финансовите услуги.

Интернетът на нещата обаче ще направи работата на обслужващите центровете за данни чиновници по-лесна.

В България един от водещите снабдители на облачни решения и колокация е платформата Viva Data Hub на телеком оператора " Виваком ". Тя работи от 2016 година и към днешна дата разполага с 11 центъра за данни в страната, два в София и още един, плануван за създаване в столицата до края на 2019 година Сред първите клиенти на тези услуги са компании от финансовия бранш, търговията на дребно и доставчиците на наличие.

" В момента центровете за данни са инфраструктурната основа за развиване на съвсем всеки цифров бизнес ", изяснява Нинов, съгласно който сходни услуги подсигуряват съществено финансово облекчение за фирмите. Без тях предприятията би трябвало да закупуват лично съоръжение, да заплащат за неговата поддръжка, за сигурността на достъпа и интернет връзката, физическата защита и от време на време да подменят амортизираната част от него. От своя страна облачните решения разрешават на клиентите да възнамеряват и ръководят по-разумно разноските, заплащайки единствено за нужния запас.

Клиентите на облачните услуги най-често са по-малки организации, до момента в който огромните компании употребяват решението колокация, или така наречен хотел за съоръжение. Това е физическо позициониране на притежавано от клиента съоръжение в предоставян от доставчика център за данни с обезпечени условия за оптимална и непрекъсната работа и обезпечена сигурност на сървъра. Такива клиенти могат да бъдат да вземем за пример банките и други предприятия от финансовия бранш, огромните търговци на дребно и други.

Това, което се оформя като съществено предизвикателство пред центровете за данни в близко бъдеще, е все по-сериозното нахлуване в епохата на Internet of Things и идните 5G безжични мрежи. Доставчиците на тези услуги ще би трябвало да приготвят своите мрежи, с цел да могат безпроблемно да поемат неведнъж по-голям брой връзки. Бумът на IoT технологиите ще се отрази на всички аспекти от построяването и действието на центровете за данни - освен на обслужващата ги мрежа, а и на архитектурата на решенията за предпазване на данните и самите уреди.

Интернетът на нещата обаче ще направи работата на обслужващите центровете за данни чиновници по-лесна, тъй като ще автоматизира ежедневни задания като наблюдаване, актуализации и настройка. Така че бъдещето на този бранш, колкото и незабележим да остава той за крайния консуматор, ни минимум не наподобява скучно и предсказуемо.

В специфичната поредност на " Капитал " и VIVACOM следва да разгледаме по-конкретни образци за към този момент работещи решения за интелигентен град като цифровизираните учебни заведения в Стара Загора, интелигентното паркиране в Бургас, видеонаблюдението във Враца и други.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР