[Shutterstock] Още по темата Депресията невъзможна Дните се скъсяват, а

...
[Shutterstock] Още по темата Депресията невъзможна Дните се скъсяват, а
Коментари Харесай

Мрак над Европа

[Shutterstock] Още по тематиката
Депресията невъзможна

Дните се съкратяват, а нощите стават все по-дълги, само че вместо набеденото за " неприятно " време да е мотив за неприятно въодушевление, може да пробвате нови способи да се наслаждавате на зимата
1 яну 2018
Депресия за нашите деца

Защо родените сред началото на 80-те и края на 90-те страдат от меланхолия и тревога повече от поколенията преди тях
8 сеп 2017 Москва кардинално не е целесъобразно място за превозване на зимата. Температурите в съветската столица нормално не минават над нулата дълги седмици преди и след Нова година. Но към тези неволи тази година се добави и нова - Москва остана безусловно на мрачно. Според метеорологичните данни през последния месец на 2017 година в града е имало едвам 6 (шест) минути директна слънчева светлина. През останалото време московските улици са останали покрити под облаци или мъгла, което е извънредно даже за там - приблизително Москва получава към 18 часа слънце през декември. Причината, настояват метеоролози, може да се крие в придвижването на топли маси от Атлантика, които се трансформират в тежки облаци.

Московчани не са сами в тази си тъга. Западна Европа също, наподобява, е останала разлюбена от слънцето тези дни. Брюксел да вземем за пример е получил едвам 10 часа и половина слънце за декември. Белгийският кралски институт е оповестил месеца за " най-тъмния от 1887 година " насам, когато са почнали замерванията. Белгийската столица, несъмнено, също не е образец за изключително безоблачен град, което несъмнено е помогнало на локалните да поемат удара философски.

Французите обаче бяха съкрушени. Северна Франция също беше изоставена от звездата на Слънчевата система, което докара до заглавия като " Умря ли слънцето " в локалния вестник на Лил. През първата половина на януари градът е получил малко над 2 часа съвкупна слънчева светлина. Това е съпоставено със междинна стойност от над 61 часа за този месец в града. Ситуацията е същата обаче в много огромна част от Франция, в това число в Париж, който е получил едвам 10 часа директна слънчева светлина за първите 15 дни на този месец. Гренобъл, Орлеан, Бордо и даже всекидневно слънчевата Марсилия също са получили доста по-малко директна светлина от всекидневно.

Това докара до препоръки към локалните поданици по какъв начин да се оправят с тъмнината - нещо, в което Северна Европа от дълго време е тренирана. Един от разновидностите е да вземем за пример покупката на специфични лампи, които имитират слънчевата светлина и могат да ви облъчват няколко пъти дневно.

В България обстановката надалеч не е толкоз трагична. През декември, написа в бюлетина на Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките, ясните дни са били към и над нормата. Измерванията демонстрират да вземем за пример, че в София половината дни са били с над 2 часа на ден слънце (колкото съгласно проучванията е минималното здравословно количество за човешкото тяло), а едвам в 9 дни е нямало никакво слънце. За първата половина на януари общите часове слънце са били 29 за столицата и 25 за Плевен, само че 42 за Пловдив и цели 47 за Сандански. Това апропо подсказва, че и София попада в наклонността за по-малко от предстоящата светлина, тъй като междинната стойност за целия януари е над 70 часа.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР