[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на

...
[Shutterstock] Корицата на новия брой на Капитал Увеличаване Корицата на
Коментари Харесай

Мачкай буржоазията

[Shutterstock]
Корицата на новия брой на " Капитал "

Увеличаване

Корицата на новия брой на " Капитал "

Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Къде отиват всички тези напечатани пари

От десетилетие лихвите са рекордно ниски, само че световният инфлационен апокалипсис по този начин и не настъпи
28 сеп 2018
Страшна ли е инфлацията

Петрол, храни и растящи приходи теглят цените нагоре до равнища от 3-4% годишно. Рискът е най-много от несъответстваща политическа реакция
28 сеп 2018
Калкулаторът на КОНПИ

Наложените запори на Трайчо Трайков за следващ път демонстрират по какъв начин гражданската конфискация се употребява против неуместните
27 сеп 2018 Политиците постоянно са имали изключително отношение към инфлацията. " Начинът за смазване на буржоазията е да я смелиш сред воденичните колела на налозите и инфлацията ", споделя (вероятно със задоволство) Ленин. Половин век по-късно от другия идеологически полюс Рейгън громи повишаването: " Инфлацията е гневна като махленски обирджия, плашеща като въоръжен апаш и смъртоносна като наемен палач. "

За ГЕРБ и съдружните му сътрудници събудилата се след малко мъртвило инфлация в България подухва на първо място смут и боязън от завръщане на улични митинги. Погледнато откъм икономистите, повишаването не е изключително огромно и е елементарно обяснимо. За бизнеса инфлацията (с тези стойности) не е притеснителна, само че би трябвало да се има поради при планирането на разноските през идващите седмици. Рискът е само политически - несъразмерната реакция на по-високите цени да не премине в откровени нелепости и рискови реакции. (Вижте коментар по тематиката тук и тематиката тук.)

Иначе в България Лениновият завет за смачкване на буржоазията - дейната градска междинна класа, от дълго време е изпълнен, въпреки и с други способи. Запорът от комисията за битка с корупцията върху имуществото на някогашния стопански министър Трайчо Трайков е характерен образец за това по какъв начин властта се пробва да смазва непослушните.

За благополучие Ленин не е изцяло победил в България - пазарната стопанска система някак работи и усърдните, способени хора имат някакви шансове за триумф. Два образеца от този брой:

- Младо българско семейство основава в Барселона марка за женски облекла, която се продава сполучливо главно в Испания и Англия и се появява във Vogue, Marie Claire и други международни издания.

- Че триумфът е вероятен и напълно в България потвърждава историята на компанията за продажба на техника " Ардес ". За това какво се промени за 22 години в IT ритейла споделя притежателят й, инж. Димитър Димитров.

Извън света на политиката и бизнеса любопитен взор към България дава датската преводачка Хеле Далгор. Вече над 40 години тя превежда български създатели и по едно и също време оказва помощ в локалната полиция, в случай че има арестуван българин. " Това значи, че има две благоприятни условия Хеле да ви бъде преводач – да сте добър български публицист или неприятен български водач ", ще прочетете за нея тук. Един от забавните моменти в тази история е сравнението, което тя прави сред България и Русия. " Хората [там] са под огромен напън. Промъкват се напред единствено тези с контакти или които въртят черни каузи. Това е едно общество, в което не се държи на добродетелност. Не се получи тази независимост на разнообразие, на която обществото се надяваше ", споделя датската преводачка.

Хубавото в това е, че България (поне съпоставена с Русия) наподобява добре. Лошото е, че наподобява доста сходна. Свободата също може да пострада от своя лична инфлация и комбинацията от популизъм, корупция и мощно предпочитание за оставане на власт е изключително подобаваща за това.

В броя ще видите още:

Два небостъргача ще има на бул " Г. М. Димитров " в София

Българският гейм разработчик " Империя онлайн " има нов притежател

Няколко хрумвания за мобилни приложения с прогноза за времето
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР