[Shutterstock] Компанията ФАР започна публично предлагане на свои акции на

...
[Shutterstock] Компанията ФАР започна публично предлагане на свои акции на
Коментари Харесай

Млада земеделска компания набира капитал от фондовата борсата

[Shutterstock] Компанията ФАР стартира обществено предложение на свои акции на фондовата борса в София. Капиталът, който може да набере е сред 750 хиляди и 7.5 млн. лева Акциите на сдружението са качени за търговия през лятото и към този момент има покупко-продажби с тях. От сдружението дефинират себе си като земеделска започваща компания – сега е съвсем на финала построяването на чукова мелница и силозно складово стопанство в региона на Нови пазар за близо 6 млн. лева

Досега приходите на ФАР са били главно финансови, от продажби на активи и дребна част от желязна руда, излиза наяве от утвърждения проспект от КФН. Собствениците и мениджмънта обаче залагат на новия си план, който считат да осъществят и той да е главния източник на доходи. Акционери в капитала преди нарастването са няколко физически и юридически лица, като с максимален дял са Славка Георгиева с 63.96% и Станислав Тодоров с 12%, излиза наяве от проспекта.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Мелницата и складът ще се употребява за предпазване на пшеница, захарна (сладка) царевица, както и за производството на едро-смляно брашно от нея. Цялата инвестиция е за 5.858 млн. лева, а една част от нея е финансирана от ПИБ, а другата е по европрограма.

" Имаме минал опит в земеделието, само че в този момент се насочваме към преработката и производството на царевично брашно. Предварителните изследвания демонстрират, че има съвсем необхватен пазар на Изток за него. ", разяснява пред " Капитал " Георги Тодоров, шеф за връзки с вложителите на ФАР.

При постигане на тавана на набраните средства от 7.5 млн. лева ще се погаси напълно и капиталовият заем провиснал от ПИБ, ще се обезпечат средства за реализиране на идващите стадии - създаване на завод за белене на слънчоглед, линия за пелети и склад и ще отпадне нуждата от прилагане на овърдрафт за оборотни средства (за закупуване на зърно в кампанията).

От компанията и капиталовия медиатор по предлагането – " София интернешънъл секюритиз ", обаче правят оценка реалистичния вид за набиране на средства на 4.5 млн. лева

Приходите на ФАР към края на предходната година са малко над 2 млн. лева, а облагата е 54 хиляди лева Дружеството възнамерява да раздава най-малко 50% от облага като дял след 2021 година

Това е втората компания от хранително вкусовия бранш (макар и в бъдеще време), която излиза на фондовата борса през последните две години, откакто това направи " Градус " през предишното лято.

Правата и записването на новите акции стартира от сряда, 11 декември. Предмет на общественото предложение са 2.5 млн. акции, като капиталът ще бъде повишен единствено в случай че бъдат записани и платени минимум 250 хиляди бумаги с номинална стойност 1 лев и емисионна стойност 3 лв., или най-малко от 750 хиляди лева В момента главният капитал е разпределен в 2.5 млн. броя акции, като теоретично може да бъде повишен двойно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР