[Shutterstock] Картодържателите могат да платят към всеки сайт, дори да

...
[Shutterstock] Картодържателите могат да платят към всеки сайт, дори да
Коментари Харесай

Отказахме онлайн покупка с вашата карта

[Shutterstock]

Картодържателите могат да платят към всеки уебсайт, даже да е включен в " ограничаващ лист ", само че би трябвало да се обадят в банката и да потвърдят, че те подреждат заплащането. Още по тематиката
eMAG ще отвори шоурум в София
от Дневник,5 сеп 2017
Новата цифрова ера на платежния контрол

Иновациите и размерите на електронната търговия постановиха пренаписването на законите в Европейски Съюз и в България
11 авг 2017
На шопинг за електронни разплащания

Фондовете CVC и Blackstone подадоха оферта от 3 милиарда паунда за английската Paysafe, чийто максимален офис е в София
28 юли 2017
Липсва ми банковата карта, какво да върша

Няколко значими съвета, които да предотвратят противен иницидент или най-малко да понижат отрицателните последици от него
7 юли 2017
Deloitte: Очаква се мощен растеж на нововъведенията в разплащанията

Българският пазар на финансови технологии се прави оценка на едвам 39 млн. евро, демонстрира отчет на консултантската компания
4 апр 2017
Какво споделят експертите за бъдещето на онлайн търговията

Конференцията E-commerce през погледа на участниците
31 мар 2017 Пазаруването в интернет от време на време може да е проблематично заради една елементарна причина - поради възходящите опити за измами с карти банките подхващат редица ограничения. Една от тях е основаване на описи с компании, към които заплащанията се отхвърлят. Често обаче клиентът не знае това, а следствията са блокиране на картата и провалена поякупка. Все отново това ненапълно е по-добре, в сравнение с да стане жертва на корист.

Опитът демонстрира, че в такива описи влизат даже огромни снабдители на билети като viagogo.com, в някои случаи eventim, ticketmaster за разнообразни банки. Последните отхвърлят да споделят съответни компании, а някои настояват, че не поддържат такива.

Превенция

От ОББ обясниха, че ограничението на заплащания в съответни интернет уеб сайтове се прави след изчерпателен разбор. " Информация за уеб сайтове с наложени ограничавания не може да предоставим, защото тази информация е конфиденциална. Те се трансформират във времето според от опитите за непозволени заплащания посредством тях ", обясниха още от ОББ. Борис Станчев, управител " Бизнес развиване " в Уникредит Булбанк, съобщи, че банката няма лист с търговци и уеб сайтове, към които да отхвърля заплащания, само че уточни, че в случай че има такова, не би трябвало да се прави още един опит за покупка, а е най-добре картодържателят да се обърне към банката - издател на картата. От Пощенска банка разясниха, че картовите организации и банките обменят информация със своите сътрудници за компрометирани уеб сайтове и търговци.

Причини

Обикновено заплащанията към избрани уеб сайтове се блокират, в случай че към тях има нерегламентирани заплащания. Това не значи, че повода е в самия уебсайт. Освен заради непозволени транзакции ограничавания се ползват и върху известни подправени уеб сайтове. Те не оферират никакви артикули, а са основани само с цел да събират данни за карти, както и уеб сайтове със подозрително качеството на предлаганите артикули или услуги.

Това, което би трябвало да знаят клиентите, съгласно ОББ е, че тяхната банка може да дефинира, че съответен опит за заплащане има висок риск да бъде непозволен, и да го откаже. Това е допустимо както за транзакции в интернет, по този начин и на ПОС терминал или банкомат. В такива случаи банката да вземем за пример изпраща информативно SMS известие на клиента си. Ако транзакцията се прави със знанието и единодушието му, се предлага той да се свърже с телефонния център на банката и откакто удостовери, че заплащането е правомерно, банката ще даде опция то да бъде осъществено. Оттам обясниха още, че картодържателите й да вземем за пример могат да платят във всеки уебсайт, даже и той да е включен в " ограничаващ лист ", откакто се обадят в банката и потвърдят, че те подреждат съответната транзакция. " Важно е клиентите да заобикалят заплащания към незнайни уеб сайтове, които настояват, че оферират невероятни отстъпки и които има огромна възможност да са подправени ", показват още оттова. Най-често срещани измами

" Фишинг " (phishing) - фишинг имейлите настояват, че са изпратени от законни компании, и споделят, че има някакъв незабавен проблем, като подканват да се дават картови и персонални данни, потребителски имена и пароли. Това е най-разпространеният способ на измамниците за приемане на информация, която е нужна за осъществяване на нерегламентирани заплащания, показват от ОББ. От Пощенска банка поучават в обстановка с приемане на имейл, в който потребителите са подканени да дават персоналните си данни и данните на картата си, да не го вършат. Големите търговци нямат сходна процедура и това нормално са лъжливи имейли.

Много постоянно линковете във фишинг имейли служат и за инсталиране на злотворен програмен продукт, с който да се получи достъп до данните на устройството на клиента. Затова те в никакъв случай не би трябвало да кликат върху линкове, получени в имейл, в чиято меродавност имат подозрение, нито да дават свои персонални и картови данни, потребителски имена и пароли, откакто кликнат на сходни линкове. Съвети за сигурност

- Клиентите да записват своите карти за услугата за сигурни заплащания в интернет, учредена върху стандарта 3-D Secure, която тяхната банка предлага. 3-D Secure разрешава засвидетелствуване на самоличността на картодържателя при транзакции в интернет.

- Да наблюдават регулярно придвижванията по своите карти и сметки и да обръщат внимание на получените SMS известия, защото по този метод банката ги осведоми за всички утвърдени или отказани заплащания с техните карти. В случаите на неразпознати заплащания клиентът би трябвало незабавно да се свърже с банката посредством телефонния център за връзка и да блокира своята картата.

- Преди да се направи съответната покупка, да се ревизира достоверността на търговеца. Има лъжливи търговци, които дават обещание евтини артикули, само че по-късно не ги изпращат и когато биват потърсени от клиентите, се оказва, че уеб сайтът към този момент не съществува.

- Да се обръща внимание на изискванията при подписване на контракти със съответния търговец. Някои от тях оферират артикули или услуги, при които има абонамент и/или условие за регистрация на банковата карта за иницииране на бъдещи заплащания – да вземем за пример уеб сайтове, предлагащи закупуване на електронни игри, музика, софтуерни приложения. Възможно е при всяка актуализация на приложението или по време на неговото потребление да е налице и в допълнение таксуване.

- Проверка на истинността на https адреса. Повечето интернет бизнес системи към този момент имат годен електронен документ на своите уеб сайтове. Ако при клик върху https се появи зелен катанец при започване на адреса, може да се наблюдава издателят на документа и неговата годност. При неналичието на подобен документ уеб сайтът е евентуално рисков.

- Винаги да се ревизира репутацията на търговеца в интернет и да се видят отзивите за него.

- Да се внимава с потреблението на публични wi-fi мрежи.

- Ако картата е абонирана за сигурни заплащания в интернет (security code за онлайн заплащания, който може да се генерира и на банкомат), не би трябвало да се вкарва кодът, в случай че при поискването на кода в браузъра НЕ се появи логото на банката издател и НЕ се пресъздава персонално известие.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР